Rolnictwo ekologiczne: dlaczego warto?

Rolnictwo ekologiczne budzi coraz większe zainteresowanie nie tylko wśród rolników, ale także konsumentów gotowych zapłacić więcej za produkty opatrzone znakiem liścia złożonego z gwiazd na zielonym tle.

Rolnictwo ekologiczne budzi coraz większe zainteresowanie nie tylko wśród rolników, ale także konsumentów gotowych zapłacić więcej za produkty opatrzone znakiem liścia złożonego z gwiazd na zielonym tle. Jest to europejskie logo dające gwarancję ekologicznego powstawania żywności.

Popularność ekologicznej formy produkcji jest związana m.in. z coraz większą świadomością społeczeństwa na temat żywienia oraz jego wpływu na kondycję i zdrowie ludzi. Znaczącą rolę odgrywają również liczne programy kulinarne kładące nacisk na wiedzę w kwestii pochodzenia produktów, sposobu ich pozyskiwania (uprawa, warunki chowu zwierząt) oraz ich wartości i jakości żywieniowych. Wzrasta także zrozumienie przyczyn degradacji środowiska, jego zanieczyszczenia, wpływu rolnictwa na stan przyrody, a w konsekwencji na życie ludzi. Produkty ekologiczne wygrywają bezapelacyjnie! W ekologicznych gospodarstwach obowiązuje ponadto zakaz korzystania z genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO).

Rolnictwo ekologiczne funkcjonuje w oparciu o zasady, których przestrzeganie przynosi korzyści środowiskowe. Jedną z najważniejszych z nich jest dążenie do zwiększania żyzności gleby. Można to osiągnąć dzięki stosowaniu właściwego płodozmianu oraz nawożenia naturalnego i organicznego. Wykorzystywanie syntetycznych nawozów, jak i pestycydów jest zabronione, stąd ochrona roślin polega głównie na stosowaniu poprawnego płodozmianu, w którym różnorodność zmianowanych upraw jest nieodzownym elementem regulacji zachwaszczenia i liczebności pozostałych agrofagów, czyli chorób i szkodników. Dodatkowo dzięki obowiązkowej obecności roślin z rodziny bobowatych do gleby dostarczany jest azot. W płodozmianie ekologicznym nie może również zabraknąć międzyplonów, które oprócz funkcji nawozowej czy paszowej chronią glebę przed erozją oraz podtrzymują jej biologiczną aktywność.

Najlepsze efekty, zarówno środowiskowe, jak i gospodarcze, przynosi zrównoważona produkcja roślinna i zwierzęca. Pozwala ona uzyskać samowystarczalność paszowo-nawozową. Chów zwierząt musi być prowadzony w warunkach odpowiednich dla danego gatunku, z zapewnieniem szeroko rozumianego dobrostanu zwierząt (m.in. żywienie własnymi paszami ekologicznymi, dostęp do pastwisk).

Rolnictwo zrównoważone

Europejskie logo rolnictwa zrównoważonego

Współczesne rolnictwo wymusza na rolnikach dostosowanie poziomu produkcji do wymagań związanych z ochroną środowiska. W tym duchu wprowadzane są m.in. zasady zrównoważonego gospodarowania (integrowanej produkcji). Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjazną środowisku formą zarządzania gospodarstwem. Oprócz dbałości o stan przyrody, zaspokajania potrzeb konsumentów, przynosi rolnikowi także wymierne korzyści w formie dodatkowych płatności z tytułu uczestnictwa w programie rolnośrodowiskowym (PROW 2007–2013) czy z racji promowania zrównoważonych metod gospodarowania (PROW 2014–2020).

***

Krótką definicję tego, czym jest rolnictwo ekologiczne, możecie również znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

BASF: ewolucja czy rewolucja? Podsumowanie roku

Jakie innowacyjne środki pokazał podczas grudniowej konferencji chemiczny gigant - firma BASF?

5 grudnia 2016

Rozwój roślin: okresy krytyczne

Są momenty w rozwoju zbóż, kiedy niedobory składników czy ataki agrofagów mogą być tragiczne w skutkach. Kiedy należy szczególnie uważać?

3 grudnia 2016

Rośliny po siewie: co im zagraża?

Rośliny po siewie potrzebują odpowiednich warunków atmosferycznych. Co w jakich fazach im zagraża?

1 grudnia 2016