Jaka pszenica sprawdzi się na średnie gleby?

Pszenica powinna być uprawiana na najlepszych stanowiskach jakimi dysponujemy w gospodarstwie – dzięki temu szansa dobrego plonu jest dość wysoka. Jednak nie zawsze mamy taką możliwość ze względu na płodozmian czy inne warunki.

Jaką więc odmianę wybrać na trudniejsze w prowadzeniu stanowiska? Pszenica na średnie gleby również może nas pozytywnie zaskoczyć.

Odpowiednia odmiana i technologia kluczem do sukcesu

Dariusz Płużka

Pan Dariusz Płużka prowadzi gospodarstwo o areale ponad 500 ha. Pszenicę wysiewa na około 150 ha.

Odwiedziliśmy gospodarstwo Pana Dariusza Płużki w Mykanowie. Jest to miejscowość położona w województwie śląskim, kilka kilometrów od Częstochowy. Gospodarstwo naszego rozmówcy jest doskonałym przykładem tego, że dzięki odpowiednio dobranej odmianie i przemyślanej technologii produkcji możemy uzyskiwać dobry plon nie tylko na najlepszych stanowiskach, ale także i na tych średnich oraz słabszych.

Pan Dariusz Płużka prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 520 ha. Uprawia pszenicę, jęczmień, pszenżyto, rzepak ozimy oraz kukurydzę. Produkcja pszenicy odbywa się na około 150 ha. Na takiej samej powierzchni w gospodarstwie prowadzona jest produkcja rzepaku. Około 50 ha ziemi przeznaczone jest na pszenżyto. 100 ha stanowił w tym sezonie jęczmień jary. Pozostała część areału w tym sezonie została przeznaczona pod uprawę kukurydzy. Produkcja prowadzona jest na ziemiach klasy III – V, przy czym przeważają gleby klasy IV.

W kolejnym sezonie również będę siał Hondię. W pierwszym sezonie ta odmiana sprawdziła się w gospodarstwie bardzo dobrze, więc stawiam na nią dalej. Ma ładne, grube ziarno. To mi się podoba

Dariusz Płużka, rolnik z Mykanowa (powiat częstochowski)

W gospodarstwie pana Dariusza praca wykonywana jest sprzętem uznanych producentów. Za zbiór zbóż odpowiada kombajn Claas Lexion 540. Siewy wykonywane są sprzętem sygnowanym marką Horsch – 6-metrowy agregat uprawowo-siewny zagregowany jest podczas siewu z ciągnikiem Fendt 936. – Do obsługi pomocniczej używam ciągników marki John Deere. Generalnie wykonują one lżejsze prace – dodaje gospodarz.

Gospodarz stawia na intensywną technologię produkcji. Zabiegi ochronne przeciw chorobom grzybowym przeprowadza profilaktycznie, ponieważ – jak mówi – objawy chorób są zawsze, czasem po prostu bywają niewidoczne. – Nie czekamy aż liść zrobi się żółty. Wtedy jest już za późno – wyjaśnia.

Hondia – pszenica na średnie gleby

pszenica na średnie gleby

Pan Dariusz stawia na dobre nasiona oraz intensywną technologię produkcji wspieraną sprzętem czołowych producentów.

W sezonie 2016/2017 nasz rozmówca po raz pierwszy postawił na odmianę Hondia od Top Farms Nasiona. Pszenica ta została zasiana na ponad 30 ha. Jak się okazało, to idealna pszenica na średnie gleby, jej wybór okazał się strzałem w „10”, ponieważ gospodarz jest bardzo zadowolony z wyników jakie uzyskała.

Hondii zebraliśmy około 270 ton z 34 ha – opowiada pan Dariusz. W ogólnym rozrachunku plon tej odmiany pszenicy wynosił więc prawie 8 t/ha – Uważam, że jest to wynik bardzo dobry. Hondia w moim gospodarstwie zasiana była na ziemiach klasy IV, na stanowiskach po rzepaku. Zabrakło nam troszkę opadów. Myślę, że gdyby warunki były troszkę lepsze, to odmiana ta pokazałaby jeszcze wyższą klasę. Ta odmiana ma potencjał. Przy dobrych warunkach 8t/ha przekroczyłaby na pewno. Zabrakło jednego deszczu…  Mimo tych niezbyt dobrych warunków uważam, że i tak Hondia dość dzielnie się trzymała– ocenia nasz rozmówca.

Hondia to pszenica na średnie gleby, ale także i na słabsze stanowiska. Co ważne w przypadku nieprzewidywalnych jesiennych warunków atmosferycznych – może być wysiewana także w przypadku opóźnionego terminu.

Jeśli chodzi o parametry jakościowe to było naprawdę dobrze – komentuje pan Dariusz. Gluten na poziomie 31%, gęstość 78 kg/hl oraz liczba opadania w granicach 400 pozwoliły na uzyskanie ziarna wysokiej jakości. Warto dodać, że ta odmiana od Top Farmsu cechuje się również bardzo niskim udziałem pośladu.

Wysoka zdrowotność + dobra ochrona

Dariusz Płużka z Mykanowa

Dariusz Płużka z Mykanowa zachwala ziarno Hondii – jest grube i dorodne.

Nie jestem zwolennikiem dużej ilości chemii. Stosujemy ją, ponieważ nie ma innego wyjścia. Należy podać tylko to, co konieczne – mówi plantator z Mykanowa. Podkreśla, że nasiennictwo powinno iść w kierunku rozwoju genetyki – w inny sposób nie jesteśmy w stanie uzyskiwać coraz lepszych plonów. Hondia doskonale prezentuje się również pod tym właśnie względem.

Odporność tej odmiany na choroby określana jest jako bardzo dobra. W połączeniu z odpowiednią ochroną możemy uzyskać bardzo wysoką zdrowotność roślin aż do momentu zbioru. Tak było w gospodarstwie pana Płużki. Połączenie profilaktycznych aplikacji fungicydowych z bardzo dobrą zdrowotnością odmianową pozwoliły na wysoki plon o dobrych parametrach jakościowych.

Hondia również w przyszłym sezonie

Dobre wyniki uzyskane przez Hondię w zakończonym już sezonie zbożowym przekonały pana Dariusza do wyboru tej odmiany w kolejnym. Jesienią tego roku pszenica od Top Farms ponownie zagości więc na polach w Mykanowie.  – W kolejnym sezonie również będę siał Hondię. W pierwszym sezonie ta odmiana sprawdziła się w gospodarstwie bardzo dobrze, więc stawiam na nią dalej. Ma ładne, grube ziarno. To mi się podoba – podsumowuje rolnik spod Częstochowy. Warto zwrócić uwagę, że grube, dorodne ziarno jest cechą charakterystyczną dla Hondii.

Hondia jest świetnym przykładem tego, że pszenica może pozwolić na satysfakcjonujący rezultat nie tylko na najlepszych stanowiskach w gospodarstwie. Przykład pana Dariusza Płużki pokazuje, że bez obaw możemy siać pszenicę również na IV klasie – kluczem do sukcesu będzie jednak wybór odmiany oraz zoptymalizowana technologia produkcji.

Więcej na temat tej odmiany znajdziesz na stronie internetowej: http://www.topfarms-nasiona.pl/produkt,pl,pszenica,hondia.html

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.9 / 5. Liczba głosów 22

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *