Rynek wołowiny: koniec 2016 a początek 2017
Spis treści
W 2016 r. rosła liczbę ubojów krów. Ceny skupu wołowiny pod względem wahań był najbardziej stabilne spośród innych gatunków mięsa. A co czeka rynek wołowiny w 2017?
Notowania bieżące
Cena referencyjna młodego bydła R3 (wp) na 11 grudnia 2016 r. w UE wynosiła średnio 373,89 euro/100 kg i w ciągu miesiąca zwiększyła się o 1,5%. W Polsce cena wyniosła 318,07 euro/100 kg i zwiększyła się o 1,3%. Polska wołowina pozostaje bardzo konkurencyjna na rynku unijnym. Poziom ceny referencyjnej młodego bydła R3 plasuje Polskę na 17 miejscu w UE (w grupie badanych 23 krajów UE).
Cena w UE była zróżnicowana: najwyższa wystąpiła w Szwecji (442,16 euro/100 kg – spadek o 4,6% w stosunku do ubiegłego miesiąca), a najniższa w Belgii (290,20 euro/100 kg – wzrost o 0,1%).
Konrad Filipiak z Wrząsawy (woj. łódzkie) ma 30 lat i od 3 lat zajmuje się skupem trzody chlewnej oraz bydła, podobnie jak jego ojciec. Tak ocenia sytuację na rynku wołowym: – Giełda kształtuje ceny. Obecnie obserwuję delikatny spadek cen skupu bydła, bo popyt na wołowinę się nie zwiększył w okresie przedświątecznym, bo ludzie na wigilię kupują karpia. Na same święta też nie kupują wołowiny. W woj. łódzkim i wielkopolskim nie ma bydła mięsnego, są sztuki mleczne i byki, i takie są sprzedawane przez rolników. W tygodniu skupuję 100–150 szt. bydła i 500–700 szt. trzody chlewnej, ale nie ma liczby, która mogłaby mnie „przerazić”. Cały rok wygląda w skupie tak samo, z wyjątkiem lipca, kiedy rolnicy zajmują się żniwami – podsumowuje rolnik.
Jaki był rok 2016 dla rynku wołowiny?
– W 2016 r. rynek wołowiny był najbardziej stabilnym spośród rynków mięsa, pod względem wahań cen skupu. Dodatkowo niskie ceny mleka w 2015 r. oraz w I połowie 2016 r. zachęcały rolników do zmiany profilu produkcji na mięsny. W analizowanym okresie średnia cena pasz dla bydła była niższa o 3% w porównaniu do analogicznego okresu 2015 r., co korzystnie wpłynęło na opłacalność produkcji. Według danych GUS, średnia cena skupu bydła w I kwartale br. wyniosła 5,98 zł/kg, w II kwartale 6,05 zł/kg, a w trzecim kwartale 6,04 zł/kg. Szacujemy, że w IV kwartale ukształtuje się nieco powyżej 6 zł/kg. W okresie 11 miesięcy za kilogram żywca płacono przeciętnie 5,99 zł, co oznacza spadek o 0,4% w relacji rocznej – wyjaśnia Grzegorz Rykaczewski, analityk z Banku Zachodniego WBK i dodaje: – Według danych GUS ubój przemysłowy w wadze żywej w okresie styczeń–sierpień wyniósł 657 tys. t i był o 8% wyższy niż rok wcześniej. Ubój jałówek oraz krów był wyższy odpowiednio o 13% i 11% w relacji rocznej. Największy, 47-procentowy, wzrost zanotowano w przypadku cieląt do 2 miesięcy. Z uwagi na spadek w grupie wiekowej 2–8 miesięcy, łączny ubój cieląt był wyższy jedynie o 1% w stosunku do ubiegłego roku. Oczekujemy, że produkcja wołowiny w 2016 r. będzie większa o 5–10% w porównaniu do 2015 r.
Należy przypomnieć, że w 2016 r zanotowano rosnącą liczbę ubojów krów, szczególnie w I połowie 2016 r., kiedy uboje krów i jałówek wzrosły o 7,1%. Prognozuje się, że poziom tych ubojów będzie także wysoki w 2017 r., jeżeli będą niskie ceny na rynku mleka. Natomiast pogłowie krów mięsnych powinno zwiększyć się zarówno w 2016 r., jak i w 2017 r. Większe wzrosty pogłowia tych zwierząt mogą wystąpić w Hiszpanii, we Francji, w Niemczech, Polsce, na Węgrzech oraz w Bułgarii. [Fammu/Fapa, 30 listopada 2016]
Wyszczególnienie | 2015 | 2016* | 2017* |
Produkcja (mln t) | 7,691 | 7,850 | 7,850 |
Eksport (tys. t) | 303 | 330 | 350 |
Import (tys. t) | 363 | 370 | 375 |
Spożycie (mln t) | 7,751 | 7,890 | 7,875 |
*prognoza |
Jak rynek wołowiny będzie wyglądał w roku 2017?
– W 2017 r., z uwagi na poprawę sytuacji na rynku mleka, prawdopodobnie osłabnie zainteresowanie produkcją bydła mięsnego. W rezultacie produkcja wołowiny będzie zbliżona do tegorocznej lub tylko nieznacznie wyższa. Średnie ceny skupu bydła w I kwartale będą się kształtować na poziomie podobnym jak w analogicznym okresie 2016 r. – mówi Grzegorz Rykaczewski z Banku Zachodniego WBK.
Według USDA, w 2016 r. produkcja wołowiny w krajach UE-28 miała się zwiększyć o 2,1% do 7 mln 850 tys. t. Na podobnym poziomie prognozuje się jej utrzymanie także w 2017 r. Taka wielkość produkcji będzie najwyżej notowaną od 2011 r. [Fammu/Fapa, 30 listopada 2016]
Spożycie a rynek wołowiny
Według Komisji Europejskiej w 2016 r. spożycie wołowiny ogółem w Unii miało zwiększyć się o 2,4% do 7 mln 997 tys. t, natomiast w 2017 r. ma pozostać na takim samym poziomie. Spożycie wołowiny przypadające na jednego mieszkańca w UE miało się zwiększyć w 2016 r. o 2,1% do 10,9 kg/osobę. Warto wspomnieć, że w latach 2014 oraz 2015 konsumpcja tego gatunku mięsa (na 1 osobę) rosła odpowiednio o: 1,3% oraz 1,7%.
– Jeżeli chodzi o wołowinę, to w Polsce nie jada się jej zbyt dużo. Rocznie statystyczny Polak zjada niecałe 2 kg, dlatego możliwości zbytu dla krajowych producentów stwarza sprzedaż zagraniczna. Eksportujemy przede wszystkim do Unii Europejskiej, jednak bardzo perspektywiczne dla polskich producentów są rynki arabskie i Chiny. W ostatnim czasie eksport polskiej wołowiny systematycznie się zwiększał, co daje nadzieję producentom na utrzymanie tej tendencji w kolejnym roku – mówi Wiktor Szmulewicz, prezes KRIR.
Zobacz także: