Produkcja rozsady papryki krok po kroku
fot. Anna Maciejuk
Uprawa papryki w Polsce jest mocno zróżnicowana, a gwałtowny rozwój wymusza optymalizację produkcji. W związku z tym nasuwa się również pytanie czy lepsza jest rozsada papryki z siewu czy ze szczepienia?
Papryka (Capsicum annuum L.) do niedawna uprawiana była głównie pod osłonami. Jednak coraz częściej uprawia się ją także w polu, w otwartym gruncie. Bowiem jej odmiany charakteryzują się mocnym, zwartym pokrojem, sztywnymi pędami i mocnym systemem korzeniowym.
Charakterystyka uprawy papryki
W Polsce paprykę uprawia się pod osłonami i w polu
Owoce mają długie szypułki, ponadto są grubościenne, wyrównane co do wielkości i kształtu oraz wybarwiają się nawet w niesprzyjających warunkach. W uprawie papryki w Polsce widać wyraźne zrejonizowanie — uprawa polowa obejmuje Lubelszczyznę, Sandomierskie, okolice Grudziądza i Włocławka, a uprawa pod osłonami, przeważnie w nieogrzewanych tunelach foliowych — zasadniczo obejmuje rejon Radomia i z mniejszym areałem upraw — Podkarpackie i południową Wielkopolskę.
Z okolic Radomia pochodzi ok. 80% krajowych zbiorów papryki, a to dzięki m.in. szczególnemu układowi warunków klimatycznych. Dodatkowo gwałtowny rozwój, potrzeba optymalizacji upraw i zbytu owoców spowodowała powstanie licznych grup producenckich. Zaś Papryka Przytycka znalazła się (28 lipca 2011 r.) na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Produkcja rozsady papryki – jaką odmianę wybrać?
Większość odmian z Rejestru Odmian COBORU nadaje się do upraw pod osłony. Jednak coraz częściej sadzi się je również w polu. Należy mieć na uwadze, że papryka nie posiada tak szerokiego spektrum odporności, jak np. pomidor, a także atakowana jest przez choroby i szkodniki. Mimo wszystko rośliny, w zależności od odmiany, charakteryzują się wysoką/umiarkowaną odpornością lub tolerancją na choroby. Pamiętajmy, że im gorsze stworzymy warunki uprawy, tym większą tolerancją na zaburzenia fizjologiczne powinny cechować się odmiany. Natomiast o atrakcyjności handlowej odmiany decyduje rynek/konsument, a o przydatności — plenność, wczesność i tempo wybarwienia.
W co, gdzie, jak i kiedy wysiać?
Paprykę w Polsce uprawia się wyłącznie z rozsady przygotowanej pod osłonami. Do jej produkcji wykorzystujemy torf wysoki, brykietowany substrat kokosowy lub ich mieszanki. Aby oszczędzić miejsce w ogrzewanej mnożarce/szklarni, nasiona wysiewa się pod koniec lutego do połowy marca. Robi się to w skrzynki wysiewne wypełnione substratem i przysypuje drobnym, wyprażonym piaskiem. Podłoże utrzymuje dłużej wilgoć. Z kolei przesychająca powierzchnia piasku uniemożliwia rozwój glonów, grzybów saprofitycznych (odżywiających się martwą materią organiczną). Zniechęca to również ziemiórki — małe muchówki, których larwy żerują w podłożu, podgryzają korzenie i pędy. Muchówki osłabiają młode rośliny i stwarzają warunki do rozwoju infekcji grzybowych.
Gdy siewki wykształcają pierwszy liść właściwy, należy je przepikować (przesadzić) do doniczek lub pierścieni o pojemności 0,5–0,8 dm3 napełnionych substratem torfowym. Najlepiej, żeby posiadał certyfikaty jakościowe, bowiem to gwarantuje czystość biologiczną oraz odpowiednie parametry. Świadczy to również o tym, że pozyskano go i wyprodukowano z dbałością o ochronę środowiska.
Rozsada papryki po posadzeniu w tunelu
W czasie kiełkowania i wschodów temperatura powinna wynosić 22–27ºC. Następnie należy utrzymywać ją w granicach 16–22ºC. Trzeba pamiętać również o podlewaniu i stopniowym rozstawianiu doniczek z młodymi roślinami, które konkurując o światło, mogą się wyciągać.
Prawidłowa produkcja rozsady papryki trwa 8 tygodni. Rośliny po zahartowaniu, w fazie tworzenia paków kwiatowych i wysokości 15–20 cm są gotowe do sadzenia.
Przygotowanie rozsady papryki do polowej uprawy
Jeżeli planujemy sadzenie papryki w polu, od kwietnia do maja, kiedy jest większa intensywność światła niż wczesną wiosną, to najlepszym rozwiązaniem będzie produkcja rozsady papryki w wielodoniczkach (multiplatach) o 54 komorach. Multiplaty napełniamy substratem, wysiewamy pojedynczo nasiona do każdej komory, następnie zraszamy i zapewniamy odpowiednią temperaturę. Aby nie doprowadzić do nadmiernego wysuszenia podłoża, można multiplaty okryć białą włókniną. Pamiętajmy o regularnym podlewaniu (papryka bowiem nie lubi przesuszenia), jak również o zachowaniu ostrożności przy odkrywaniu. Bowiem zbyt gwałtowne może poderwać kiełkujące nasiona/siewki. W celu zapewnienia cyrkulacji powietrza wokół zewnętrznych ścian komór, a tym samym zapobiegania zwijaniu się korzeni, multiplaty powinno się ustawić na ażurowych stołach lub stelażach.
Szczepienie rozsady papryki
Zdrowa, odpowiednio przygotowana rozsada zapewnia prawidłowy rozwój roślin na kolejnych etapach uprawy
Rozsada papryki może być szczepiona na podkładkach wyselekcjonowanych z dzikich form rodzaju Capsicum (Buster F1, Snooker F1) metodą japońską. Wymaga to utrzymania wilgotności powietrza podczas zrastania na poziomie 75%. Ważna jest również czystość i porządek w obiektach, w których rozsada papryki jest szczepiona. Szczepienie jest/może być efektywnym sposobem na przeciwdziałanie chorobom odglebowym, a dodatkowo może poprawiać plonowanie. Wśród producentów papryki nie brakuje zwolenników tej metody produkcji rozsady papryki.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!