Pszenica jakościowa – czym wyróżnia się Ostroga?

Pszenica jakościowa – czym wyróżnia się Ostroga?

Indywidualne cechy ostrogi sprawiają, że siew staje się łatwiejszy, a plony są większe. Przeczytaj wywiad z rolnikiem, który stosuje ją już od kilku lat.

Co sprawia, że Ostroga jest uważana za pszenicę lepszą od innych? Rozmawiamy z Panem Alfredem Kielochem, który od lat sieje Ostrogę – ceni  jej indywidualne cechy, które ostatecznie wpływają  na wysoką jakość ziarna oraz dobry plon, wśród jego 1000 ha areału umiejscowionego w miejscowości Gościsław znaleźć też można druga odmianę Hondię. Ostroga sprawdza się również w miejscach przy lasach, gdzie presja ze strony zwierzyny leśnej zawsze jest większa. Przeczytaj, jakie możliwości daje ta pszenica jakościowa.

Na jakich ziemiach Pan gospodarzy, z czym ma Pan największy problem na swoich polach?

Kompleks mam pszenno-buraczany, klasa ziemi to IIIa, jest trochę klasy IIIb, ale też klasy II2. Ogólnie mówię, o swoich ziemiach, że mam klasę IIIa, w dobrych, ładnych kompleksach. W moim gospodarstwie jest wysoka presja zwierzyny – przykładem może być las, gdzie zwierzyna zawsze jest. Ale nawet nie musi to być las,  jest coraz większy problem ze zwierzyną i to niestety coraz częściej. Żeby straty spowodowane przez zwierzynę leśną były mniejsze, w przypadku pszenic wysiewam właśnie odmianę Ostrogę, która jest oścista – zwierzyna tego nie lubi. Ostroga jest pomocna dzięki swoim ościom. Jak dojrzewa i zaczyna się kłosić, to straty są mniejsze, bo zwierzyna przejdzie i już nie wróci.Przy takich pszenicach jakościowych presja jest na pewno mniejsza – choć trzeba mieć na uwadze, że jakieś szkody i tak są.

Pszenica jakościowa

Rolnika interesuje pszenica jakościowa

Ostroga jest zasiewana przez Pana Alfreda Kilocha od kilku lat – jak mówi, plusów tej pszenicy jest wiele.

Kiedy po raz pierwszy wysiał Pan na swoim gospodarstwie Ostrogę?

Wydaje mi się, że to było przynajmniej 5 lat temu. Mogę się mylić, mogło to być 6 lat, ale na pewno nie 4. Gdy Ostroga pokazała się na rynku, to zaraz wziąłem tę pszenicę na próbę – jak zawsze – bo ja nie kupuję niesprawdzonych pszenic na zasiew w gospodarstwie. Najpierw muszę spróbować jak się sprawują na moich glebach, w naszych warunkach klimatycznych i stwierdzić czy umiem je uprawiać. Dopiero, gdy sprawdzę te rzeczy, potwierdzę parametry jakościowe – wtedy podejmuję decyzję o większym zasiewie. Tak jak mówiłem, przynajmniej 5 lat tę pszenicę uprawiam – z dużym powodzeniem każdego roku.

Jakość ziarna pszenicy

Jakie dotychczas osiągał Pan rezultaty?

Pole wysiane ostrogą

Pan Alfred posiada różne odmiany pszenicy, ale niezmiennie od kilku lat to właśnie pszenica jakościowa Ostroga pełni wiodącą rolę w jego gospodarstwie.

Ostroga przechodzi czasami moje najśmielsze oczekiwania. W dobrym roku bardzo łatwo z tej pszenicy otrzymać plon powyżej 10 ton – naprawdę, bez większego wysiłku to się otrzymuje. Ten wynik to jeden z aspektów dobrej uprawy, ale drugi aspekt – jakość ziarna – też jest bardzo istotną rzeczą. Nie można patrzeć tylko na plon, ale również na cechy ziarna – powinno być grube, ładne, o wysokich parametrach jakościowych. Uprawiam pszenice jakościowe, więc ta cecha jest dla mnie niezwykle istotna.

Nie można patrzeć tylko na plon, ale również na cechy ziarna – powinno być grube, ładne, o wysokich parametrach.

Ostroga może być późno siana,  dodatkowo ma bardzo wysoką zimotrwałość. I jeszcze jedna ważna kwestia – nie kosi się wszystkiego na raz. Uprawiam różne odmiany pszenic. Jak widać, tu jest inna, tam jest inna, a Ostroga pozwala na koszenie etapami. Jest późniejsza jak każda pszenica jakościowa, dzięki czemu mogę sobie zaplanować koszenie z uwzględnieniem wczesności i dojrzałości zbiorczej wszystkich pszenic. Z tą odmianą nic się nie dzieje, nie grozi jej żadna utrata parametrów. Koszę inne, a na końcu koszę Ostrogę i praca w gospodarstwie bardzo dobrze się układa. Między innymi to jeden z kolejnych ważnych powodów, dla których warto ją siać – możliwość rozłożenia żniw w czasie.

Czy wysiewa Pan Ostrogę rokrocznie?

Tak, zacząłem siać tę pszenicę jakościową w pierwszym roku na próbę, a teraz już każdego roku stanowi ona w strukturze zasiewów przynajmniej kilkadziesiąt procent. Nie można się nastawiać na jedną odmianę, trzeba zawsze dywersyfikować każdy rok. A więc tych odmian w gospodarstwie zbóż jest zawsze 4-5. Uważam, że tak trzeba. Jak zacząłem siać od pierwszego roku, tak każdego roku Ostroga jest obecna w płodozmianie. Robię to z tych powodów, o których wspomniałem – możliwość rozłożenia żniw, a Ostroga jest najpóźniejsza, więc mogę ją siać po burakach, które schodzą z pola później.

Wysoka zimotrwałość Ostrogi jest atutem

Kłos ostrogi

Ostroga jest bardzo odporna na mrozy. Dzięki czemu nie ma problemów z wypadami czy koniecznością wcześniejszej likwidacji plantacji. Plon jaki osiąga nasz rozmówca to nawet 10 ton z hektara (10 t/ha) .

Jak Pan ocenia tę odmianę przez pryzmat tych wszystkich lat?

Nie było roku, żebym był nią zawiedziony. A to dzięki temu, że pszenica ta jest odporna na wymarzanie. Miałem odmiany, które były naprawdę bardzo dobre w gospodarstwie, posiadały świetne warunki chlebowe, wypiekowe, bardzo dobre plony, ale niestety musiałem te pszenice zlikwidować. Powodem była właśnie ich podatność na wymarzanie. Przyszedł jeden rok, kilka lat temu – jak  dobrze wiemy – wszystko wymarzło, ale Ostroga pozostała nietknięta. To jest kluczowa sprawa, dlatego Ostroga jest co roku siana. Myślę, że dopóki nie znajdę lepszej odmiany, która by ją zastąpiła, to będzie siana jeszcze przez wiele lat w gospodarstwie.

Czy może Pan powiedzieć, że Pana doświadczenia z Ostrogą są pozytywne?

Ostroga to późna odmiana

Dzięki temu, że Ostroga jest późną odmianą, łatwiej można rozplanować prace na polu.

Owszem, tak jak wcześniej powiedziałem, ta konkretna pszenica jakościowa posiada same plusy. Ciężko czegoś innego się tutaj doszukać. Tak jak wcześniej wspomniałem – z czystym sumieniem można polecić Ostrogę innym rolnikom. Między innymi jej wysoka zdrowotność jest bardzo ważna. Gdzieś przy lasach, przy przebiegach zwierzyny leśnej – warto ją siać, bo, jak już jest dojrzała i ma ości to doskonale chroni – zwierzyna w tym momencie nie powoduje szkód. Jeżeli wcześniej nie zniszczy pola, to w tym momencie pszenica jest już bezpieczna. Podsumowując – jestem bardzo zadowolony.

Stabilność pszenicy jakościowej

Za co przede wszystkim ceni Pan tę odmianę pszenicy, co ją wyróżnia od innych?

To jest chyba jedna z najlepszych, najbardziej odpornych odmian, jeśli chodzi o wymarzanie.

Jest stabilna w planowaniu i parametrach. Nie widać, być może ze względu na gleby, takiego dużego stresu pogodowego na tej pszenicy. To dlatego, że jest odmianą późniejszą i suszy tak bardzo nie przeżywa. Bo widzimy, że ta pszenica jeszcze jest [data wizytacji na gospodarstwie: 20 lipca – dopisek redakcji], ma mnóstwo zielonych kłosów, mimo suszy, która miała miejsce. Inne zboża już są praktycznie do koszenia, a ona nie, ładnie się trzyma. Ta stabilność coroczna, i w planowaniu i w jakości, odporność na warunki stresowe – daje jej przewagę nad innymi odmianami.

Co Pan powie o odporności Ostrogi na mrozy?

To jest chyba jedna z najlepszych, najbardziej odpornych odmian, jeśli chodzi o wymarzanie. Z odmian, które ja uprawiam, to żadna nie ma wyższej odporności na mróz od Ostrogi. Dlatego mogę sobie pozwalać na jej siew, nawet po burakach, które później schodzą z pola. Podobna sytuacja jest na stanowisku po kukurydzy. Świetnie się sprawdza, naprawdę świetnie i nie ma jakiejś utraty na polonie. I mało tego – co obserwuję w tej pszenicy jakościowej – wiosną jest naprawdę bardzo zdrowa, nie boi się chorób, a i w pozostałych okresach nie zaobserwowałem jakichś szczególnych skłonności do chorób.

Ostroga wyjątkowo odporna na choroby

A jak wygląda odporność tej odmiany na choroby?

Nawet jesienią stosujemy już na niektórych pszenicach jakościowych zabiegi czyszczące, a nigdy nawet mi do głowy nie przyszło, żebym robił to na Ostrodze. Choćby były podobne terminy siewu, na Ostrodze nie muszę tego robić. Naprawdę jest odporna nie tylko na mróz, ale również bardzo odporna na choroby, co obserwuję od lat.

Ostroga wyróżnia się bardzo wysoką jakością.

Nasz rozmówca, zanim cokolwiek posieje, dokładnie sprawdza parametry jakościowe pszenicy.

Standardowo robię opryski fungicydowe na pszenice, głównie zapobiegawczo. Nie mogę sobie pozwolić na niezrobienie czegoś. Uprawiam dużo pszenicy, stąd i do stracenia mam dużo, bo porażoną, kto potem ode mnie kupi? Tu nie można sobie odpuścić żadnego zabiegu. Nie robię tego, dlatego że muszę – robię tylko to, co należy zrobić, żeby  nie weszła jakaś infekcja. Ale naprawdę, Ostroga ma bardzo wysoką odporność na wszelkie infekcje, co obserwuję przez te wszystkie lata jej uprawy. To kolejny powód, dla którego uprawiam tę właśnie pszenicę jakościową.

Bariera dla zwierzyny leśnej

Jest prosta w uprawie, każdy rolnik może ją siać. Nie wymaga specjalnej ochrony, bo sama się broni.

Przyjęło się, że Ostroga świetnie spisuje się jako oścista pszenica jakościowa, stanowiąca skuteczną barierę dla zwierzyny leśnej, ale czy tylko to jest w niej ważne dla Pana?

Nie, ale to na pewno jeden z parametrów, który w pewnym momencie jest ważny. Gdy jest mniejsza, to nie odstrasza zwierzyny, bo nie ma takiej możliwości, ale jak już zaczyna rosnąć, kłos wychodzi i zaczyna być ostry- to zaczyna być skuteczna w odstraszaniu zwierzyny. Zwierzęta wysysają mleczko, gdy jest mleczna dojrzałość ziarniaków – a tutaj tego nie ma i to jest ta bariera, stanowiąca ochronę dla naszych pól. Jak wiele innych – ten aspekt też należy brać pod uwagę, on jest naprawdę ważny. Obecnie, gdy tej zwierzyny jest coraz więcej, nie można tego lekceważyć.

Dla kogo Ostroga?

Dojrzała ostroga lepiej odstrasza zwierzynę leśną.

Gdy  Ostroga jest jeszcze niedojrzała – nie taka ostra – nie odstrasza zwierzyny, ale dojrzała stanowi znakomitą barierę.

Jakim rolnikom poleciłby Pan pszenicę ozimą Ostrogę?

Wymagającym rolnikom –  tym, którzy cenią dobrą jakość, dobre ziarno, takim, którzy późno sieją zboża. Ta pszenica jakościowa nadaje się na opóźnione siewy – jak też wcześniej wspomniałem. Zarazem jest prosta w uprawie, każdy rolnik może ją siać. Nie wymaga specjalnej ochrony, bo sama się broni. Każdy może ją siać i będzie zadowolony i z jakości ziarna i z plonu. Uważam, że nie należy się zamykać w tych odmianach, które się co roku uprawia. Dlatego, gdy pokazują się nowe odmiany zbóż na rynku, czytam, jeżdżę na szkolenia, pytam kolegów, którzy mają te nowe odmiany, czy warto też je mieć. I co roku w swoim gospodarstwie wprowadzam innowacje.

W tym roku jedną z nowych odmian, która jest testowo wprowadzona w moim gospodarstwie to Hondia. Jest jej dość dużo, bo około 100 hektarów w gospodarstwie. Wyglądała ładnie od wiosny, naprawdę ładnie. Krzewi się całkiem nieźle. Kłos wygląda dobrze, ale nie potrafię nic więcej powiedzieć, bo mam ją pierwszy rok. Może jest „ciupeńkę” za wysoka, ale tego jeszcze tak do końca nie wiem. Zacznę kosić, to zobaczę, bo to też ważne przy koszeniu. Ale na razie mi się podoba, kłos i ziarno wyglądają bardzo ładnie na tę chwilę. Mogę coś więcej powiedzieć po żniwach, albo w przyszłym roku, bo jak wspomniałem dopiero od niedawna mam ją w uprawie.
Już jutro pojawi się pełen wywiad z Panem Alfredem!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Co wpływa na wielkość plonów?

Zaprawa to pierwsza ochrona fungicydowa w zbożach. Jaki jest wpływ najlepszych zapraw na plon?

12 września 2017

Zwalczanie chwastów jesienią w zbożach – jeden zabieg

Zwalczanie chwastów jesienią jest konieczne. Zaniechanie tego zabiegu jesienią spowoduje wykonanie go wiosną, a to wyższy koszt i niższa skuteczność

11 września 2017

Maksymalna ochrona zbóż już od siewu

Ochrona zbóż przed chorobami jest kluczem do uzyskania wysokiego plonu. Szczególnie istotna jest profilaktyka mająca na celu ochronę młodych roślin.

13 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij