Przezimowanie roślin należy stale kontrolować!

Zima bezpowrotnie minęła, a rośliny na polach powoli budzą się do życia. Czy wszędzie? Jaki jest stan przezimowania roślin? Na to pytanie odpowiada Cezary Urban, Dyrektor działu Crop Protection firmy BASF.

Przezimowanie najpopularniejszych roślin uprawnych, zbóż oraz rzepaku ozimego, wygląda na ogół dobrze, mimo różnic w poszczególnych rejonach kraju. Na południowym zachodzie wygląda najlepiej – w przypadku rzepaku czy pszenicy uprawy przezimowały w 100%. Na północy również jest OK, zwłaszcza jeżeli patrzymy na teren Żuław. Doniesienia z Zachodniopomorskiego oraz Mazur również wskazują na dobre przezimowanie roślin – mówi Cezary Urban. – Trochę słabiej sytuacja wygląda w okolicach Torunia i na Kujawach, ponieważ tam w czasie okresu niskich temperatur w styczniu okrywa śnieżna była mniejsza lub nie występowała w ogóle.

Rzepak jest rośliną, która ma ogromne możliwości regeneracyjne, zwłaszcza jeżeli odpowiednio ją zasilimy.

Cezary Urban, Dyrektor działu Crop Protection firmy BASF

Czy złe przezimowanie roślin oznacza konieczność zaorania plantacji?

Nawet trudne warunki pogodowe oraz obniżona obsada roślin na jednostce powierzchni nie muszą przesądzać o znacznym obniżeniu plonu, czy też o likwidacji uprawy. Najważniejsza jest wczesna lustracja pól oraz podjęcie właściwych decyzji odnośnie zasilania roślin w składniki odżywcze.

– Jeżeli chodzi o rzepak, należy sprawdzić obsadę roślin. Ważne jest nawet nie to, jak roślina wygląda na zewnątrz, lecz to, czy zdrowy jest korzeń. Rzepak jest rośliną, która ma ogromne możliwości regeneracyjne, zwłaszcza jeżeli odpowiednio ją zasilimy. Po zastosowaniu tzw. kroplówki jest w stanie szybko się zregenerować  – dodaje Cezary Urban.

Jedno jest pewne: sytuacja w tym roku jest zupełnie inna niż w poprzednim…

 

Zobacz również: Przezimowanie rzepaku: jak ocenić stan roślin?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *