Rynek cukru 2022 – cukru nie zabraknie, ale będzie jeszcze droższy?

Rynek cukru 2022 od kilku tygodni pełen jest zawirowań i niepewności. Z jednej strony w niektórych sklepach brakuje cukru. Natomiast z drugiej strony ceny cukru zaczęły rosnąć dochodząc nawet do 8-10 zł za kg. Minister rolnictwa i przedstawiciele krajowych spółek zapewniają jednak, że cukru nam nie zabraknie. Czy 2 mln ton cukru wyprodukowanego w 2022 r. pokryje krajowe zapotrzebowanie na cukier? Czy ceny cukru powrócą do poziomu jaki był wcześniej? Sprawdźmy!

Problemy z dostępnością cukru, a następnie wzrost cen cukru zaczęły pojawiać się pod koniec lipca 2022 r. W niektórych sklepach trudności w zakupie cukru występują do dzisiaj, natomiast w pozostałych sklepach, gdzie cukier jest dostępny wprowadzono limity w jego zakupie. Jak ta sytuacja wpływa na rynek cukru 2022 w Polsce? Czy cukru rzeczywiście może zabraknąć? Czy ceny cukru 2022 jeszcze wzrosną?

Reklama

Rynek cukru 2022 pod wpływem niepokoju i paniki

Pod koniec lipca 2022 rynek cukru ogarnął niepokój i panika spowodowana przez brak cukru w sklepach, który znikał w mgnieniu oka. Pomimo upływu kilkudziesięciu dni w niektórych sklepach problem nie znikł, lecz nadal występuje.

Jednak przedstawiciele rządu, związków rolniczych jak i cukrownie uspokajają – cukru nam nie zabraknie. I wyjaśniają, że aktualne ograniczenia w dostępności cukru na sklepowych półkach wynikają z obawy klientów przez rosnącymi cenami.

Medialne doniesienia skomentował m.in. Marcin Lechowski, Prezes Nordzucker S.A., który zapewnił, że – wszystkie dostawy tego surowca do kontraktowych klientów spółki, w tym do sieci handlowych są realizowane planowo i bez zakłóceń, po cenach zakontraktowanych w ubiegłym roku. Jednocześnie informujemy, że polityka i strategia cenowa w sieciach handlowych jest od nas niezależna i jako NZ nie mamy na nią wpływu.

Również Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dostarczająca cukier do wielu sieci handlowych gwarantuje, że wywiązuje się z zawartych umów handlowych dotyczących dostaw cukru do klientów.

Brak cukru w sklepach to panika, czy spekulacja?

Obserwowany zwiększony popyt na cukier w okresie letnim Krajowa Grupa Spożywcza S.A. tłumaczy naturalnym zjawiskiem. Jak wiadomo w tym czasie zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze, jak i gospodarstwa domowe wykorzystują cukier w większej ilości do przetworów.

Również Prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, Krzysztof Nykiel uważa, że cukru nam nie zabraknie. W odpowiedzi na przesłane przez agrofakt.pl pytania podkreślił, że ilość przerobionego cukru przez cukrownie w poprzednim sezonie była wyższa, niż krajowe zapotrzebowanie:

Trzeba zauważyć, że w minionym sezonie wyprodukowaliśmy 15,3 mln ton buraków cukrowych, które polskie cukrownie przerobiły na 2,3 miliona ton cukru, czyli o 600 tys. ton więcej niż wynosi nasze roczne krajowe zapotrzebowanie. To najlepszy powód do racjonalnych zakupów i niewpadania w panikę przy półkach sklepowych.

Inne zdanie w tej sprawie wyraził natomiast Michał Kołodziejczak, lider AGROunii, który uważa że rynek cukru w Polsce 2022 został poddany działaniom spekulacyjnym.

Powodem braku cukru na półkach sklepowych oraz tego, że cena cukru rośnie jest tylko i wyłącznie spekulacja – stwierdził Michał Kołodziejczak.

Wysokie ceny cukru 2022 – z czego to wynika?

Rynek cukru 2022 od kilkudziesięciu dni mierzy się z brakiem cukru w sklepach lub jego wysokimi cenami. Co wobec tego składa się na finalną cenę cukru widniejącą na półce w sklepie?

Jak podaje Marcin Lechowski, Prezes Nordzucker S.A. cena cukru zaczyna kształtować się tak naprawdę na polu, a nie na sklepowej półce. Natomiast ostateczna cena cukru zależy więc od wielu czynników jak np. koszty ponoszone na każdym etapie produkcji.

Ceny cukru 2022 mogą nie wrócić do wcześniejszego poziomu, lecz utrzymać się na wysokim poziomie po zakończeniu tegorocznej kampanii buraczanej. W odpowiedzi na przesłane przez agrofakt.pl pytania Prezes KZPBC Krzysztof Nykiel wymienił powody przez które cena cukru będzie dalej rosnąć:

Cukier wyprodukowany z tegorocznych zbiorów buraków może okazać się droższy, ponieważ wzrosły wszystkie ważne składowe, które wpływają na koszt wyprodukowania tony buraków, a co za tym idzie ich cenę, a w konsekwencji cenę cukru. Już teraz wiemy, że w tym roku o 50% wzrośnie koszt wykopania buraków z pola. Rolnicy mają o 50% wyższe ceny paliwa, a o 40% wyższe są pozostałe koszty działalności rolniczej. Nawozy zdrożały trzykrotnie, a także poważne podwyżki dotyczyły środków ochrony roślin. Cukrownie doliczą swoje wyższe koszty energii do wyprodukowania cukru, drożeją też opakowania.

Produkcja buraków cukrowych w Polsce – co czeka plantatorów?

Rynek cukru 2022 w Polsce znalazł się w trudnej sytuacji przez wywołaną pod koniec lipca 2022 r. panikę cukrową. Czy ta sytuacja może negatywnie wpłynąć na krajową produkcję buraków cukrowych? Z jakimi problemami będą musieli zmierzyć się plantatorzy podczas zbliżającej się kampanii buraczanej?

Zdaniem Prezesa KZPBC Krzysztofa Nykla, dalsze perspektywy będą zależały od uzyskanej przez plantatorów ceny buraków na przyszły sezon. Jak również od poniesionych kosztów produkcji przez plantatorów. Prezes KZPBC przypomina, że uprawa buraków w tym sezonie stała się wyjątkowo kosztowna, w porównaniu do sezonu ubiegłego.

Wszelkie podwyżki środków produkcji, które mają miejsce wynikają z podwyżek na rynku paliw i energii: i to przede wszystkim one będą dyktowały kolejne podwyżki w pozostałych sektorach. Szacując już poniesione, a także przewidywane koszty produkcji buraków cukrowych okazuje się, że na chwilę obecną optymalną ceną za buraki byłoby 50 euro za każdą tonę z kontraktacji.

Czytaj również: Zbiory zbóż 2022 niższe, a rzepaku wyższe niż w 2021 r.? Sprawdź!

Źródło: Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego; Krajowa Grupa Spożywcza; Nordzucker Polska S.A.; Facebook AGROunia; Twitter

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 11

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze
  1. L~E pisze:

    Ja konkretnie mam w d… Cukier, olej, ocet mleko i vo tam jeszcze wymysla, nie wypiekam, nie slodze 5,łyżek, smaze na maśle klarowanym, olej uzywam tylko do smażenia ryby, oliwa to jest to, ocet , przetworów nie robie, uzywam sporadycznie mleko tez, śmieszy mnie ta cala psychoza, robienie z ludzi idiotow to priorytet, a ludzie? Zanik ocen sytuacyjnych,