Przydomowa hodowla świń: komu się to opłaci?

Przydomowa hodowla świń: komu się to opłaci?

Przydomowa hodowla trzody chlewnej to rozwiązanie m.in. dla małych gospodarstw i rolników ekologicznych. Co należy o niej wiedzieć?

Hodowców, którzy w obecnych czasach decydują się na chów świń „od podszewki”, jest coraz mniej. Wiąże się to z intensyfikacją produkcji zwierzęcej oraz cenami żywca. Kto nie produkuje dużo i w niskiej cenie nie przetrwa. Jednak czy do końca tak jest? Czy może jest jakieś rozwiązanie dla tych, którzy jednak chcieliby postawić na świnie?

Alternatywą dla osób, które chciałyby zająć się chowem trzody chlewnej, zdają się być rasy rodzime, objęte programem ochrony zasobów genetycznych. Są doskonale przystosowane do lokalnych warunków środowiskowych i odporne na stres. Świetnie sprawdzą się też w gospodarstwach ekologicznych, są również szansą dla małych gospodarstw. Osobniki tych ras są jednak mniej atrakcyjne dla dużych producentów trzody chlewnej ze względu na gorsze wskaźniki mięsności tuczników.

przydomowa hodowla trzody chlewnej

Świnie ras rodzimych są odporne na choroby i nie mają wygórowanych wymagań w stosunku do warunków utrzymania. Możemy więc zaadoptować dla nich stare pomieszczenia gospodarcze.

Od czego zacząć?

– Przede wszystkim musimy mieć budynek, gdzie moglibyśmy trzymać te świnie. W przypadku ras zachowawczych nie musimy wcale modernizować starych budynków, przystosowywać ich jakoś specjalnie, ocieplać. Na wsiach prawie przy każdym poniemieckim domu są budynki gospodarcze, jak stodoła, stajnia, kurnik, a często też stara chlewnia. Wystarczy to lekko odnowić, posprzątać. Rasy wysokomięsne nie poradziłyby sobie w takich warunkach, a modernizacja chlewni to duży koszt. W przypadku ras rodzimych nawet zimą, kiedy dotyka nas problem niskich temperatur, nie spotykam się często z problemami zdrowotnymi – mówi pan Andrzej z pow. brzeskiego, utrzymujący kilka sztuk.

Z forum

Powiązany temat:

Czy opłaca się hodować świnie?
Sebastian123339
@eddi87 daj sobie spokój przy tej ilości szkoda sie smrodzić i garba sb robić , sam miałem podobną sytuacje , miałem starą chlewnie modernizować na ok 20-25świnek w rzucie i dałe...
zobacz więcej »
eddi87
Panowie przejąłem gospodarstwo od rodziców 6h i oni zawsze chowali sobie jedną maciore i z 10 tucznikow rocznie reszta, kilka prosiąt na sprzedaż. Czy pracując na etacie opłaca się...
zobacz więcej »
mlodyrolnik23
wpisz sobie hyvido Koźmin syngenta na yt
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Pastwisko jako źródło paszy dla bydła mięsnego

Jak wielkie znaczenie w diecie bydła mięsnego odgrywa pastwisko? Czy jest ono dobrym źródłem pożywienia dla zwierząt?

20 kwietnia 2018

Zwrot kosztów na bioasekurację? Jest na to szansa!

Sprawdź, jak nowy projekt resortu rolnictwa ma pomóc producentom trzody chlewnej i jak oceniają go sami hodowcy!

20 kwietnia 2018

Jak przygotować pastwisko do wypasu bydła?

Pastwisko to najlepsza forma letniego żywienia bydła mlecznego i mięsnego. Co można zrobić, żeby zmaksymalizować plon?

12 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij