Pomoc w walce z chwastami i pleśniami w truskawkach

W Polsce niewielu plantatorów ma zwyczaj ściółkowania. Dlaczego warto przeprowadzić ściółkowanie truskawek?

Ściółkowanie daje wiele korzystnych rezultatów mówi Jarosław Górski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Przede wszystkim podnosi jakość truskawek, poprzez skuteczniejszą walkę z chwastami, utrudnia rozprzestrzenianie się szarej pleśni i sprawia, że owoce się nie brudzą spadając na zapiaszczoną ziemię.

Ściółka zawsze zabezpiecza owoce przed zapiaszczeniem, zwłaszcza na plantacjach, gdzie walkę z chwastami prowadzi się ręcznie.

Jarosław Górski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

Czynniki agrotechniczne

Do grup czynników agrotechnicznych, które w najwyższym stopniu decydują o jakości owoców truskawek należą:

  • dobra ochrona roślin przed agrofagami,
  • właściwe nawożenie,
  • ściółkowanie międzyrzędzi,
  • nawadnianie plantacji.

Gdyby czynniki te uszeregować w hierarchii ważności to przy przeciętnym poziomie pozostałych, na jakość owoców w największym stopniu wpływać będzie ściółkowanie i nawadnianie plantacji mówi pan Jarosław. Ściółka zawsze zabezpiecza owoce przed zapiaszczeniem, zwłaszcza na plantacjach, gdzie walkę z chwastami prowadzi się ręcznie.

Ściółka chroni owoce przed bezpośrednim kontaktem z ziemią, czyli chroni je przed porażeniem przez bakterie i grzyby chorobotwórcze.

Jarosław Górski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu

Ściółkowanie truskawek

Tymczasem w Polsce ściółkowanie owocujących plantacji stosowane jest raczej rzadko.

Ściółka ma ogromny wpływ na jakość plantacji przyznaje ekspert. Utrudniając rośnięcie chwastów zwiększa „napowietrzenie” plantacji, a więc rośliny są mocniejsze, a owoce lepiej wybarwione. Poprawia też znacząco wilgotność wokół roślin i truskawki „nie pokładają się”. Nie są także opiaszczone, co jest o tyle ważne, że intensywne mycie wcale nie gwarantuje dokładnego usunięcia zanieczyszczeń. Powoduje natomiast silne ich uwodnienie a nawet częściowe ich mechaniczne uszkodzenie. Ponadto w lata mokre na owocach stykających się bezpośrednio z ziemią powstają plamy gnilne, często mało widoczne, ale bardzo obniżające jakość owoców. Ściółka chroni owoce przed bezpośrednim kontaktem z ziemią, czyli chroni je przed porażeniem przez bakterie i grzyby chorobotwórcze.

Ściółkowanie truskawek wpływa także na przyspieszenie obsychania owoców po deszczach, a to zmniejsza ryzyko ich gnicia, spowodowane porażeniem przez grzyby wywołujące szarą pleśńskórzastą zgniliznę.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze
  1. Koko12 pisze:

    Ściółkowanie gleby wokół rośliny daje wiele zalet:
    – ogranicza rozwój chwastów;
    – ogranicza parowanie wody z gleby
    – pomaga utrzymywać stałą temperaturę gleby, chłodząc latem a zimą ogrzewając
    – w czasie deszczu chroni podłoże przed rozmywanie i wypłukiwaniem skłądników pokarmowych z gleby