Rolnictwo ekologiczne: dlaczego warto?

Rolnictwo ekologiczne budzi coraz większe zainteresowanie nie tylko wśród rolników, ale także konsumentów gotowych zapłacić więcej za produkty opatrzone znakiem liścia złożonego z gwiazd na zielonym tle.

Rolnictwo ekologiczne budzi coraz większe zainteresowanie nie tylko wśród rolników, ale także konsumentów gotowych zapłacić więcej za produkty opatrzone znakiem liścia złożonego z gwiazd na zielonym tle. Jest to europejskie logo dające gwarancję ekologicznego powstawania żywności.

Popularność ekologicznej formy produkcji jest związana m.in. z coraz większą świadomością społeczeństwa na temat żywienia oraz jego wpływu na kondycję i zdrowie ludzi. Znaczącą rolę odgrywają również liczne programy kulinarne kładące nacisk na wiedzę w kwestii pochodzenia produktów, sposobu ich pozyskiwania (uprawa, warunki chowu zwierząt) oraz ich wartości i jakości żywieniowych. Wzrasta także zrozumienie przyczyn degradacji środowiska, jego zanieczyszczenia, wpływu rolnictwa na stan przyrody, a w konsekwencji na życie ludzi. Produkty ekologiczne wygrywają bezapelacyjnie! W ekologicznych gospodarstwach obowiązuje ponadto zakaz korzystania z genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO).

Rolnictwo ekologiczne funkcjonuje w oparciu o zasady, których przestrzeganie przynosi korzyści środowiskowe. Jedną z najważniejszych z nich jest dążenie do zwiększania żyzności gleby. Można to osiągnąć dzięki stosowaniu właściwego płodozmianu oraz nawożenia naturalnego i organicznego. Wykorzystywanie syntetycznych nawozów, jak i pestycydów jest zabronione, stąd ochrona roślin polega głównie na stosowaniu poprawnego płodozmianu, w którym różnorodność zmianowanych upraw jest nieodzownym elementem regulacji zachwaszczenia i liczebności pozostałych agrofagów, czyli chorób i szkodników. Dodatkowo dzięki obowiązkowej obecności roślin z rodziny bobowatych do gleby dostarczany jest azot. W płodozmianie ekologicznym nie może również zabraknąć międzyplonów, które oprócz funkcji nawozowej czy paszowej chronią glebę przed erozją oraz podtrzymują jej biologiczną aktywność.

Najlepsze efekty, zarówno środowiskowe, jak i gospodarcze, przynosi zrównoważona produkcja roślinna i zwierzęca. Pozwala ona uzyskać samowystarczalność paszowo-nawozową. Chów zwierząt musi być prowadzony w warunkach odpowiednich dla danego gatunku, z zapewnieniem szeroko rozumianego dobrostanu zwierząt (m.in. żywienie własnymi paszami ekologicznymi, dostęp do pastwisk).

Rolnictwo zrównoważone

Europejskie logo rolnictwa zrównoważonego

Współczesne rolnictwo wymusza na rolnikach dostosowanie poziomu produkcji do wymagań związanych z ochroną środowiska. W tym duchu wprowadzane są m.in. zasady zrównoważonego gospodarowania (integrowanej produkcji). Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjazną środowisku formą zarządzania gospodarstwem. Oprócz dbałości o stan przyrody, zaspokajania potrzeb konsumentów, przynosi rolnikowi także wymierne korzyści w formie dodatkowych płatności z tytułu uczestnictwa w programie rolnośrodowiskowym (PROW 2007–2013) czy z racji promowania zrównoważonych metod gospodarowania (PROW 2014–2020).

***

Krótką definicję tego, czym jest rolnictwo ekologiczne, możecie również znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ochrona fungicydowa zbóż jarych już od siewu

Rolnicy rozpoczęli wysiew zbóż jarych. Ale czy pamiętają, jak ważna jest ochrona fungicydowa zbóż już na tym etapie?

30 marca 2017

Kompleksowe wsparcie dla sadowników!

Wiosna to okres wytężonej pracy w sadzie i intensywnych zabiegów ochrony roślin. Jakich agrofagów powinniśmy już szukać w sadach?

24 marca 2017

Ochrona buraka cukrowego: nowy sojusznik w walce z chwastami

W Polsce zyski z uprawy buraków cukrowych zaczynają się przy plonie 350–400 q/ha. Wyższe plony i większy zysk może dać odpowiednia ochrona!

17 marca 2017