Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości

Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości

1 grudnia ruszy nabór wniosków w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” z PROW na lata 2014–2020. Na jedno gospodarstwo otrzymać można nawet 2 tys. euro rocznie.

Już 1 grudnia ruszy nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach poddziałania Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości z PROW na lata 2014–2020. Na jedno gospodarstwo otrzymać można nawet 2 tys. euro rocznie. Co trzeba zrobić, by dostać te pieniądze?

Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości skierowane jest przede wszystkim do małych gospodarstw, liczących do 5 ha. Pomoc finansowa będzie udzielana jako roczna płatność motywująca wypłacana przez okres 3 lat. Obejmować ona będzie zarówno koszty poniesione przez rolnika przy przystępowaniu do systemu jakości, jak i roczną składkę związaną z jego udziałem w tym systemie.

Pan Zenon Lubowik (lat 45) z Glinna (woj. wielkopolskie), właściciel gospodarstwa, które od 5 lat specjalizuje się w hodowli gęsi owsianej, cieszy się z takiej możliwości. – Od 2014 r. posiadam polski System Gwarantowanej Jakości Żywności”, jednak koszty, jakie poniosłem, przystępując do tego systemu, były zbyt dużym obciążeniem dla mojego niewielkiego gospodarstwa, dlatego liczę choć na częściowy zwrot poniesionych wówczas nakładów – mówi rolnik.

Podobnego zdania jest Roman Drozdowski (lat 38) z Zielonowa na terenie Wielkopolski, właściciel gospodarstwa ekologicznego produkującego tradycyjne przetwory. – Dla małych gospodarstw przystępowanie do systemów jakości to jedyna szansa na wypromowanie produktów, ale koszty zwracają się często dopiero po wielu latach. Trzeba pamiętać, że wydatki wiążą się nie tylko z wprowadzeniem samego systemu, ale też z późniejszymi kontrolami zgodności – tłumaczy.

Ważne certyfikaty

Jak informuje na swojej stronie internetowej Agencja Rynku Rolnego, z pomocy będą mogli skorzystać rolnicy, którzy wytwarzają produkty wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, objęte systemem rolnictwa ekologicznego, systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich oraz integrowanej produkcji roślin zgodnie ze specyfikacją i standardami jednego z systemów:

  • „Jakość Tradycja”,
  • „Quality Meat Program”,
  • „Pork Quality System”,
  • „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”,
  • „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”,
  • „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.

Wnioski w ramach poddziałania Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości należy składać od 1 grudnia 2015 r. do 29 stycznia 2016 r. w oddziałach terenowych ARR.

Marchwi trzeba dobrego nawożenia i braku metali ciężkich w glebie

Uprawiając marchew z przeznaczeniem producent boryka się nie tylko z doborem odpowiedniej odmiany, odpowiednim przygotowaniem pola czy uzyskaniem wysokich plonów, ale także z parametrami jakościowymi przy tego typu produkcji,...

18 lipca 2017

Jakie jest zapotrzebowanie zwierząt na wodę?

Woda pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Odpowiada za wysoką produkcję i zdrowie zwierząt. Sprawdź ile wody powinny wypić Twoje zwierzęta!

27 lipca 2017

Wywodzimy się z rolnictwa – jak uzyskuje się wysokiej jakości materiał siewny

Jakie etapy muszą być zrealizowane podczas procesu produkcji, aby uzyskać wysokiej jakości materiał siewny? Sprawdź, jak to robią najlepsi.

27 lipca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij