Bez siarki i azotu w uprawie rzepaku ani rusz!

Siarka i azot odgrywają najważniejszą rolę w budowaniu plonu w przypadku roślin z rodziny krzyżowych. Oba makroelementy biorą bowiem udział w wielu procesach fizjologicznych i stanowią podstawę budowy białek. Właśnie dlatego tak ważne jest ich dostarczenie roślinom na początku wegetacji.

Rzepak jest bardzo mocno narażony na niedobory siarki, która warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój roślin. Pierwiastek ten jest bardzo ważnym składnikiem białek, które uczestniczą w licznych procesach fizjologicznych: od metabolizmu węglowodorów, przez fotosyntezę, na budowie glukozynolanów kończąc. Ponadto siarka bierze udział w metabolizmie azotu, przez co jest niezwykle istotna dla rośliny. Siarka i azot kształtują więc przyszły plon, zawartość białek oraz poszczególnych kwasów tłuszczowych w nasionach rzepaku.

Wszystko zaczyna się w glebie!

Dostępność azotu dla roślin w glebie jest powiązana z występowaniem w niej siarki. Drugi z tych makroelementów pobierany jest z gleby w formie jonu SO42-. Jeśli go jednak zabraknie, ograniczona zostaje również dostępność azotu dla roślin. Z tego względu kluczowe jest dostarczanie ich razem roślinom z rodziny krzyżowych, a także odpowiednie ich dawkowanie w zależności od wymagań rośliny uprawianej. Ważny jest również stosunek N:S – za optymalny dla rzepaku ozimego uważa się proporcję 5:1. Nie możemy jednocześnie zapominać, że im mniej azotu, tym bardziej zauważalny będzie spadek plonu.

Siarka i azot w uprawie rzepaku

siarka i azot w uprawie azotu

Dostępność azotu dla roślin w glebie jest powiązana z występowaniem w niej siarki.

fot. Fotolia

Polskie gleby są stosunkowo ubogie w azot, dlatego bardzo ważne jest uzupełnianie go nie tylko w przypadku uprawy rzepaku, ale i innych roślin, w tym zbóż czy buraków cukrowych. Intensywna uprawa rzepaku, kukurydzy i zbóż może do tego znacząco obniżyć zawartość tego makroskładnika w glebie. Równocześnie ekologizacja przemysłu związana z ograniczaniem emisji SO2 przyczynia się do mniejszej zawartości siarki na terenach rolniczych. Dlatego tak istotne jest nawożenie tymi pierwiastkami roślin uprawnych tak, aby nie ograniczać pobierania azotu i budowy białek.

Ile siarki podać rzepakowi

Przy plonie 3 t z 1 ha zapotrzebowanie na siarkę wynosi średnio 50 kg S/ha, czyli 125 kg SO3

Rzepak wykazuje duże zapotrzebowanie w stosunku do siarki. Przyjmuje się, że na wyprodukowanie 1 t nasion wraz ze słomą zużywa od 16 do 20 kg S. Z tej ilości około 50-75 % siarki jest pobierane z gleby. Należy pamiętać, że rzepak pobiera siarkę w ilości średnio 1/4 dawki pobranego azotu. Z kolei na wyprodukowanie 4 t nasion z 1 ha rzepak zużywa średnio od 200-240 kg azotu.

Przy podawaniu siarki warto jednak uwzględnić jej zawartość w glebie, którą określamy na podstawie badań lub obserwacji roślin z poprzednich plonów. Musimy bowiem pamiętać, by nie przenawozić pola siarką, ponieważ pierwiastek ten zakwasza glebę.

Kiedy podać siarkę

Warto także mieć na względzie, że siarka pobierana jest przez rzepak głównie po przez korzenie. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest dostarczenie jej w formie posypowej. Przez cały okres wegetacji rośliny są narażone na niedobory siarki, dlatego tak ważna jest jej wczesna aplikacja. Fazą krytyczną, czyli czasem o najwyższym zapotrzebowaniu na ten składnik pokarmowy, w uprawie rzepaku jest okres od fazy formowania łodygi aż do fazy zawiązywania łuszczyn.

Objawy niedoborów

Niewielkie niedobory siarki są przeważnie widoczne już na młodych liściach, których blaszki żółkną, podczas gdy nerwy liściowe pozostają zielone, dlatego łatwo pomylić je z niedoborem azotu i magnezu. Dłuższy okres niedoboru prowadzi do pojawienia się czerwonych przebarwień, liście stają się drobne i zwijają się, przybierając kształt łyżeczki. Należy pamiętać, że niedobór azotu oraz magnezu, w pierwszej kolejności pojawia się na najstarszych liściach rośliny.

objawy niedoboru siarki

Jeśli nie zaradzimy niedoborowi siarki w rzepaku, doprowadzi to do spadku plonu w związku ze słabym procesem kwitnienia i deformacją łuszczyn.

siarka i azot

Niedobór siarki objawia się żółtymi plamami na blaszce liścia. Warto także pamiętać, że siarka w roślinie ulega stosunkowo słabej reutylizacji, czyli przemieszczaniu pierwiastków z liści starszych do młodszych.

Podawanie siarki roślinom

Istnieją dwie drogi zaopatrywania roślin w siarkę: doglebowy oraz  dolistny. Wybór sposobu aplikacji zależy od fazy rozwojowej rośliny. Dolistne uzupełnianie omawianych makroskładników działa niestety niezbyt efektywnie, ale można je stosować jesienią, jeśli zauważymy wystąpienie niedoborów. Warto zatem zastanowić się nad połączeniem nawożenia azotem i siarką we wczesnych fazach wzrostu. Pozostaje jednak pytanie: jaki nawóz wybrać?

Skuteczne i sprawdzone rozwiązanie na start!

Saletrosan® 26 łączy w sobie dwa podstawowe składniki niezbędne w uprawie rzepaku, którymi są siarka i azot. Takie połączenie daje wiele korzyści; przede wszystkim siarka pobudza pobieranie większej ilość azotu przez roślinę i budowę plonu. Nawóz Saletrosan® 26 zawiera siarczan amonu (NH4)2SO4 i azotan amonu NH4NO3, a wypełniaczem jest mączka dolomitowa, bogata w wapń i magnez.siarka i azotCo istotne, azot w formie amonowej działa wolniej i nie jest wymywany z gleby. Forma ta wspiera również pobieranie fosforu i wpływa na dobre ukorzenianie się rzepaku. Z kolei forma azotanowa działa szybko i zaspokaja bieżące potrzeby roślin oraz przyspiesza ich regenerację w wypadku osłabienia po zimie.

Nawóz Saletrosan® 26 charakteryzuje się też dużą zawartością siarki, która wpływa na wiele procesów metabolicznych w roślinie, a także chroni ją przed patogenami. Siarka w okresie zimowym jest wymywana z gleby, dlatego ważne jest jej uzupełnienie już wiosną, gdy tylko możliwy będzie wjazd na pole. Pamiętajmy, że zgodnie z przepisami nawozy azotowe na gruntach ornych oraz w uprawach wieloletnich można stosować od dnia 1 marca. 

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *