Pszenica ozima: jak wybrać odpowiednią odmianę?

Download PDF

Pszenica ozima: dokonanie wyboru jej odpowiedniej odmiany nie jest rzeczą prostą. Aby podjąć prawidłową decyzję, wystarczy jednak ustalić pewne kwestie na początku. Powinniśmy także zwracać uwagę nie tylko na potencjał plonowania odmiany, ale również na szereg cech, które zadecydują o tym, czy dana odmiana sprawdzi się w lokalnych warunkach naszego gospodarstwa.

Cechy, które zadecydują o tym, czy wybrana przez nas odmiana sprawdzi się na naszych polach, dzielą się na kilka grup. Należy jednak pamiętać, że każda z nich, jeśli trafi na czynnik występujący w minimum, może być tą „najkrótszą klepką” ograniczającą poziom i jakość plonu. Proces ten możemy porównać do Beczki Liebiega, która obrazuje prawo minimum. Ważne jest, aby w dążeniu do uzyskania wysokiego plonu nie stracić z pola widzenia innych, bardzo ważnych i często wymienianych w opisach cech charakteryzujących odmiany.

Pszenica ozima_1

Orka siewna z wałem Campbella

Po pierwsze określamy cel naszej uprawy. Może nim być:

  • pszenica konsumpcyjna,
  • pszenica paszowa,
  • pszenica ciasteczkowa.

Następnie analizujemy nasze pola przeznaczone w zmianowaniu pod pszenicę pod katem warunków produkcyjnych. Przede wszystkim określamy zasobność stanowiska ze względu na:

  • zawartość podstawowych składników mineralnych (N, P, K, Mg, Ca, a także poziom pH), dodatkowo można zbadać poziom zasobności gleby w mikroelementy (B, Fe, Mn, Zn, Cu, S i inne);
  • nawożenia organicznego, zastosowanego pod przedplon, oraz jego formy (np. gnojowica, obornik, pomiot, kompost) i zastosowanej ilości;
  • jak bogate stanowisko zostawił przedplon, czy słoma (plon uboczny) została zebrana z pola, czy pozostała rozdrobniona;
  • jaki był przebieg pogody w okresie wegetacji (suma opadów rocznych oraz ich rozkład);
  • strukturę i klasę gleby.

Informacje te są niezbędne do zaplanowania nawożenia plantacji.

Pszenica ozima_2

Fuzarioza kłosa pszenicy

Jedynie rośliny w dobrej kondycji od początku wzrostu mogą rokować na dobry plon!

Na podstawie terminu zbioru przedplonu i wymaganego czasu na przygotowanie pola określamy termin siewu pszenicy; w tym momencie musimy dokonać właściwego wyboru odmiany, gdyż nie każda odmiana nadaje się na opóźniony termin siewu.

Następnie oceniamy stanowisko, biorąc pod uwagę zdrowotność (czy jest ono po kukurydzy, ziemniakach, rzepaku czy po zbożach) – to ułatwi nam dobranie odmiany bardziej tolerancyjnej na patogeny przenoszone z glebą, jak np. fuzariozy lub zgorzel podstawy źdźbła.

Pamiętajmy również, jaka jest przeciętna długość wegetacji jesiennej w naszym rejonie, jaki jest przebieg pogody jesienią, czy jest ciepło czy zimno i jak obfite są opady. To wszystko w istotny sposób wpływa bowiem na stopień rozkrzewiania się roślin przed nastaniem zimy (należy też pamiętać, że fazy rozwoju od szpilkowania do fazy 3 liści są najbardziej niebezpieczne dla przezimowania roślin).

Pszenica ozima_3

Zgorzel podstawy źdźbła

W końcu wybieramy odmianę!

Przechodzimy do wyboru odmiany. Pomocne będą cechy charakteryzujące odmianę, takie jak:

  • wigor jesienny, czyli zdolność odmiany do krzewienia się (czy nadaje się na wczesny termin siewu, średni czy opóźniony);
  • dynamika wzrostu roślin (czy rośliny uzyskają odpowiednią fazę wzrostu w przypadku opóźnionego terminu siewu);
  • odporność na choroby, wysokość roślin, zimotrwałość i mrozoodporność (są to dodatkowe cechy, które zmniejszają ryzyko obniżenia obsady po zimie);
  • plenność, wierność plonowania i pożądane parametry jakościowe;
  • reakcja na stres suszy i tolerancja na słabsze stanowiska.

Biorąc pod uwagę szereg powyższych parametrów, możemy trafniej dokonać doboru odmiany do naszego stanowiska, licząc na optymalne wykorzystanie cech danej pszenicy.

opracowane na podstawie „Agroporadnika. Top Farms Nasiona”, nr 4/2013

***

Przeczytajcie również:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów 23

Z forum

Powiązany temat:

Pszenica Ozima i jara
yacenty
Temat podzielony na mniejsze wątki:  
zobacz więcej »
aezakmi666
Przy 19 stopniach przy słoneczku pryskanie arteą może przypalić pszenicę ? Zalany mam oprysk zastanawiam sie czy jechać
zobacz więcej »
greg91
A jeśli dołoży się topsin do tebu to wystarczy po 0,7 na t3
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o