Sezon na nowalijki w pełni. A jakie ceny?
Trwa pełnia sezonu na nowalijki. Na rynkach hurtowych i w sieciach handlowych zwiększa się podaż i rozszerza oferta tych warzyw. Zaś do warzyw importowanych dołączają te z krajowych upraw. Sprawdzamy, jakie są aktualne ceny nowalijek pod koniec kwietnia 2024 r.
Chociaż pogoda aktualnie nie jest zbyt wiosenna, to sezon na nowalijki trwa w najlepsze. Jakie są ceny tych wiosennych warzyw w hurcie i w sieciach handlowych? Czy krajowe nowalijki zastępują już towar importowany? Sprawdzamy.
Spis treści
Sezon na nowalijki. Coraz większa oferta krajowych warzyw
Na polskich rynkach hurtowych pojawia się coraz szersza oferta nowalijek krajowej produkcji. W kwietniu oprócz polskiej sałaty i rzodkiewki w sprzedaży były krajowe szparagi, rabarbar i fasola szparagowa. Do oferty nowalijek dołączyły również krajowe młode buraki ćwikłowe i marchew sprzedawane w pęczkach, a także pierwsze wczesne warzywa kapustne z upraw pod osłonami: kapusta głowiasta biała, kapusta pekińska i kalafiory. Podaż kapustnych na lokalnych rynkach jest jeszcze ograniczona, ale w kolejnych tygodniach będzie się zwiększać. Chociaż, z uwagi na obecną, chłodną pogodę, przynajmniej to końca kwietnia wzrost podaży może być powolny. Zaś w kolejnych tygodniach będzie zależeć przede wszystkim od pogody i tempa wegetacji uprawianych warzyw.
Jakie ceny nowalijek na Broniszach?
Pierwsze krajowe warzywa pojawiające się w sprzedaży zazwyczaj osiągają najwyższe ceny, które spadają, w miarę zwiększania się dostaw. Na przykład ceny pierwszych partii młodej kapusty białej z krajowych upraw wynosiły 4,00–6,00 zł/szt., kapusty pekińskiej — 6,50–7,00 zł/kg, a kalafiorów — 6,00–8,00 zł/szt. Pierwsze partie fasoli szparagowej, które pojawiły się na lokalnych rynkach w pierwszej dekadzie kwietnia br. wyceniano na 40,00–50,00 zł/kg. Zobaczmy, jak kształtują się ceny nowalijek na Broniszach pod koniec kwietnia 2024 r.
Ceny nowalijek na Broniszach (Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowego) 23 kwietnia 2024 r.:
- botwina — 2,50–3,50 zł/pęczek;
- buraki ćwikłowe młode — 3,00–4,00 zł/pęczek;
- cebula ze szczypiorem — 2,25–3,00 zł/pęczek;
- fasola szparagowa — 50,00–60,00 zł/kg;
- kapusta biała młoda — 4,00–6,00 zł/kg;
- kapusta pekińska młoda — 6,50–7,00 zł/kg;
- kalafiory krajowe młode — 6,00–8,00 zł/szt.;
- koperek — 1,20–1,70 zł/pęczek;
- natka — 1,25–1,50 zł/pęczek;
- rabarbar — 6,50–8,00 zł/kg;
- rzodkiewka — 1,30–2,00 zł/pęczek;
- sałata karbowana — 2,20–3,50 zł/szt.;
- sałata masłowa — 2,00–3,20 zł/szt.;
- szczypiorek — 1,15–1,50 zł/pęczek
- szparagi — 20,00–30,00 zł/kg
- szpinak — 7,00–9,00 zł/kg.
Sezon na nowalijki w Biedronce. Skąd i po ile?
Polskie nowalijki widoczne są już także w supermarketach. Tam jednak nadal dominują importowane warzywa. W drugiej połowie kwietnia br. w tej sieci handlowej przeważały nowalijki z Włoch, Holandii i Hiszpanii. Na przykład niemal cały dostępny asortyment rzodkiewki i sałaty stanowiły warzywa z Włoch i Holandii. Ale były również młode warzywa sprowadzane z Maroka (fasola szparagowa) i Macedonii (kapusta głowiasta biała młoda). Ceny wybranych nowalijek z importu w dniach 20–22 kwietnia br. kształtowały się następująco:
- rzodkiewka trzy kolory — 4,19 zł/pęczek;
- rzodkiewka (Włochy) — 3,14 zł/pęczek (20.04);
- rzodkiewka (Holandia) — 2,99 zł/pęczek (22.04);
- sałata masłowa (Holandia) — 5,24 zł/szt.;
- szparagi zielone (Hiszpania) — 13,99 zł/pęczek 250 g.
Z kolei z krajowych warzyw w Biedronce pod koniec kwietnia można kupić m.in. młodą botwinkę, świeży szpinak i rabarbar. Oprócz tego w handlu była polska sałata masłowa oferowana w doniczkach. Ponadto pojawiły się pierwsze dostawy młodej kapusty pekińskiej z polskich upraw pod osłonami. Zatem sprawdźmy, jakie były ceny krajowych nowalijek w tej sieci handlowej na przełomie 16. i 17. tygodnia 2024 r.:
- koperek, natka — 1,99 zł/pęczek;
- szczypiorek, natka — 2,49 zł/pęczek;
- botwinka — 5,24 zł/pęczek;
- rabarbar — 12,99 zł/kg;
- sałata masłowa doniczkowa — 4,99 zł/szt.;
- kapusta pekińska młoda — 5,99 zł/kg.
Źródło: fresh-market.pl