Rolnictwo w Nowej Zelandii i Polsce – co nas łączy?

Rolnictwo w Nowej Zelandii i Polsce – co nas łączy?

Czy Polska i Nowa Zelandia - pomimo ogromnej odległości geograficznej - mogą mieć wspólne kierunki w rolnictwie?

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel spotkał się z Wendy Hinton – ustępującą ambasador Nowej Zelandii w Polsce. Co łączy rolnictwo w Nowej Zelandii i Polsce? 

rolnictwo w Nowej Zelandii

Rosnące obroty w handlu

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że rozmowy dygnitarzy obu Państw skierowane były na tor rolniczy – podsumowano współprace Polski i Nowej Zelandii w zakresie agrarnym. Przede wszystkim podkreślano ciągle rosnące obroty w handlu produktami rolno – spożywczymi pomiędzy naszymi naszym krajem a państwem z Oceanii. Szczególny nacisk położony został na rozwój kontaktów w zakresie sektorów produkcji zwierzęcej – mięsnego oraz mleczarskiego.

Zarówno w Polsce, jak i Nowej Zelandii hodowla bydła mlecznego należy do najpopularniejszych kierunków produkcji zwierzęcej.

Rolnictwo w Nowej Zelandii i Polsce łączy mleko

Wbrew pozorom Polska oraz Nowa Zelandia nie są sobie tak odległe, jeśli chodzi o branżę rolniczą. Mimo ogromnej różnicy geograficznej, zupełnie innych klimatów czy odmiennej kultury (choć nie aż tak bardzo) sektor rolno – spożywczy charakteryzuje się pod niektórymi względami pewnymi podobieństwami. Główną gałęzią produkcji rolniczej na wyspach należących do Nowej Zelandii jest hodowla. Temu kierunkowi sprzyjają tamtejsze warunki geograficzne oraz klimatyczne.

dojenie krowyDuża część użytków rolnych tego kraju to pastwiska – dlatego też Nowa Zelandia posiada wyśmienite warunki dla hodowli bydła mlecznego. Właśnie ten element może być wspólnym mianownikiem dla rolnictwa obu państw. Zarówno w Polsce, jak i Nowej Zelandii hodowla bydła mlecznego należy do najpopularniejszych kierunków produkcji zwierzęcej. Podobnie też – ze względów wielkości geograficznej oraz pogłowia – pomimo intensywnej produkcji oba kraje nie mogą walczyć o miano liderów światowej produkcji. Mleczarstwo w Nowej Zelandii stoi na bardzo wysokim poziomie. Dużym atutem tego nurtu w produkcji rolnej jest klimat. Bydło w tym kraju może przebywać na pastwiskach niemal przez cały rok, co pozwala nie tylko na niższe koszta produkcyjne, ale też na uzyskanie surowca o bardzo wysokiej jakości. Wysokim poziomem na wyspach Nowej Zelandii cechuje się także hodowla owiec.

Konkurs rolniczy „Pamiętnik Rolnika” – historia przemian polskiej wsi

Konkurs rolniczy "Pamiętnik Rolnika" to okazja do opowiedzenia historii przemian Waszego gospodarstwa. Przeczytaj, co działo się w czasach transformacji

19 listopada 2017

Droga do wolności wycięta chłopską kosą

Rola społeczna chłopów, nie tylko w walce o wolność, zawarta jest w dewizie wyszytej na sztandarach Powstania kościuszkowskiego: Żywią i bronią.

11 listopada 2017

Mykotoksyny w paszy – jak je zneutralizować?

Mykotoksyny w paszy obniżają kondycję zwierząt, powodują spadek mleczności i są groźne dla konsumentów. Jak je skutecznie zneutralizować?

8 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij