Rynek drobiu: prognozy cen, spożycia i eksportu
Produkcja drobiu w Unii Europejskiej stale rośnie, konsumenci wciąż bowiem chętnie spożywają drób. Na którym miejscu, wśród innych państw Wspólnoty, jest Polska?
Wzrasta spożycie drobiu
Od wielu lat konsumpcja drobiu w UE była największa ze wszystkich gatunków mięsa. Z prognoz analityków wynika jednak, że spożycie drobiu w krajach unijnych będzie systematycznie wzrastało. Warto zanotować, że w 2016 r. wzrośnie o 1,8% do 13,5 mln t, a w 2017 r. o 1,6% do 13,7 mln t, czyli wyniesie przeciętnie 26,7 kg na jednego mieszkańca. Jednak w porównaniu z poprzednimi 2 latami wzrost został wyhamowany. W tym roku na pierwszym miejscu pod względem spożycia ma się znaleźć wołowina.
Również ceny mięsa drobiowego nadal są konkurencyjne w porównaniu z mięsem czerwonym, choć trzeba pamiętać, że zwiększa się nasycenie unijnego rynku (FAMMU/FAPA, 5 sierpnia 2016 r.).
Prognoza drobiowa w UE
Prognoza Komisji Europejskiej z lipca 2016 wskazuje, że produkcja (brutto) mięsa drobiu w UE w br. wzrośnie w skali roku (w porównaniu do poprzedniego roku) o 2%, czyli wyniesie ok. 14 mln t, a w 2017 r. odpowiednio o 1,2%, czyli do 14,2 mln t. Wszyscy liczący się producenci drobiu w UE, oprócz Niemiec, zwiększą swoją produkcję, choć dynamika będzie jednak niższa od ubiegłorocznej. Na pierwszym miejscu znów będzie Polska.
W pierwszych 3 miesiącach br. poziom wytwarzania drobiu zwiększyły Polska (+16%), Włochy (+6%), Hiszpania (+5%), Holandia (+5%) i Wielka Brytania (+3%). Jedynie we Francji nie zaobserwowano wzrostu, ale spodziewana jest zmiana tej sytuacji w II półroczu, po majowej odbudowie stad drobiu związanych z ptasią grypą (FAMMU/FAPA, 5 sierpnia 2016 r.).
Od początku roku do końca lipca ceny skupu kurcząt rzeźnych miały tendencję wzrostową, pozostając jednak poniżej poziomu ubiegłorocznego.
Drób eksportowany poza UE
Prym w eksporcie poza UE wiedzie: Holandia, Francja i Polska. Udział Polski w eksporcie UE wyniósł 14%. Najwięcej drobiu z UE w ciągu omawianego okresu w 2016 r. importowały znowu kraje afrykańskie – RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny, a na czele ponownie była Brazylia (54% całkowitego przywozu).
Zdaniem analityków Brexit będzie miał wpływ na unijny handel mięsem drobiowym. Wielka Brytania będzie bowiem musiała zrewidować import mięsa z krajów trzecich i zdecydować, jaka część kontyngentów będzie przyznana wyłącznie jej i na jakich zasadach.
Brojlery: ceny wyższe czy niższe?
Ceny kurcząt brojlerów w tym roku były niższe w porównaniu z poprzednim.
– Na utrzymywanie się cen na relatywnie niskim poziomie znaczący wpływ ma rosnąca produkcja w Unii Europejskiej. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w maju br. w 24 krajach Unii odnotowano wzrost liczby ubojów, z czego największy w Danii, Irlandii oraz w Polsce. Z dużych producentów jedynie we Francji nastąpił niewielki spadek, czego źródłem były problemy z ptasią grypą w niektórych rejonach kraju. Wpływ na poziom cen ma również sytuacja na rynku światowym, a dokładniej większa podaż na globalnych rynku taniego mięsa z Brazylii – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu Banku Zachodniego WBK.
Ponadto po sezonowym spadku cen drobiu w ostatnim kwartale 2015 r., przez wiele miesięcy ceny kurcząt brojlerów w UE utrzymywały się poniżej 180 euro/100 kg.
Wszyscy liczący się producenci drobiu w UE, oprócz Niemiec, zwiększą swoją produkcję, choć dynamika będzie jednak niższa od ubiegłorocznej.
Wstępne dane Komisji Europejskiej pokazują, że średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE w sierpniu br. wyniosła 176,4 euro/100 kg i była o 1,2% niższa niż w lipcu i o 8,4% niższa niż przed rokiem. W skali miesiąca ceny spadły w 15 państwach członkowskich UE, w największym stopniu na Łotwie (-11%). W 9 krajach kurczęta w sierpniu podrożały, najbardziej na Litwie (+5%). Notowania w Polsce wzrosły wobec lipca o 3,1% do 133,4 euro/100 kg i stanowiły 76% średniej unijnej. Najniższe ceny w UE występują od kwietnia br. w Irlandii (98 EUR/100 kg – 54% średniej unijnej). Najdroższe kurczęta, jak zawsze, są w Szwecji i Niemczech (ok. 266 euro/100 kg). Zdaniem FAMMU/FAPA kurczęta na unijnym rynku staniały w związku z niższymi cenami pasz i wzrostem produkcji, pobudzonym wyższą opłacalnością. (FAMMU/FAPA, 9 września 2016 r.)
– Od początku roku do końca lipca ceny skupu kurcząt rzeźnych miały tendencję wzrostową, pozostając jednak poniżej poziomu ubiegłorocznego. W sierpniu ceny ustabilizowały się. Z danych MRiRW wynika, że na przełomie sierpnia i września za kilogram żywca w kraju płacono średnio 3,50 zł. Był to poziom o 5% niższy niż rok wcześniej – dopowiada Grzegorz Rykaczewski.
Indyki
– Na bardzo niskim poziomie utrzymują się ceny indyków. Na przełomie sierpnia i września za indory płacono średnio 4,97 zł/kg – o 17% mniej niż w analogicznym okresie 2015 r. – podaje analityk Banku Zachodniego WBK.
Od początku roku ceny spadały nawet o złotówkę za kilogram. Było to spowodowane rosnącą produkcją, a wraz z nią zapasów w magazynach. Skutkiem tego zaczęto sprzedawać towar taniej. Jednocześnie ceny skupu żywca też spadały. Hodowcy opóźnili wstawienia, podaż została przyhamowana i dopiero teraz zauważalna jest stabilizacja cen.
Prognoza na rynku jaj
W 2016 r. produkcja brutto jaj i ich przetworów w UE osiągnie poziom ok. 7,7 mln t, co oznacza, że będzie o 2,7% wyższa w porównaniu do 2015 r. W samej UE spożycie wzrośnie o 1,3%, czyli wzrośnie do 7,3 mln t, co gwarantuje temu rynkowi samowystarczalność. W UE najwięcej jaj produkuje się: we Francji, Niemczech, Włoszech i Hiszpanii (FAMMU/FAPA, 5 sierpnia 2016 r.).