Przechowywanie kapusty głowiastej. Jak to dobrze zrobić?

Optymalna temperatura na przechowywanie kapusty wynosi 0°C, a wilgotność względna powietrza 90–95%. Skład gazowy przy zastosowaniu kontrolowanej atmosfery powinien wynosić 5% CO2 i 2,5–5% O2. Czy to jedyne, co musimy wiedzieć o tym, jak magazynować te warzywo? Zdecydowanie nie!

Przechowywanie kapusty głowiastej białej można zaplanować na różne sposoby. W artykule dowiesz się o tym, jakimi metodami można przechowywać to warzywo oraz jakie warunki są niezbędne do prawidłowego przechowania i utrzymania najwyższej jakości kapusty głowiastej.

Reklama

Zbiory kapusty głowiastej

Zbiór kapusty z przeznaczeniem do przechowania przeprowadza się późną jesienią (koniec października – początek listopada). Główki w momencie zbioru powinny być twarde, ale nie przejrzałe. Pomimo, że kapusta jest odporna na przymrozki, to jednak mając w planach długotrwałe przechowywanie kapusty, nie powinniśmy narażać jej w polu na spadki temperatury poniżej –5°C. Chociaż główki po odmrożeniu nie wykazują żadnych widocznych uszkodzeń, to jednak charakteryzują się gorszą trwałością przechowalniczą.

Zbiór powinien być wykonany delikatnie i starannie. Wszelkie uszkodzenia mechaniczne, nawet niewidzialne gołym okiem zwiększają podatność na gnicie. Dla planujących przechowywanie kapusty w skrzyniach paletowych, polecamy aby w czasie zbioru główki oczyszczać i układać w skrzyniach. Bezpośrednio po zbiorze kapusta powinna być jak najszybciej schłodzona do 0°C. Ma to na celu zahamowanie intensywności oddychania i innych procesów życiowych.

Więcej informacji na temat uprawy i zbioru kapusty, a także innych warzyw w dziale: warzywa polowe.

Kopcowanie – metoda na przechowywanie kapusty

Uprawa kapusty w Polsce

Zbiór kapusty z przeznaczeniem do przechowania przeprowadza się późną jesienią

W węższych kopcach o szerokości 1,0–1,2 m i głębokości 20–30 cm lub 50–60 cm układamy główki kapusty w piramidę na wysokość 4–5 warstw. W kopcach o szerokości do 3 m i głębokości 30–40 cm układamy 2–3 warstwy główek na całą szerokość. Bezpośrednio po uformowaniu kopca, kapustę należy okryć ok. 3–5 cm warstwą wilgotnego piasku lub ziemi. Grzbiet kopca można pozostawić odkryty. Takie okrycie ma zabezpieczyć kapustę przed wysychaniem, a jednocześnie umożliwić jej schłodzenie. Z nastaniem przymrozków, warstwę ziemi należy pogrubić do 10–15 cm. Gdy temperatura kapusty w kopcu obniży się do 0–1°C wykonuje się okrycie zimowe. Zwykle następuje to po nadejściu mrozów i przemarznięciu ziemi na kopcu do 3–5 cm.

Okrycie zimowe składa się z warstwy słomy grubości 15–20 cm i warstwy ziemi grubości 15–20 cm. Takie przechowywanie kapusty powinno stanowić zabezpieczenie przy spadku temperatury zewnętrznej do –20°C. W przypadku dalszego spadku temperatury. należy wykonać dodatkowe okrycie z liści, słomy lub śniegu.

Komory przechowalnicze i chłodnicze

przechowywanie kapusty

Przechowywanie kapusty może odbywać się w różnych komorach.

W przechowalniach z grawitacyjnym wietrzeniem przechowywanie kapusty odbywa się bezpośrednio na podłodze lub na półkach w pryzmach. Polecamy, aby pryzmy nie przekraczały 2 m szerokości u podstawy i 1,2 m wysokości. Na półkach układa się główki w 2–4 warstwach. Skrzynki lub palety skrzyniowe ustawia się do wysokości 3–4 m. W przechowalniach wyposażonych w system aktywnej wentylacji składujemy kapustę luzem, warstwą wysokości 2,5–3 m. W przechowalniach specjalnie przystosowanych do składowania kapusty tylko w paletach skrzyniowych, stosuje się wentylację nadpodłogową. Pozwala to dostarczyć zimne powietrze do każdej warstwy skrzyń paletowych.

Z kolei kapustę do komory chłodniczej powinno się wstawiać partiami (załadunek powinien trwać 5–7 dni). Ustawiając skrzynie paletowe pozostawia się odstępy pomiędzy ścianami i paletami, a także pomiędzy poszczególnymi rzędami palet. Takie przechowywanie kapusty zapewnia dobrą cyrkulację powietrza w komorze. Stosując kontrolowaną atmosferę, dla dużych główek należy utrzymywać stężenie O2 na poziomie 5%. Kapusta jest bardzo wrażliwa na działanie etylenu. Dlatego też nie przechowuje jej się razem z owocami i innymi warzywami wydzielającymi etylen. Nawet bardzo małe ilości tego gazu (kilka p.p.m.) powodują żółknięcie i odpadanie liści od głąba. Równocześnie zwiększa się porażenie przez choroby fizjologiczne i infekcyjne.

Czytaj również: Jak przechowywać marchew?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *