Czym jest rolnictwo biodynamiczne?

Czym jest rolnictwo biodynamiczne?

Rolnictwo biodynamiczne uznawane jest za rodzaj rolnictwa ekologicznego, powstało jednak zupełnie niezależnie. Kto je stworzył?

Obecnie rolnictwo biodynamiczne uznawane jest za rodzaj rolnictwa ekologicznego, powstało ono jednak zupełnie niezależnie. Czym się charakteryzuje i kto jest odpowiedzialny za jego powstanie?

W stosunkowo krótkim czasie rolnictwo biodynamiczne opracował jeden człowiek, w czasach gdy o ekologii prawie nikt nie myślał. Był nim myśliciel i filozof Rudolf Steiner. Te dwa określenia to jednak zdecydowanie za mało, gdyż zajmował się on wieloma dziedzinami: nauczaniem, malarstwem, architekturą, opracowywaniem nowych metod nauczania, literaturą, polityką i medycyną. Był człowiekiem bardzo uduchowionym – twierdził nawet, że nawiązuje kontakty z duchami. Gdy zdobył sławę, wiele osób zwracało się do niego, aby rozwiązał jakiś problem. Tak powstały wyciągi z jemioły do leczenia raka, sprzedawane do dzisiaj pod nazwą Iskador, czy szkoły oparte na pedagogice waldorfskiej.

rolnictwo biodynamiczne- rudolf steiner

Rudolf Steiner zajmował się wieloma dziedzinami: nauczaniem, malarstwem, architekturą, opracowywaniem nowych metod nauczania, literaturą, polityką i medycyną.

W 1923 r. Rudolf Steiner został poproszony o opracowanie metod, które można zastosować w rolnictwie, tak aby uzyskiwane plony były wyższe, bez narażania środowiska czy dobrostanu zwierząt. Za początek rolnictwa biodynamicznego uznaje się cykl 8 wykładów wygłoszonych między 7 a 16 czerwca 1924 r. w Kobierzycach na Dolnym Śląsku, w majątku hrabiego Carla von Keyserlinga, pt. „Podstawy wiedzy duchowej dla powodzenia w rolnictwie”.

Pierwszym założeniem Steinera był wpływ rytmów kosmicznych i położenia księżyca na cykl życiowy roślin i zwierząt. Wykonując rożne zabiegi, należy więc korzystać z kalendarza biodynamicznego. Podaje on dokładne daty, nawet co do godziny, kiedy można wykonać siew poszczególnych roślin. Zostały one podzielone na dające plon z kwiatu, korzenia czy liścia. Kalendarz agroastronomiczny jest obecnie opracowywany przez Marię Thun i Matthiasa Thuna, nosi tytuł Dni siewu.

Kolejnym zagadnieniem, na które zwrócił uwagę Steiner, było sąsiedztwo roślin. Należało obok siebie uprawiać gatunki, które wzajemnie się stymulują, np. marchew i por, sałatę i rzodkiewkę, a unikać niekorzystnego sąsiedztwa, np. maliny i jeżyny. Dzisiaj wiemy, że rośliny na siebie oddziałują allelopatycznie (tzn. że ich wpływ na siebie wynika z wydzielanych przez rośliny substancji chemicznych), w dawnych czasach znano te mechanizmy po prostu z obserwacji.

Pierwszym założeniem Steinera był wpływ rytmów kosmicznych i położenia księżyca na cykl życiowy roślin i zwierząt. Wykonując rożne zabiegi, należy więc korzystać z kalendarza biodynamicznego.

Kolejną cechą wyróżniającą rolnictwo biodynamiczne jest stosowanie preparatów o charakterze homeopatycznym. Oznaczone są one numerami od 500 do 508. Sporządza się je według ścisłych receptur (w dodatku w określone dni roku) z krowieńca, krzemionki i różnych ziół. Stosowane są one do oprysku gleby, roślin, a także kompostów. Mają aktywować, ożywić energię zawartą w materii, z której zbudowana jest gleba czy gatunki uprawne. Preparaty biodynamiczne są przyjazne glebie w przeciwieństwie do „nawozów sztucznych”, które są „obce”, pochodzą z zewnątrz i mogą zakłócać naturalne procesy.

Obecnie mówiąc o rolnictwie biodynamicznym, podkreśla się te jego elementy, które uważane są przez wielu za irracjonalne. Nie należy jednak zapominać, że Steiner jako jeden z pierwszych zauważył możliwość degradacji środowiska przez zbyt intensywne gospodarowanie, zwrócił uwagę na właściwe podejście do zwierząt, a także podkreślał ważną rolę nawożenia naturalnego i optymalnego płodozmianu.

Botoma to dorodne i zdrowe pomidory szklarniowe

Spółka ta została założona ponad 7 lat temu, obecnie liczy sześciu członków grupy i jest jedną z najnowocześniejszych grup producentów pomidorów w Polsce.

13 października 2017

Rolne grupy producenckie – walka o przetrwanie i rozwój

Działalność ponad 1100 grup producentów rolnych w Polsce to z jednej strony powód do chwały i podziwu nad zaradnością rolników i producentów rolnych.

21 października 2017

Pryzma buraków – jak wykonać ją prawidłowo?

Im dłużej buraki cukrowe muszą pozostać po zbiorach na polu, tym staranniej wykonana powinna być pryzma buraków. Jak ją ułożyć i czym ją przykryć?

14 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij