Pszenica ozima Hondia: niedobory wody i słabe gleby jej nie straszne

Ci rolnicy, którzy gospodarują na słabszych glebach bądź w regionach, gdzie często odnotowywane są deficyty wody, powinni przyjrzeć się jednej z popularniejszych pszenic ozimych z oferty Top Farms Nasiona.
Pszenica ozima Hondia, mimo niższych wymogów, jest w stanie zaskoczyć producentów pięknym ziarnem, zbliżającym się parametrami do odmian elitarnych.
Spis treści
Potwierdzone dobre przeczucia
– W 2014 r. do naszego gospodarstwa trafiła pszenica ozima – Hondia. W sezonie 2013/2014 obserwowaliśmy ją na polach hodowcy, gdzie zasiana była na glebie lekkiej, i widząc tę plantację przed żniwami, wiedzieliśmy, że to jest to – opowiada Piotr Jakubowski z Top Farms Wielkopolska. – W naszym gospodarstwie uprawiamy różne odmiany, jednak mając trochę słabszych gleb, postanowiliśmy, że w sezonie 2014/2015 Hondia zostanie zasiana na 66 ha, na glebie klasy IV b i V, na stanowisku po rzepaku, bezorkowo. Gdy obserwowaliśmy przebieg pogody w trakcie wegetacji, obawy wzbudzał brak opadów w okresie wiosennym. Zrywając jednak kłosy tuż przed zbiorem, z dumą patrzyliśmy na ziarno, a podczas żniw dobre przeczucie potwierdziła waga.
– W sezonie 2016/2017 Hondia bardzo dobrze plonowała w moim gospodarstwie, gdzie mam gleby klasy 4 i 5. Uzyskałem plon na poziomie 9,5 t/ha i wilgotności ziarna 10,8% – mówi gospodarz z Kujawskich Szadłowic.
Pszenica ozima Hondia daje wysoki poziom białka
Co istotne, Hondia ucieszy nie tylko oko uprawiających ją rolników, ale również ich kieszeń. Odmiana ta daje bowiem dobre plony o wysokim poziomie białka.
– Plonowanie w naszych warunkach, gdzie deficyt wody przed żniwami (przyp. red. – w sezonie 2016/2017) sięgał już ponad 200 mm opadów za rok wstecz, było bardzo dobre. Plon ziarna 7,04 t/ha w tak trudnym roku jest wynikiem, z którego jesteśmy bardzo zadowoleni, a zastosowaliśmy tylko 145 kg N/ha. Jak zwykle, przy zbiorach pobraliśmy próby jakościowe, które przy naszym poziomie nawożenia okazały się naprawdę wspaniałe – dodaje Piotr Jakubowski. – Poziom białka dochodził nawet do 14,9% z lepszej części pola. Pozostałe parametry również potwierdziły klasyfikację Hondii w klasie jakościowej A (E).
Zimotrwałość na 5,5
Inną istotną cechą Hondii jest jej zimotrwałość. Ta pszenica ozima z wynikiem 5,5 na 9-punktowej skali na pewno poradzi sobie z mrozami, co jak pokazała zima na przełomie 2016/2017, może być nie lada wyzwaniem.
– Mając potwierdzenie dobrych cech Hondii z poprzednich 2 lat obserwacji tej odmiany, zdecydowaliśmy się na zwiększenie areału jej uprawy w tym sezonie do 282 ha. Zeszłoroczne zasiewy na glebach lekkich rozszerzyliśmy już także o gleby średnie w klasie III. Fakt, że Hondia bez problemów poradziła sobie z zeszłorocznymi mrozami, upewnia nas w słuszności jej wyboru – podkreśla pan Paweł.
Jakie są najważniejsze cechy odmiany Hondia?
- wysoka jakość ziarna – większość parametrów na poziomie pszenic elitarnych,
- piękne, grube ziarno o dobrym wyrównaniu i małym udziale pośladu,
- możliwość uprawy na słabszych stanowiskach oraz w opóźnionych terminach siewu,
- w przypadku zastosowania preparatów chwastobójczych zawierających chlorotoluron mogą (w skrajnych przypadkach) wystąpić uszkodzenia roślin.
Odporność na choroby:
- Mączniak prawdziwy – bardzo dobra;
- Rdza brunatna – bardzo dobra;
- Septorioza liści – dobra;
- Fuzarioza kłosa – bardzo dobra;
- Choroby podstawy źdźbła – bardzo dobra;
- DTR – bardzo dobra.
Więcej o pszenicy ozimej Hondia przeczytasz na stronie: http://www.topfarms-nasiona.pl/produkty/pszenica-ozima/hondia/
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
