Pszenica jakościowa a chlebowa: jakie są różnice?

Pszenica jakościowa a chlebowa. Pytając o rodzaje pszenicy, często mamy na myśli podział na cztery grupy pod względem parametrów samego ziarna. Grupa elitarna, oznaczona literą E, grupa jakościowa – A, grupa chlebowa – B oraz grupa ciasteczkowa – K. Ekspert dr inż. Piotr Hulanicki, odpowiada, co je różni.

Pszenica jakościowa a chlebowa – co je różni? Na czym właściwie polega różnica między grupą jakościową a chlebową? Tak naprawdę chodzi wyłącznie o parametry mąki i wypiekanego chleba, które są podstawą do zakwalifikowania danej odmiany do określonej grupy. Liczba opadania czy zawartość białka stanowią natomiast parametry tak subtelne, że rolnik praktycznie nie jest w stanie zauważyć takiej różnicy.

Pszenica jakościowa a chlebowa. Rozmowa z ekspertem ds. nasiennictwa dr. inż. Piotrem Hulanickim.

kłos pszenicy

Rożne rodzaje pszenicy znajdują odmienne zastosowania konsumpcyjne lub paszowe

fot. Daniel Biernat

Pszenica jakościowa a chlebowa

– Wybierając grupę jakościową bądź chlebową, rolnik musi liczyć się z zawarciem kompromisu – tłumaczy Piotr Hulanicki. – W przypadku wyboru pszenic jakościowych zwykle należy liczyć się z niższym plonowaniem. W przypadku odmian chlebowych ten plon może być wyższy. Niemniej jednak różnice między jedną a drugą grupą są subtelne i dotyczą tylko jakości powstającego ciasta. Odpowiednia troska i prowadzenie łanu w przypadku grupy chlebowych pszenic pozwala na uzyskanie surowca odpowiadającego parametrom handlowym pszenic jakościowych.

Jakie parametry bada się podczas oceny rejestracyjnej?

Podczas oceny rejestracyjnej danych odmian ocenia się osiem parametrów. Jest to objętość chleba, liczba opadania, zawartość białka, wskaźnik sedymentacji, wodochłonność mąki, rozmiękczenie, energia ciasta i wydajność mąki.

Wymienione parametry bierze się pod uwagę przy kwalifikacji do danej grupy jakościowej. Dla każdej z nich są określone minima, które muszą być osiągnięte we wszystkich ośmiu parametrach.Może się zdarzyć, że dana odmiana nie spełni jednego z parametrów – mówi ekspert. – Będzie to oznaczało, że jest zakwalifikowana do niższej grupy jakościowej. Czyli mamy tutaj do czynienia z oceną jakościową ziarna tych pszenic, które podlegają rejestracji.

rodzaje pszenicy

Pszenica posiada duża rozpiętość odmianową

fot. Daniel Biernat

Na jakie cele można uprawiać poszczególne grupy pszenic?

Pszenice z uwagi na dużą rozpiętość odmianową i bardzo dużą liczbę grup jakościowych mogą być przeznaczone na najróżniejsze cele – mówi Piotr Hulanicki. – Podstawowym i chyba dominującym jest cel konsumpcyjny. Używamy tych pszenic do produkcji różnego rodzaju mąk. Drugim, dosyć powszechnym, jest przeznaczenie paszowe ziarna pszenic. Zapotrzebowanie na odmiany pszenic o niskiej zawartości białka wykazuje również przemysł browarniczy.

Planując siew zbóż w 2024 roku, warto rozważyć zarówno nowe, jak i sprawdzone odmiany. Golden Seeds oferuje innowacyjne nowości oraz uznane klasyki, które gwarantują wysokie plony i odporność na choroby. Zapoznanie się z tą ofertą może pomóc w wyborze odpowiedniej odmiany dla Twoich warunków uprawy. Warto również skorzystać z porady eksperta.

Dobierz optymalną odmianę pszenicy na swoje pole. Siewy zbóż ozimych 2024 już niebawem, więc nie zwlekaj i skontaktuj się z Golden Seeds. Doradztwo prowadzi dr inż. Piotr Hulanicki, ekspert z ponad 20-letnim doświadczeniem w nasiennictwie i właściciel marki Golden Seeds. Chcesz porozmawiać z ekspertem ds. nasiennictwa i uzyskać darmową poradę? Zadzwoń: 505 227 032.

 Sprawdź jak przechowywać materiał siewny.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.9 / 5. Liczba głosów 33

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *