Jakie są ceny żywności na świecie?

Wzrost cen żywności jest zróżnicowany zarówno jeśli chodzi o rodzaj produktów jak i region. Jakich produktów dotyczy wzrost ceny żywności na świecie? W których krajach najbardziej rosną ceny żywności, a gdzie maleją? Jak kształtują się ceny żywności w Europie? Jakie są tendencje odnośnie zmian cen żywności?

Ceny żywności w UE

W marcu 2018 r. w krajach Unii Europejskiej, tj. UE-28, ceny żywności wzrosły o 0,1% , w porównaniu z poprzednim miesiącem br. W strefie euro były o 0,2% wyższe. W stosunku do marca 2017 r., ceny żywności w UE-28 zwiększyły się o 1,9%. W strefie euro wzrosły o 1,5% – mówi prof. nadzw. dr hab. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ).

W marcu 2018 r. w krajach UE-28 ceny żywności wzrosły o 0,1% w porównaniu do lutego br.  prof. K. Świetlik , IERiGŻ

Natomiast w lutym br. ceny żywności, w UE-28, w porównaniu ze styczniem br., obniżyły się przeciętnie o 0,1%. W strefie euro o 0,2% – komentuje profesor.

Gdzie są wyższe, a gdzie niższe ceny żywności w UE

Najbardziej w marcu 2018 r. podrożała, w porównaniu z 2017 r. żywność: na Słowacji o 5,7%, w Estonii o 3,9%, na Słowenii o 3,4% i w Polsce o 3%.

W lutym 2018 r. żywność potaniała w 12 krajach. Najbardziej w Portugalii o 1,1%, w Chorwacji o 0,9% oraz w Republice Czeskiej o 0,8% i na Malcie także o 0,8%. Ceny żywności w Polsce spadły o 0,4%.

ceny żwyności w UE

prof. nadzw. dr hab. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej PIB (IERiGŻ).

fot. Ewa Ploplis

Jednak w porównaniu z 2017 r. ceny żywności w lutym 2018 r. w UE-28 były o 1,2 % wyższe. W strefie euro o 0,6% wyższe – analizuje prof. Świetlik. Dodaje, że w 24 krajach przewyższyły one poziom sprzed roku. W pozostałych krajach ceny żywności były niższe niż rok wcześniej.

W lutym br., w porównaniu z ub. r.,  najwyższy wzrost cen żywności odnotowano: w Estonii o 5%, na Słowacji o 4,6%, na Węgrzech o 3,8% i w Rumunii o 3,6%. W Polsce wyniósł on 2,7%.

Mniej, niż przed rokiem, za żywność w lutym br. płacili mieszkańcy: Cypru o 3,2%, Irlandii o 1,8% oraz Grecji i Włoch po 0,9%.

Jakie są ceny żywności na świecie?

W marcu 2018 r. ceny żywności na świecie wzrosły o 1,1% w porównaniu z lutym br. Podrożały produkty mleczne o 3,3% i zboża o 2,7%. Potaniały natomiast artykuły mięsne o 5,0%, cukier o 3,4% i oleje roślinne o 0,8% – wynika z danych FAO.

Ceny żywności na świecie wzrosły o 1,1% w marcu 2018 r. w porównaniu z lutym br. K. Świetlik , IERiGŻ

Do wzrostu światowych cen produktów mlecznych w marcu br. przyczyniła się mniejsza od oczekiwanej produkcja mleka w Nowej Zelandii oraz utrzymujący się duży popyt importowy na masło – komentuje prof. K. Świetlik z IERiGŻ. Dodaje, że w marcu 2018 r. przeciętny poziom światowych cen żywności był o 0,7% wyższy niż rok wcześniej. Zadecydowały o tym wzrosty cen zbóż o 12%, produktów mlecznych o 4% i mięsnych o 2,8%. Niższe niż przed rokiem były natomiast ceny cukru o 27,5% i olejów roślinnych o 6,4%.

ceny żywności na żwiecie

W marcu 2018 r. na świecie podrożały produkty mleczne o 3,3% i zboża o 2,7%

fot. pixabay

W lutym br. światowe ceny żywności wzrosły o 1,5%, w porównaniu ze styczniem br. Podrożały: produkty mleczne o 6,2%, zboża o 3% i mięso o 1%. Potaniały natomiast: cukier o 3,8% i oleje roślinne o 3,1% – wynika z danych FAO.

Wzrost cen produktów mlecznych jest efektem, jak już wcześniej wspominałam, mniejszych, niż się spodziewano, dostaw z Nowej Zelandii oraz obaw o rozwój tej produkcji związanych z występującą w tym kraju suszą. Najbardziej wzrosły ceny masła, serów i pełnotłustego mleka w proszku, z powodu utrzymującego się wysokiego poziomu popytu w Europie i Azji – komentuje prof. Świetlik z IERiGŻ.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *