Pszenica jara: jakie nasiona wybrać?

Jest nazywana królową zbóż, ale lubi być uprawiana na dobrych jakościowo ziemiach. W Polsce do łask powracają jej rodzime odmiany, uodpornione na choroby grzybowe. Pszenica jara jest jednym z głównych polskich zbóż. Czym jednak należy się kierować, wybierając nasiona pszenicy jarej, aby uzyskać bogaty i wysokiej jakości plon?

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych wymienia na swojej stronie internetowej listy odmian pszenicy jarej zalecanych do uprawy na obszarze każdego województwa. W 2015 r. zamieszczono tu 16 odmian, wśród których dominowały jakościowe odmiany chlebowe. Najbardziej uniwersalna, a więc odpowiednia dla największej grupy województw była wówczas pszenica odmian: Tybalt, KWS Torridon oraz Arabella. Czym jednak kierować się, wybierając najlepszą odmianę pszenicy jarej dla ziemi, którą się uprawia?

pszenica jara

Pszenica jara w maju (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: maly555)

Gleba

Najlepsze plony pszenicy jarej uzyskuje się na dobrych glebach. Na pośrednich lepiej zdecydować się na pszenżyto ozime. Wartość pH gleb lekkich powinna wynosić przynajmniej 5,5, a ciężkich 6,5. Nieodpowiednie do uprawy pszenicy jarej są gleby lekkie, podmokłe i kwaśne.

Parametry

Jeśli plon ma zostać sprzedany do młyna lub do elewatora, czyli na cele konsumpcyjne, to najlepiej wybrać nasiona odmiany pszenicy jarej odpowiedniej do przerobu technologicznego. W tym przypadku ważne są takie parametry jak:

  • wilgotność (najwyżej 15%),
  • zanieczyszczenia (najwyżej 6%),
  • szkodliwość dla zdrowia (najwyżej 0,5%)
  • i wyrównanie ziarna (na poziomie 75%).

Jeżeli natomiast plon ma być wykorzystany na paszę, należy przede wszystkim kierować się plennością odmiany. Plon odmiany paszowej bywa bowiem większy nawet o 10% od odmian technologicznych.

uprawa pszenicy jarej

fot. AgroFoto.pl, użytkownik: BARTEK333

To jednak nie jedyne zróżnicowanie nasion pszenicy jarej ze względu na jej przeznaczenie.

Grupy jakościowe

Pszenicę jarą dzieli się na kilka grup jakościowych:

  • Grupa A charakteryzuje się sporą odpornością ziarna na porastanie i dobrymi wartościami wypiekowymi.
  • Grupa B, nazywana chlebową, daje ziarno dobre dla przemiału i wypieku.
  • Grupa C nie spełnia wymogów jakościowych,
  • tymczasem do grupy E zaliczają się pszenice elitarne.

– Przed wyborem ziarna lepiej pomyśleć o tym, gdzie można będzie potem sprzedać plon  przekonuje Tomasz, rolnik z podpoznańskiej Mosiny (woj. wielkopolskie).  Najbezpieczniej jest uprawiać pszenicę A lub B – dodaje.

Jeśli rolnik chce wyhodować ziarna pszenicy, które będą miały wysoką jakość wypiekową, powinien uprawiać pszenicę z grupy E lub A. Odmiany z grupy A lub B, które mają też właściwości wysokiego plonowania i odporności na choroby, mogą być sprzedane na cele piekarnicze lub paszowe. Wszystko zależy od jakości plonu i cen, jakie będzie proponował rynek. 

pszenica jara

Pszenica jara odmiany Tybalt (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Pasta94)

Choroby

Jeśli nie susza, to grzyby mogą być bardzo poważnym zagrożeniem dla pszenicy jarej. Duże znaczenie ma więc odporność nasion na takie choroby grzybiczne jak: mączniak, septorioza plew i liści, fuzarioza kłosów czy rdza brunatna. Straty wywołane przez te choroby mogą wynosić nawet do 60% plonu!

Należy także wziąć pod uwagę, że infekcjom może sprzyjać zbyt płytka orka, niedobór potasu oraz zbyt obfite nawożenie azotem.

– Zagrożenie chorobami w okresie suszy jest mniejsze, zaś w okresach wilgotnych pojawia się porażenie mączniakiem. W przypadku suszy bardzo ważne jest również odchwaszczanie  podsumowuje prof. dr hab. Tadeusz Michalski z Zakładu Roślin Rolniczych na Wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Siew nasion pszenicy jarej

Wybór odpowiednich nasion pszenicy jarej to jednak połowa sukcesu. Warto pamiętać, że pszenica ma większe wymagania przedplonowe niż pozostałe zboża jare. Niewłaściwy dobór przedplonu powoduje obniżkę plonów nawet o 30%. Jeśli zamierzamy uprawiać pszenicę na cele konsumpcyjne, dobrze jest przygotować wcześniej przedplony okopowe, oleiste i strączkowe.

Biorąc pod uwagę nękające nasze regiony od jakiegoś czasu susze, warto też rozpocząć zasiew tak wcześnie jak to jest możliwe, aby rośliny zdążyły jak najlepiej się rozwinąć.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.4 / 5. Liczba głosów 11

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum
Powiązany temat: Pszenica Ozima i jara
yacenty
Temat podzielony na mniejsze wątki:   zobacz więcej »
aezakmi666
Przy 19 stopniach przy słoneczku pryskanie arteą może przypalić pszenicę ? Zalany mam oprysk zastanawiam sie czy jechać zobacz więcej »
greg91
A jeśli dołoży się topsin do tebu to wystarczy po 0,7 na t3 zobacz więcej »

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *