Rośnie produkcja drobiu w Polsce – jakie ceny?

Rośnie produkcja drobiu w Polsce, eksport również. Znacząco poprawiła się opłacalność produkcji indyków, kurcząt – uległa pogorszeniu. A jakie ceny?

Jak podaje IERiGŻ, większe zakłady drobiarskie wytworzyły w kwietniu 2019 r. ok. 225 tys. ton mięsa drobiowego (+ 3 proc. w skali roku). Tymczasem produkcja przemysłowa w pierwszych czterech miesiącach tego roku wyniosła ok. 904 tys. ton (+ 6 proc. ).

Wzrósł również eksport. W I kwartale tego roku uplasował się na poziomie około 349,5 tys. ton (+13 proc.). – Dynamika wzrostu sprzedaży zagranicznej wyprzedzała więc znacząco tempo przyrostu produkcji przemysłowej. Eksport stanowił ok. 38,7 proc. produkcji mięsa drobiowego wytwarzanej w dużych zakładach przemysłowych – ocenia Grzegorz Dybowski z IERiGŻ.

Indyki vs. kurczaki

Przemysłowa produkcja drobiu w Polsce w pierwszych czterech miesiącach tego roku wyniosła ok. 904 tys. ton

Niestety, w górę poszły również koszty paszowe w chowie kurcząt rzeźnych (+ 7 proc.).  Pasze dla indyków podrożały o ponad 7 proc. Średnia cena skupu kurcząt brojlerów (styczeń-maj) nieznacznie wyższa niż w poprzednim roku. Natomiast cena skupu indyków poszła w górę aż o 18,3 proc. Przeciętna relacja cen żywiec/pasza na rynku kurcząt obniżyła się z 2,58 do 2,44. Na rynku indyków wzrosła z 3,58 do 3,95. W efekcie opłacalność produkcji kurcząt pogorszyła się, indyków – poprawiła się.

W obu przypadkach wzrósł udział ceny skupu żywca drobiowego w cenie zbytu tuszek uzyskiwanej przez zakłady drobiarskie. Ceny zbytu kurcząt patroszonych sprzedawanych przez zakłady przemysłu drobiarskiego obniżyły się  w omawianym okresie o 4,9 proc. w relacji rok do roku, natomiast ceny zbytu indyków były wyższe o 11 proc. – czytamy w biuletynie „Rynek rolny – czerwiec 2019 IERiGŻ.

Produkcja drobiu w Polsce a ceny

Przeciętna miesięczna cena detaliczna tuszki kurczęcia patroszonego w pierwszych czterech miesiącach tego roku wyniosła 7,26 zł/kg (+0,5 proc). Korzystne relacje cen polskiego i unijnego drobiu na jednolitym rynku europejskim nieco się pogorszyły. Spowodowane jest to szybszą dynamiką wzrostu cen w Polsce niż w całej UE.

Z danych IERiGŻ wynika, że średnia cena sprzedaży mięsa kurcząt w krajach UE przewyższa o 42,4 proc. cenę polską (wyrażoną w euro). Średnia cena sprzedaży tuszek kurcząt na unijnym rynku podwyższyła się o 2 proc., na krajowym rynku o prawie 6 proc.

Źródło: IERiGŻ

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *