Rośliny strączkowe i ich wartości odżywcze

Rośliny strączkowe to bogactwo cennych składników. Do tego są jednymi z najstarszych ludzkich pokarmów. Żeby jednak były zdrowe, trzeba je odpowiednio przygotować. Jeśli tego nie zrobimy – nici z witamin i minerałów.

Rośliny strączkowe to bogactwo cennych składników. Do tego są jednymi z najstarszych ludzkich pokarmów. Żeby jednak były zdrowe, trzeba je odpowiednio przygotować. Jeśli tego nie zrobimy – nici z witamin i minerałów.

Soczewica, fasola, bób, soja czy groch dostarczają nam wiele białka, a oprócz tego wapń, żelazo, magnez, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B. Niestety, mimo tak bogatego zestawu, Polacy nie jadają roślin strączkowych zbyt często. A powinni… przynajmniej 2 razy w tygodniu. Nie trzeba od razu gotować grochówki, wystarczy posadzić i zajadać młody zielony groszek czy bób.

Zielony groszek mam co roku, podobnie jak bób, często też gotuję fasolkę po bretońsku czy robię pasty z soczewicy. To pożywne dania, a że trochę wzdymają, to nic – cała rodzina zajada ze smakiem – mówi Magda Wątroba z Pszczyny, zapytana o rośliny strączkowe wykorzystywane w jej kuchni.

Jednym z powodów strachu przed strączkowymi są związki, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm, takie jak: hemaglutyniny, inhibitory trypsyny, czynniki wolotwórcze czy antywitaminy. Jednak jeśli odpowiednio długo moczymy warzywa, znacznie zmniejszamy ich szkodliwe działanie. Kolejnym minusem roślin strączkowych jest ich działanie wzdymające. Możemy jednak je zmniejszyć przez długie płukanie oraz gotowanie w dużej ilości wody. Najlepsze efekty daje natomiast moczenie nasion na gorąco.

***

Natomiast o tym, jak uprawiać rośliny strączkowe, możecie poczytać na łamach największego forum rolniczego w Polsce AgroFoto.pl.

Środki unijne dla gmin: do 2 mln zł na rozwój infrastruktury wodno-ściekowej

Z PROW 2014-2020 płyną pieniądze na rozwój infrastruktury wodno-ściekowej dla gmin i gminnych spółek.

1 marca 2017

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Dzieje DODR sięgają roku 1960. Ile od tego czasu się zmieniło i z jakimi problemami zmagają się dolnośląscy rolnicy?

19 lutego 2017

Targi i wystawy rolnicze 2017: co planuje DODR?

Sprawdź, kiedy na Dolnym Śląsku odbędą się najważniejsze targi i wystawy rolnicze 2017 r. Na jakich imprezach nie może Cię zabraknąć?

18 lutego 2017