Przydomowa hodowla świń: komu się to opłaci?

Przydomowa hodowla świń: komu się to opłaci?

Przydomowa hodowla trzody chlewnej to rozwiązanie m.in. dla małych gospodarstw i rolników ekologicznych. Co należy o niej wiedzieć?

Hodowców, którzy w obecnych czasach decydują się na chów świń „od podszewki”, jest coraz mniej. Wiąże się to z intensyfikacją produkcji zwierzęcej oraz cenami żywca. Kto nie produkuje dużo i w niskiej cenie nie przetrwa. Jednak czy do końca tak jest? Czy może jest jakieś rozwiązanie dla tych, którzy jednak chcieliby postawić na świnie?

Alternatywą dla osób, które chciałyby zająć się chowem trzody chlewnej, zdają się być rasy rodzime, objęte programem ochrony zasobów genetycznych. Są doskonale przystosowane do lokalnych warunków środowiskowych i odporne na stres. Świetnie sprawdzą się też w gospodarstwach ekologicznych, są również szansą dla małych gospodarstw. Osobniki tych ras są jednak mniej atrakcyjne dla dużych producentów trzody chlewnej ze względu na gorsze wskaźniki mięsności tuczników.

przydomowa hodowla trzody chlewnej

Świnie ras rodzimych są odporne na choroby i nie mają wygórowanych wymagań w stosunku do warunków utrzymania. Możemy więc zaadoptować dla nich stare pomieszczenia gospodarcze.

Od czego zacząć?

– Przede wszystkim musimy mieć budynek, gdzie moglibyśmy trzymać te świnie. W przypadku ras zachowawczych nie musimy wcale modernizować starych budynków, przystosowywać ich jakoś specjalnie, ocieplać. Na wsiach prawie przy każdym poniemieckim domu są budynki gospodarcze, jak stodoła, stajnia, kurnik, a często też stara chlewnia. Wystarczy to lekko odnowić, posprzątać. Rasy wysokomięsne nie poradziłyby sobie w takich warunkach, a modernizacja chlewni to duży koszt. W przypadku ras rodzimych nawet zimą, kiedy dotyka nas problem niskich temperatur, nie spotykam się często z problemami zdrowotnymi – mówi pan Andrzej z pow. brzeskiego, utrzymujący kilka sztuk.

Dobrostan krów mlecznych i cieląt

Dobrostan to stan harmonii pomiędzy zwierzęciem a środowiskiem, w którym przebywa. Specjaliści wskazują na powiązanie dobrostanu z wydajnością mleczną.

10 stycznia 2018

Fermowa produkcja trzody chlewnej – pamiętajmy o higienie

Duża skala produkcji powoduje, że zwierzęta narażone są na szereg negatywnych czynników środowiskowych. Aby przeciwdziałać np. zakażeniu st

14 stycznia 2018

Pasożyty wewnętrzne w stadzie świń: jak je zwalczać?

Choroby inwazyjne trzody chlewnej stanowią poważny problem gospodarczy, bowiem straty spowodowane przez pasożyty są wyższe od szkód powstałych na skutek zakażeń bakteryjnych i wirusowych.

15 stycznia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij