Przechowywanie selerów korzeniowych

Przechowywanie selerów korzeniowych powinno odbywać się w ściśle określonych warunkach. Pozwoli to zachować świeżość i wysoką jakość warzywa. Podpowiadamy, jak przechowywać selery.
Do zbioru selerów przystępuje się, gdy korzenie są dobrze wyrośnięte, ale jeszcze nie przejrzałe. Zbiór zwykle przeprowadza się w połowie października. Należy uważać, aby nie narazić korzeni na przemarznięcie. Ze względu na wysoką intensywność oddychania, zebrane korzenie powinny być jak najszybciej schłodzone i zabezpieczone przed więdnięciem.
Spis treści
Warunki przechowywania selera korzeniowego
Warunki polecane do przechowywania selerów korzeniowych to: temperatura 0–1°C i wilgotność względna powietrza 97–99%. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak w przypadku innych warzyw korzeniowych, przechowywanie selera w wyższej temperaturze (2–4°C) wymaga obniżenia wilgotności względnej powietrza do ok. 95%. Ma to na celu niedopuszczenie do gnicia korzeni.
Przechowywanie selerów korzeniowych –kopcowanie
Jednym ze sposobów przechowywania selerów korzeniowych w Polsce jest kopcowanie. Podobnie jak w przypadku marchwi i pietruszki, dla selerów również polecane są kopce wąskie, zagłębione, o szerokości 40–50 cm i głębokości 50–60 cm. W praktyce stosuje się także inne kopce, np. o szerokości 1 m, zagłębione na 20 cm. Okrycie kopca wąskiego, jak i szerokiego wykonuje się w taki sam sposób.
Po napełnieniu kopca, korzenie przysypuje się cienką warstwą ziemi (2–5 cm) i tak pozostawia do momentu dobrego ich schłodzenia. Wraz z obniżeniem temperatury selerów do 1–2°C, pogrubia się pierwszą warstwę ziemi do 10 cm, nakłada warstwę słomy (10–15 cm) i ponownie warstwę ziemi grubości ok. 20 cm.
Kopcowanie a mróz
W razie silnych mrozów, utrzymujących się przez długi czas, przechowywanie selerów korzeniowych może wymagać dodatkowego okrycia kopców. Podczas schładzania, jak i przechowania selerów, należy regularnie sprawdzać temperaturę. Stosuje się do tego celu rtęciowe lub elektroniczne termometry kopcowe. Każde podwyższenie temperatury (powyżej optymalnej) świadczy o zachodzących procesach gnilnych i wówczas należy przystępować do rozładunku kopca.
Przechowalnie
Jak przechowywać selery w przechowalni? W przypadku pomieszczeń z możliwością wietrzenia tylko poprzez otwieranie okien lub drzwi (wentylacja grawitacyjna), korzenie układa się w niewielkie pryzmy, zabezpieczając towar przed więdnięciem. Natomiast jeżeli przechowalnie wyposażone są w system aktywnej wentylacji, to selery usypuje się w warstwę wysokości ok. 2,5 m nad kanałami wentylacyjnymi. Intensywność wentylacji w czasie schładzania selerów powinna wynosić około 75 m3 powietrza/m3 warzyw/h, natomiast w czasie przechowania 50 m3 powietrza/m3 warzyw/h.
Komory chłodnicze
Przechowywanie selerów korzeniowych w komorach chłodniczych odbywa się w skrzyniach paletowych. W warunkach optymalnej temperatury i wilgotności względnej powietrza można przechowywać je przez 6–8 miesięcy. Podobnie jak w przypadku innych warzyw, utrzymanie jednolitych warunków w całej komorze jest możliwe dzięki odpowiedniemu ustawieniu skrzyń. Ono bowiem wpływa na prawidłową cyrkulację powietrza. Wysoką wilgotność względną powietrza w komorach chłodniczych można zapewnić poprzez zastosowanie nawilżaczy powietrza. Można również stosować wykładanie skrzyń lub okrywanie całych bloków palet skrzyniowych folią polietylenową. Komory chłodnicze z pośrednim systemem chłodzenia zapewniają utrzymanie temperatury na stałym poziomie oraz utrzymanie wysokiej wilgotności powietrza. To jest istotne dla zachowania dobrej jędrności korzeni i lepszej odporności na porażenie przez choroby. Jest to system nieco droższy od systemu z bezpośrednim chłodzeniem. Mimo to jest bardziej odpowiedni dla przechowania warzyw wymagających wysokiej wilgotności względnej powietrza.
Selery wykazują stosunkowo niską wrażliwość na etylen, ale nie polecamy przechowywania z jabłkami czy gruszkami (gatunkami wydzielającymi duże ilości etylenu).
