Rozdrabnianie słomy na polu – jakie są korzyści?

Słoma jest produktem ubocznym w produkcji zbóż. Hodowcy nie mogą pozwolić sobie na jej zastosowanie w polu, ale gospodarstwa wyspecjalizowane w produkcji roślinnej już tak. Jakie mamy plusy pozostawienia słomy? Czy konieczne jest rozdrabnianie słomy na polu?

Zostawiamy makro- i mikroelementy w polu

słoma jako nawóz organiczny

W przypadku pozostawienia słomy na polu powinniśmy ją traktować jako nawóz. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: lukas17

Pozostawiając słomę na polu możemy ją traktować jako nawóz, ponieważ jest ona źródłem tak makro-, jak i mikroelementów. Jeśli jednak liczymy na szybkie efekty to możemy się nieco rozczarować – słoma rozkłada się powoli i nie jest dostępna dla gleby i rośliny od ręki. Możemy jednak ten proces nieco przyśpieszyć poprzez odpowiednie zabiegi oraz implementację do nich dedykowanych produktów – o tym co możemy zastosować w celu większej efektywności procesu mineralizacji oraz szybszego uwalniania składników będziemy pisać w oddzielnym materiale. Pozostawienie słomy na polu to przede wszystkim:

  • optymalizacji bilansu materii
  • dostarczenie części składników wyniesionych z plonem

Pamiętajmy, że pozostawiając słomę na polu odpowiednio wyliczamy dawki nawozowe – są one uzależnione m.in. od ilości składników dostarczonych do gleby wraz ze ściętą słomą.

Konieczne dobre rozdrabnianie słomy na polu

Pozostawienie słomy na polu pozwala na dostarczenie do gleby znacznej ilości składników pokarmowych.

Słoma powinna zostać ścięta do odpowiedniej długości. Przyjmuje się często poziom jej długości w granicach 10 cm, a na glebach ciężkich nawet 6 cm. Najczęściej planując pozostawienie słomy na polu praktykuje się ścinanie tego materiału na etapie zbioru. Jeśli jednak tego nie dokonaliśmy, konieczne jest pocięcie do optymalnej długości czy rozdrabnianie słomy na polu poprzez zabiegi agrotechniczne. Ważny jest także równomierny rozkład słomy na polu. To tak, jak z każdym nawozem – aby efekt był widoczny na całym polu nie możemy pozwolić sobie na punktowe (zazwyczaj pasowe) rozłożenie słomy.

Plusy pozostawienia słomy na polu – jakie składniki dostarczamy? 

rozdrabnianie słomy na polu

Słoma powinna być dobrze rozdrobniona. Na glebach ciężkich rozdrobnienie powinniśmy wykonać na długość nawet 6 cm. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: michaldziedzice1

Jakie składniki dostarczamy do gleby wraz ze słomą? Ich ilości są różne w zależności od rodzaju słomy, niemniej stanowisko otrzyma od nas w prezencie dużo potasu – nawet 100 kg / ha K2O przyjmując plon słomy na poziomie około 5 t/ha. Dostarczymy glebie również azot, fosfor, potas, siarkę magnez, wapń. Słoma zasobna jest również w mikroelementy – m.in. cynk czy molibden. Należy jednak zwrócić uwagę na stosunek węgla do azotu. W przypadku słomy zbożowej jest ona bardzo duży i wynosi nawet 100:1 (słoma z pszenicy ozimej), niższy stosunek – aczkolwiek wciąż na wysokim poziomie – jest w innych zbożach. Tak wysoki stosunek węgla do azotu powoduje, że słomę należy także nawozić tym drugim składnikiem.

Węgiel, którego w słomie jest bardzo dużo jest też dość łatwo dostępny – powoduje to stymulowanie rozwoju mikroorganizmów. Te jednak do swojego rozwoju potrzebują również azotu – wiążą one więc azot dostępny w glebie, przez co zmniejszeniu może ulec jego dostępność dla rośliny następczej. Na tonę słomy powinniśmy zastosować 5 – 8 kg/ha azotu, przy czym uzależniamy tę dawkę od rodzaju stanowiska. Praktycy zwracają uwagę na dobre efekty połączenia pozostawienia słomy i nawożenia gnojowicą tudzież gnojówką. Takie działanie pozwala m.in. na zoptymalizowanie stosunki i bilansu azotu.

słoma na polu

Nie warto sprzedawać słomy przy niskiej cenie – wówczas jej użycie jako nawozu będzie korzystniejsze. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: KuzynMichalK

Sprzedawać słomę czy stosować jako nawóz? 

Biorąc pod uwagę korzyści z pozostawienia słomy na polu należy sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto sprzedawać słomę. I tu – jak zawsze – wszystko rozbija się o pieniądze. Jeśli mamy sprawdzonego odbiorcę, który gwarantuje nam uczciwą cenę, to możemy się zastanowić. Jeśli jednak możemy sprzedać słomę „za grosze” to jej pozostawienie na polu będzie dla nas znacznie bardziej korzystne. Pamiętajmy, że musimy ją traktować jako nawóz – może warto równoważyć cenę czystego składnika dostarczonego w słomie z ceną jej ewentualnej sprzedaży?

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Ciągniki rolniczeZobacz Wypełnij ankietę!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *