Przechowywanie porów – metody i zagrożenia

Planując przechowywanie porów musimy zacząć od wyboru odpowiedniej odmiany tego warzywa. To ułatwi późniejsze składowanie i będzie miało wpływ na jakość uprawianych warzyw. Wyjaśniamy jak uprawiać i jak przechowywać pory.

Uprawiając pory z przeznaczeniem do przechowywania należy wybierać odmiany zimowe, czyli z grupy odmian późnych. Wysoki i dobrej jakości plon uzyskuje się przy prawidłowym nawożeniu, nawadnianiu oraz regularnej ochronie plantacji. Do przechowania należy wybierać rośliny wyrośnięte, nie uszkodzone, najlepiej o średnicy powyżej 3,5 cm.

Reklama

Warunki przechowywania

Optymalna temperatura na krótkie przechowywanie porów wynosi 0°C, natomiast na dłuższe (3–4 miesiące) poleca się –1,5°C. Należy również utrzymywać wysoką względną wilgotność powietrza, na poziomie 96–98%. Stosując kontrolowaną atmosferę poleca się następujący skład gazowy: 5–10% CO2 i 1–3% O2.

W praktyce funkcjonują różne sposoby na składowanie porów. Najprostszym i najtańszym jest pozostawienie roślin w polu, tak jak rosły. Do tego celu wybiera się odmiany o dużej mrozoodporności. Należy jednak liczyć się ze sporymi stratami, bowiem słabsze rośliny często przemarzają. Dlatego też sposób ten jest szczególnie polecany w rejonach o łagodnej zimie. Jednak po zamarznięciu gleby i przysypaniu roślin śniegiem dostęp do porów jest utrudniony i można je zbierać dopiero wiosną. Po odmarznięciu gleby (wiosną) rośliny wznawiają wegetację i stanowią materiał handlowy do czasu wykształcenia pędów kwiatostanowych, czyli do połowy lub końca maja.

składowanie porów

Uprawiając pory z przeznaczeniem do przechowywania należy wybierać odmiany zimowe, czyli z grupy odmian późnych.

fot. dr Maria Grzegorzewska

Składowanie porów poprzez dołowanie

Innym sposobem na przechowywanie porów jest dołowanie. Wykonuje się je na zagonie, a także można w piwnicy lub w innym zadaszonym pomieszczeniu. Rośliny wykopuje się w październiku lub na początku listopada. Następnie czyści się je z nadgniłych i uszkodzonych liści. Dołując na zagonach, ustawia się je w rowkach, jedną obok drugiej i korzenie oraz część wybieloną przysypuje się ziemią. Rośliny lepiej zimują, jeżeli przed nadejściem mrozów zdążą się ukorzenić.

Jednak do tak przechowywanego materiału również dostęp po zamarznięciu gruntu jest utrudniony. Dla łatwiejszego pobierania porów zimą, nad zadołowanym materiałem można wykonać prowizoryczny daszek. Na niego w czasie silnych mrozów narzuca się słomę lub śnieg i w ten sposób utrzymuje się niezamarzniętą ziemię miedzy zadołowanymi roślinami. Jeżeli dołuje się pory w piwnicy to korzenie i część wybieloną przysypuje się piaskiem, który systematycznie należy zwilżać.

Przechowywanie porów w komorach chłodniczych

Coraz częściej składowanie porów odbywa się w komorach chłodniczych. Rośliny zbiera się przed nadejściem mrozów, następnie czyści je z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Korzenie przycina się na długość 1 cm, a zielone liście tak, aby ich długość nie przekraczała 2/3 długości rośliny. Jednym z warunków dobrego przechowania porów jest ich szybkie schłodzenie, które powinno się odbyć bezpośrednio po zbiorze (tego samego dnia). Przechowywanie porów w ten sposób wymaga ochrony przed więdnięciem. W tym celu stosujemy nawilżacze powietrza lub zabezpieczamy rośliny folią polietylenową.

O przechowywaniu innych gatunków warzyw przeczytasz w dziale: warzywa polowe.

Kontrolowana atmosfera

Przechowywanie porów tak, aby utrzymywać ich wysoką jakość, wymaga kontrolowanej atmosfery. Obniżenie do odpowiedniego poziomu stężenia tlenu i podwyższenie stężenia dwutlenku węgla w atmosferze składowanych porów, wpływa na dłuższe utrzymanie zielonej barwy i świeżego wyglądu roślin.

W czasie zimowego przechowywania, zewnętrzne liście tracą świeży wygląd. Dlatego, gdy przygotowujemy pory do sprzedaży musimy je oczyścić. Usuwamy nadgniłe i zestarzałe liście oraz przycinamy uszkodzone końcówki pozostałych liści.

Choroby

Przechowywanie porów wiąże się z chorobami przechowalniczymi. Są one przyczyną dużych strat.  Szczególnie groźna jest szara pleśń powodowana przez grzyb Botrytis cinerea. Ograniczenie rozwoju chorób grzybowych uzyskujemy stosując regularną ochronę roślin w czasie wegetacji, a także czyszczenie i odkażanie opakowań oraz pomieszczeń przechowalniczych.

Czytaj również: Jak przechowywać buraka ćwikłowego?

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *