Pszenica ozima Kerubino: jakością odwdzięcza się za agrotechnikę

Pszenica ozima Kerubino: jakością odwdzięcza się za agrotechnikę

Poznajcie Kerubino – pszenicę ozimą Top Farms Nasiona, która od kilku lat jest z powodzeniem uprawiana na terenie całej Polski.

Pszenica ozima Kerubino lubi być pielęgnowana. Za poświęcony jej czas i uwagę odwdzięcza się ziarnem o wysokiej zawartości białka i stabilnej liczbie opadania. Poznajmy więc odmianę Kerubino – jedną z dwóch elitarnych pszenic ozimych z oferty Top Farms Nasiona, która od kilku lat jest z powodzeniem uprawiana na terenie całej Polski.

Rozwiązanie dla intensywnej produkcji

Kerubino to odmiana elitarna E, która doskonale sprawdza się w intensywnej technologii produkcji – mówi Sylwia Krupiak, dyrektor ds. nasiennictwa Top Farms Agro. – Każdy prawidłowy zabieg agrotechniczny to krok do celu, jakim są bardzo dobre parametry jakościowe ziarna. Pszenica ozima Kerubino oferuje najwyższą plenność wśród pszenic elitarnych.

JArosław Doruch

Jak o tej odmianie wypowiadają się rolnicy?

Cechą charakterystyczną pszenicy ozimej Kerubino jest bardzo dobra jakość ziarna. Wysoka liczba opadania i duża zawartość glutenu to cechy, które stawiają tę odmianę w czołówce pszenic elitarnych (jakościowych).

pszenica ozima Kerubino

Pszenica ozima Kerubino.

Jak ją uprawiać?

Pszenica ozima Kerubino zalecana jest do siewu w terminie optymalnym. Kerubino nie lubi bowiem zbyt wczesnego i zbyt późnego siewu. Zbyt wczesny termin siewu powoduje nadmierne rozkrzewienie roślin, dużą konkurencję w łanie o składniki pokarmowe i słońce, co wpływa ujemnie na długość kłosa, liczbę ziarniaków na pięterku i MTZ. Natomiast późny termin siewu sprawia, że rozkrzewienie roślin jest słabsze i w konsekwencji obsada kłosów jest zbyt niska.

Również norma wysiewu jest bardzo istotna, ponieważ Kerubino nie lubi zagęszczonego łanu. Zbyt gęsty siew powoduje, że zwiększa się liczba źdźbeł, a tym samym kłosów. Poszczególne rośliny konkurują wówczas o wodę i składniki pokarmowe, w wyniku czego kłosy są krótsze, a ziarno w nich drobniejsze. Nadmierne zagęszczenie łanu zwiększa też zagrożenie wylegania roślin i porażenia chorobami.

Jeśli terminowo przeprowadzimy wszystkie zabiegi agrotechniczne, włącznie z trzecią dawką azotu na kłos, to pszenica Kerubino odwdzięczy się nam wysokimi plonami o znakomitej jakości.

Sylwia Krupiak, dyrektor ds. nasiennictwa Top Farms Agro

W okresie wegetacji jesiennej bardzo dobrze się krzewi. Wiosną nieco później rozpoczyna się wzrost, ale zdolności regeneracyjne tej odmiany robią ogromne wrażenie.

– Jeśli terminowo przeprowadzimy wszystkie zabiegi agrotechniczne, włącznie z trzecią dawką azotu na kłos, to pszenica Kerubino odwdzięczy się nam wysokimi plonami o znakomitej jakości – mówi dyrektor Krupiak. – To wspaniała pszenica dla wspaniałych rolników. Kerubino nie lubi zbyt gęstego siewu, doskonale regeneruje się i dokrzewia wiosną oraz ma znakomitą jakość ziarna. Czego trzeba więcej?

Pszenica ozima Kerubino – charakterystyka odmiany

Kerubino ma także dobrą odporność na najważniejsze choroby zbóż. Oczywiście należy lustrować plantację i wykonywać zabiegi profilaktyczne, aby jak najdłużej utrzymać zdrowe rośliny, co pozwala nam uzyskać dobry plon o wysokich parametrach piekarniczych.

Ważnym aspektem, na który warto też zwrócić uwagę jest to, że Kerubino ma bardzo dobrą gospodarkę wodą, w związku z czym radzi sobie doskonale z okresowymi niedoborami wody.

A na co czekamy cały rok? Oczywiście na plon. W przypadku tej odmiany nikt nie będzie rozczarowany. Kerubino łączy ze sobą plenność i rewelacyjną jakość. Jest to pszenica elitarna, w związku z czym spodziewamy się tu wszystkich parametrów na najwyższym poziomie – i tak jest!

Czym charakteryzuje się pszenica ozima Kerubino?

Jakie są najważniejsze cechy odmiany Kerubino?

  • bardzo dobra jakość ziarna połączona z wysoką plennością,
  • ziarno średniej wielkości o wysokiej zawartości białka i bardzo stabilnej liczbie opadania,
  • doskonała regeneracja i dokrzewianie na wiosnę,
  • także na stanowiska z okresowymi niedoborami wody,
  • predysponowana do intensywnej technologii produkcji.

Odporność na choroby:

  • Mączniak prawdziwy – liście – dobra;
  • Rdza brunatna – średnia;
  • Septorioza liści – dobra;
  • Fuzarioza kłosów – dobra;
  • Choroby podstawy źdźbła – kompleks – średnia;
  • Brunatna plamistość liści (DTR) – dobra.

Więcej o tej odmianie można dowiedzieć się na stronie: http://www.topfarms-nasiona.pl/produkt,pl,pszenica,kerubino.html

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij