Rośliny strączkowe i ich wartości odżywcze

Rośliny strączkowe to bogactwo cennych składników. Do tego są jednymi z najstarszych ludzkich pokarmów. Żeby jednak były zdrowe, trzeba je odpowiednio przygotować. Jeśli tego nie zrobimy – nici z witamin i minerałów.

Rośliny strączkowe to bogactwo cennych składników. Do tego są jednymi z najstarszych ludzkich pokarmów. Żeby jednak były zdrowe, trzeba je odpowiednio przygotować. Jeśli tego nie zrobimy – nici z witamin i minerałów.

Soczewica, fasola, bób, soja czy groch dostarczają nam wiele białka, a oprócz tego wapń, żelazo, magnez, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B. Niestety, mimo tak bogatego zestawu, Polacy nie jadają roślin strączkowych zbyt często. A powinni… przynajmniej 2 razy w tygodniu. Nie trzeba od razu gotować grochówki, wystarczy posadzić i zajadać młody zielony groszek czy bób.

Zielony groszek mam co roku, podobnie jak bób, często też gotuję fasolkę po bretońsku czy robię pasty z soczewicy. To pożywne dania, a że trochę wzdymają, to nic – cała rodzina zajada ze smakiem – mówi Magda Wątroba z Pszczyny, zapytana o rośliny strączkowe wykorzystywane w jej kuchni.

Jednym z powodów strachu przed strączkowymi są związki, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm, takie jak: hemaglutyniny, inhibitory trypsyny, czynniki wolotwórcze czy antywitaminy. Jednak jeśli odpowiednio długo moczymy warzywa, znacznie zmniejszamy ich szkodliwe działanie. Kolejnym minusem roślin strączkowych jest ich działanie wzdymające. Możemy jednak je zmniejszyć przez długie płukanie oraz gotowanie w dużej ilości wody. Najlepsze efekty daje natomiast moczenie nasion na gorąco.

***

Natomiast o tym, jak uprawiać rośliny strączkowe, możecie poczytać na łamach największego forum rolniczego w Polsce AgroFoto.pl.

Pokaz alpak w Minikowie

13-14 maja odbył się Pokaz Alpak Polskiego Związku Hodowców Alpak we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Sprawdź co się działo!

22 maja 2017

Dziś Dzień Matki – nie zapomnijmy o naszych mamach

Dzień Matki to ważna data w kalendarzu świąt obchodzonych w Polsce. Szczególne miejsce zajmuje również w świadomości rolników.

26 maja 2017

Szkodniki w uprawach warzyw pod kontrolą

W każdej uprawie warzyw mogą pojawić się szkodniki. Jak prawidłowo je rozpoznawać i jakie środki stosować, żeby móc z nimi skutecznie walczyć?

18 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij