Pszenżyto ozime: jakie ma wymagania?

Pszenżyto ozime: jakie ma wymagania?

Mrozoodporne i zimotrwałe pszenżyta ozime pozwalają na uprawy we wschodniej części kraju. Co jeszcze wyróżnia to zboże?

Pszenżyto ozime kiełkuje już w temperaturze 2–6°C, ale jego wzrost i rozwój w okresie jesiennym przebiega jednak dopiero, gdy średnia dobowa temperatura na początku okresu wynosi ok. 13,5°C. Spadek temperatury do 7–9°C pod koniec jesiennej wegetacji sprzyja natomiast właściwemu hartowaniu roślin przed zimą. Możliwość doboru mrozoodpornych i zimotrwałych form pszenżyta ozimego powoduje, że można je uprawiać we wschodniej części kraju.

Wymagania glebowe pszenżyta, z uwagi na system korzeniowy, są pośrednie pomiędzy pszenicą i żytem.

Wiosenne wymagania termiczne tego zboża są większe niż żyta. Pszenżyto ozime później wznawia wegetację i ma powolniejszą dynamikę wzrostu wczesną wiosną. W okresie krytycznym (strzelanie w źdźbło–kłoszenie) za optymalną temperaturę uznaje się 6–8°C, a w czasie wykształcania ziarna – 16–18°C. Niekorzystne są natomiast temperatury powyżej 17°C utrzymujące się aż do osiągnięcia dojrzałości woskowej.

pszenżyto

Im gorszy kompleks glebowy, tym gorzej pszenżyto będzie plonowało w porównaniu z żytem, ale ciągle lepiej niż pszenica ozima.

W czasie wegetacji jesiennej wymagania wodne pszenżyta ozimego są niewielkie i wynoszą ok. 75–100 mm opadu. Powschodowa umiarkowana susza jesienna oddziałuje korzystnie na rozwój systemu korzeniowego oraz na wigor wiosenny. Za optymalne w okresie spoczynku zimowego uznaje się opady w wysokości ok. 30–40 mm miesięcznie, natomiast największe zapotrzebowanie na wodę pszenżyto ozime wykazuje w fazie strzelania w źdźbło i kłoszenia. Z tego wynika, że powinno być 40–45 mm opadu w kwietniu, 60–70 mm w maju, 30 mm w pierwszej połowie czerwca oraz 60–70 mm w drugiej połowie czerwca i w lipcu.

Wymagania glebowe pszenżyta, z uwagi na system korzeniowy, są pośrednie pomiędzy pszenicą i żytem. Jednak ściśle wiąże się to z zaopatrzeniem w wodę. Niedobór wody w okresie krytycznym, np. na słabych glebach, przyspiesza kłoszenie, zmniejsza masę wegetatywną i zagęszczenie łanu. Co ważne, negatywna reakcja pszenżyta na niedobór wody jest, w porównywalnych warunkach glebowych, mniejsza niż pszenicy ozimej i jest to szczególnie istotne w przypadku gleb o nieuregulowanych stosunkach wodnych.

Wiosenne wymagania termiczne pszenżyta są większe niż żyta.

Pszenżyto bardzo dobrze plonuje na kompleksach pszennych – bardzo dobrym i dobrym – ale za nieracjonalną należy uznać jego uprawę, gdy dajemy mu pierwszeństwo przed pszenicą chlebową lub jakościową. Na kompleksie żytnim bardzo dobrym pszenżyto plonuje wyżej niż pszenica, żyto i jęczmień.

Na pozostałych kompleksach – im gorszy kompleks glebowy, tym gorzej pszenżyto będzie plonowało w porównaniu z żytem, ale ciągle lepiej niż pszenica ozima. Spadek plonu pszenżyta wraz z pogorszeniem się kompleksu o jeden poziom będzie wynosił od kilku do kilkunastu procent.

Na koniec warto dodać, że pszenżyto jest zbożem bardziej wrażliwym na kwaśny odczyn gleby i stężenie jonów glinu niż żyto.

Uprawa dyni. Jakie wyzwania stoją przed plantatorami?

Powierzchnia uprawy dyni z roku na rok rośnie, gdyż warzywo to coraz chętniej jest kupowane przez polskich konsumentów. Ciągle jednak nie przekracza 1 % ogólnej uprawy warzyw.

12 października 2017

Fairtrade – bardziej uczciwe rolnictwo i handel

Sprawiedliwy Handel czyli Fairtrade to inicjatywa, która ma poprawić warunki pracy rolników wytwarzających artykuły rolne w krajach rozwijających się.

22 października 2017

Jazz Scifresh to smakowity jabłkowy raj dla podniebienia

Jazz jest bardzo smaczne i ma przy tym stosunkowo intensywny smak miąższu z niewielkim dodatkiem posmaku gruszki, oraz niską kwasowością.

14 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij