Pomoc w walce z chwastami i pleśniami w truskawkach
W Polsce niewielu plantatorów ma zwyczaj ściółkowania. Dlaczego warto przeprowadzić ściółkowanie truskawek?
– Ściółkowanie daje wiele korzystnych rezultatów – mówi Jarosław Górski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Przede wszystkim podnosi jakość truskawek, poprzez skuteczniejszą walkę z chwastami, utrudnia rozprzestrzenianie się szarej pleśni i sprawia, że owoce się nie brudzą spadając na zapiaszczoną ziemię.
Ściółka zawsze zabezpiecza owoce przed zapiaszczeniem, zwłaszcza na plantacjach, gdzie walkę z chwastami prowadzi się ręcznie.
Spis treści
Czynniki agrotechniczne
Do grup czynników agrotechnicznych, które w najwyższym stopniu decydują o jakości owoców truskawek należą:
- dobra ochrona roślin przed agrofagami,
- właściwe nawożenie,
- ściółkowanie międzyrzędzi,
- nawadnianie plantacji.
– Gdyby czynniki te uszeregować w hierarchii ważności to przy przeciętnym poziomie pozostałych, na jakość owoców w największym stopniu wpływać będzie ściółkowanie i nawadnianie plantacji – mówi pan Jarosław. – Ściółka zawsze zabezpiecza owoce przed zapiaszczeniem, zwłaszcza na plantacjach, gdzie walkę z chwastami prowadzi się ręcznie.
Ściółka chroni owoce przed bezpośrednim kontaktem z ziemią, czyli chroni je przed porażeniem przez bakterie i grzyby chorobotwórcze.
Ściółkowanie truskawek
Tymczasem w Polsce ściółkowanie owocujących plantacji stosowane jest raczej rzadko.
– Ściółka ma ogromny wpływ na jakość plantacji – przyznaje ekspert. – Utrudniając rośnięcie chwastów zwiększa „napowietrzenie” plantacji, a więc rośliny są mocniejsze, a owoce lepiej wybarwione. Poprawia też znacząco wilgotność wokół roślin i truskawki „nie pokładają się”. Nie są także opiaszczone, co jest o tyle ważne, że intensywne mycie wcale nie gwarantuje dokładnego usunięcia zanieczyszczeń. Powoduje natomiast silne ich uwodnienie a nawet częściowe ich mechaniczne uszkodzenie. Ponadto w lata mokre na owocach stykających się bezpośrednio z ziemią powstają plamy gnilne, często mało widoczne, ale bardzo obniżające jakość owoców. Ściółka chroni owoce przed bezpośrednim kontaktem z ziemią, czyli chroni je przed porażeniem przez bakterie i grzyby chorobotwórcze.
Ściółkowanie truskawek wpływa także na przyspieszenie obsychania owoców po deszczach, a to zmniejsza ryzyko ich gnicia, spowodowane porażeniem przez grzyby wywołujące szarą pleśń i skórzastą zgniliznę.
Ściółkowanie gleby wokół rośliny daje wiele zalet:
– ogranicza rozwój chwastów;
– ogranicza parowanie wody z gleby
– pomaga utrzymywać stałą temperaturę gleby, chłodząc latem a zimą ogrzewając
– w czasie deszczu chroni podłoże przed rozmywanie i wypłukiwaniem skłądników pokarmowych z gleby