Rolnictwo ekologiczne: dlaczego warto?

Rolnictwo ekologiczne: dlaczego warto?

Rolnictwo ekologiczne budzi coraz większe zainteresowanie nie tylko wśród rolników, ale także konsumentów gotowych zapłacić więcej za produkty opatrzone znakiem liścia złożonego z gwiazd na zielonym tle.

Rolnictwo ekologiczne budzi coraz większe zainteresowanie nie tylko wśród rolników, ale także konsumentów gotowych zapłacić więcej za produkty opatrzone znakiem liścia złożonego z gwiazd na zielonym tle. Jest to europejskie logo dające gwarancję ekologicznego powstawania żywności.

Popularność ekologicznej formy produkcji jest związana m.in. z coraz większą świadomością społeczeństwa na temat żywienia oraz jego wpływu na kondycję i zdrowie ludzi. Znaczącą rolę odgrywają również liczne programy kulinarne kładące nacisk na wiedzę w kwestii pochodzenia produktów, sposobu ich pozyskiwania (uprawa, warunki chowu zwierząt) oraz ich wartości i jakości żywieniowych. Wzrasta także zrozumienie przyczyn degradacji środowiska, jego zanieczyszczenia, wpływu rolnictwa na stan przyrody, a w konsekwencji na życie ludzi. Produkty ekologiczne wygrywają bezapelacyjnie! W ekologicznych gospodarstwach obowiązuje ponadto zakaz korzystania z genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO).

Zasady w imię korzyści środowiska

Rolnictwo ekologiczne funkcjonuje w oparciu o zasady, których przestrzeganie przynosi korzyści środowiskowe. Jedną z najważniejszych z nich jest dążenie do zwiększania żyzności gleby. Można to osiągnąć dzięki stosowaniu właściwego płodozmianu oraz nawożenia naturalnego i organicznego. Wykorzystywanie syntetycznych nawozów, jak i pestycydów jest zabronione, stąd ochrona roślin polega głównie na stosowaniu poprawnego płodozmianu, w którym różnorodność zmianowanych upraw jest nieodzownym elementem regulacji zachwaszczenia i liczebności pozostałych agrofagów, czyli chorób i szkodników. Dodatkowo dzięki obowiązkowej obecności roślin z rodziny bobowatych do gleby dostarczany jest azot. W płodozmianie ekologicznym nie może również zabraknąć międzyplonów, które oprócz funkcji nawozowej czy paszowej chronią glebę przed erozją oraz podtrzymują jej biologiczną aktywność.

Zrównoważona produkcja

Najlepsze efekty, zarówno środowiskowe, jak i gospodarcze, przynosi zrównoważona produkcja roślinna i zwierzęca. Pozwala ona uzyskać samowystarczalność paszowo-nawozową. Chów zwierząt musi być prowadzony w warunkach odpowiednich dla danego gatunku, z zapewnieniem szeroko rozumianego dobrostanu zwierząt (m.in. żywienie własnymi paszami ekologicznymi, dostęp do pastwisk).

Rolnictwo zrównoważone

Europejskie logo rolnictwa zrównoważonego

Współczesne rolnictwo wymusza na rolnikach dostosowanie poziomu produkcji do wymagań związanych z ochroną środowiska. W tym duchu wprowadzane są m.in. zasady zrównoważonego gospodarowania (integrowanej produkcji). Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjazną środowisku formą zarządzania gospodarstwem. Oprócz dbałości o stan przyrody, zaspokajania potrzeb konsumentów, przynosi rolnikowi także wymierne korzyści w formie dodatkowych płatności z tytułu uczestnictwa w programie rolnośrodowiskowym (PROW 2007–2013) czy z racji promowania zrównoważonych metod gospodarowania (PROW 2014–2020).

***

Krótką definicję tego, czym jest rolnictwo ekologiczne, możecie również znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Przedłużony termin wniosków o dopłaty

Rolnicy mogą składać wnioski o dopłaty do 15 czerwca!

16 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close