Sezon na grilla czas zacząć – kilka sprawdzonych rad

Można śmiało stwierdzić, że grillowanie jest naszym sportem narodowym. Majowe święta rozpoczynają sezon na tę formę spędzania czasu – sezon na grilla czas zacząć. Aby smakołyki z grilla były nie tylko smaczne, ale i zdrowe należy przestrzegać kilku zasad.

Majowe święta rozpoczynają sezon na grillowanie. W tym roku prognozy pogody są bardzo optymistyczne i trzeba się spodziewać, że będziemy grillować na potęgę – w ogrodach i na działkach. Rok temu było strasznie zimno i nawet to nie zniechęciło miłośników grilla. Jedni grillowali w kurtkach, a inni w … garażach. Tradycji musiało stać się zadość!

Sezon na grilla. Podstawowe zasady grillowania

 

Sezon na grilla

Aby smakołyki z grilla były nie tylko smaczne, ale i zdrowe należy przestrzegać kilku zasad. Dowiedz się z artykułu jakich!

fot. Małgorzata Chojnicka

Grillowanie pojawiło się w sumie nie tak dawno, ale zadomowiło się na dobre niczym walentynki. Gdzie tkwi jego fenomen? Może w tym, że kojarzy się z latem, wypoczynkiem i taką beztroską? Przyjemnie jest przecież spędzać czas na dworze i zajadać kiełbaskę pachnącą dymem i wiatrem. Jednak ten tłuszcz skapujący na węgiel drzewny wydziela bardzo szkodliwe substancje. Grillować trzeba z głową, by było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo.

Grillować można praktycznie wszystko, bo przecież nie tylko kiełbasę, kaszankę i karkówkę, ale trzeba wiedzieć jak. Zaczynamy od starannego wyczyszczenia rusztu, aby nie było na nim żadnych resztek jedzenia. Nikomu nie przyjdzie do głowy, by gotować zupę w niedomytym garnku, a już do rusztu mamy takie bardziej nonszalanckie podejście, bo się „wypali”.

– Wszystkie narzędzia, których używamy do grillowania muszą być bezwzględnie czyste – mówi Joanna Marciniak, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół im. W. Łukasińskiego w Skępem w województwie kujawsko-pomorskim. – Trzeba też zadbać o to, żeby wytapiający się z mięsa tłuszcz nie skapywał na rozżarzone węgle. Wówczas wydzielają się substancje rakotwórcze. Należy używać aluminiowych tacek. Zdaję sobie sprawę, że ta okopcona i przypalona kiełbaska ma swój niepowtarzalny smak, ale lepiej wybrać zdrowsze rozwiązanie.

Sezon na grilla. Grillowanie drobiu i wieprzowiny

Grillowanie kiełbaski czy kaszanki jest bardzo proste. Wystarczy położyć je na ruszcie i od czasu do czasu przekręcić. Tak samo jest z chlebem tostowym. Wiele osób z grilla najbardziej lubi właśnie taki przypieczony chlebek. „Schody” zaczynają się wtedy, gdy z grilla chcemy podać karkówkę, schab czy mięso drobiowe. Nie może być ono surowe w środku, a spalone będzie suche i twarde.

– Mięso drobiowe trzeba najpierw obgotować, a następnie włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na kilka godzin – radzi Joanna Marciniak. – Drobiu nie jadamy na surowo, bo grozi to zatruciem salmonellą i dlatego nie wystarcza mu obróbka termiczna wyłącznie na grillu. Mięso wieprzowe wystarczy, że pokroimy na plastry i włożymy do marynaty. To mu w zupełności wystarczy, ale i w tym przypadku należy pamiętać, aby temperatura podczas grillowania dotarła do wnętrza mięsa i nie pozostało ono surowe.

Pani Joanna przygotowuje bardzo smaczne skrzydełka z grilla i postanowiła podzielić się przepisem.


Przeczytaj również: Rolnicy indywidualni nierówno traktowani? Dowiedz się więcej!


Skrzydełka z grilla

Odpowiednią ilość skrzydełek z kurczaka należy obgotować i przełożyć do marynaty przygotowanej z miodu, soku cytryny, zmiażdżonego czosnku, domowej vegety lub dowolnej ulubionej przyprawy oraz oleju. W lodówce muszą spędzić całą dobę. Upieczone na grillu będą miały złocistą i bardzo chrupiącą skórkę. Smakują wybornie.

Schab z grilla

Sezon na grilla

Majowe święta rozpoczynają sezon na grilla

fot. Małgorzata Chojnicka

Schab należy umyć i pokroić na cienkie plastry. Imbir zetrzeć na tarce, czosnek rozgnieść, wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym i doprawić marynatę czarnym pieprzem.  Plastry schabu ułożyć tak, aby całe zostały pokryte marynatą i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Na rozgrzanym grillu układać wcześniej marynowany schab (usunąć z niego cząstki imbiru i czosnku, żeby się nie przypaliły) i grillować go z każdej strony około 3-4 minut. Gdy schab będzie gotowy, zdjąć go z grilla i dać odpocząć, żeby soki w nim zawarte wchłonęły się w komórki mięsa i nie wyciekły podczas krojenia. Schab pokroić w poprzek włókien mięśniowych na kawałki i ułożyć je na wcześniej przygotowanej sałacie.

Sałatę, szpinak i rukolę opłukać. Przełożyć do miski, dodać pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, pokrojoną drobno paprykę oraz pokrojony w plasterki ogórek, skropić oliwą i posypać sezamem.

– Jeżeli ktoś nie może korzystać z uroków pogody i pogrillować na łonie natury, zawsze może spróbować alternatywy, jaką jest grill elektryczny lub grillowanie na zwykłej kuchence przy pomocy dobrej patelni grillowej. Te metody może nie są tak miłe jak grill na świeżym powietrzu, ale zdecydowanie są najzdrowsze – podsumowuje Joanna Marciniak.

Sezon na grilla. Warzywne dodatki, by było zdrowiej

Przygotowując spotkanie przy grillu, warto pomyśleć o warzywnych dodatkach. Surówka czy sałatka podkreślą smak grillowanych potraw i podniosą ich wartość odżywczą. Dzięki nim będzie smaczniej i zdrowiej. Pozostaje zrobić przegląd niezbędnych akcesoriów do grilla, zaopatrzyć w węgiel drzewny i poczynić stosowne zakupy. Pamiętajmy, że pogoda ma być piękna!

Czytaj również: Dopłaty na nawozy 2022. Jak kwotę dofinansowania dostanie rolnik?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

NOWOŚĆ | SU TARROCAPrzeczytaj Nawet 115.3% wzorca wg COBORU

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *