Siew warzyw w listopadzie? Tak, ale nie wszystkich
Niektóre warzywa można zasiać jeszcze przed zimą. Dzięki czemu w przyszłym sezonie szybciej będzie można przeprowadzić zbiory. Które warzywa należą do ozimych i można je wysiać bez obaw o dobre plony?
Warzywa ozime można bez problemu wysiewać późną jesienią, nie tylko w listopadzie, ale nawet na początku grudnia. Dzięki temu można przyspieszyć przyszłoroczne zbiory nawet o 2-3 tygodnie w porównaniu do tych samych warzyw wysiewanych dopiero wiosną.
– Przy jesiennym wysiewie najlepiej sprawdzają się takie warzywa ozime, jak cebula czy czosnek. Ale nie tylko. W listopadzie można też wysiać wczesną marchew, pietruszkę, szpinak czy koper, pod warunkiem, że będą to odmiany o podwyższonej odporności na mróz – wyjaśnia Ewa Nowacka z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Siew warzyw w listopadzie może dać całkiem dobre plony, pod warunkiem, że będzie dobrze przemyślany. Przede wszystkim, ważne jest stanowisko, które nie może być przypadkowe. Musi to być miejsce osłonięte przed wiatrem, a jednocześnie dobrze nasłonecznione. Najlepsze gleby pod jesienny wysiew to stanowiska bogate w próchnicę, lekkie i żyzne. Trzeba również pamiętać, by stanowisko nie było miejscem, które jest mocno zalewane podczas roztopów wiosennych.
– Przygotowanie stanowiska do jesiennego wysiewu warzyw należy rozpocząć kilka tygodni przed siewem – radzi ekspert. – Gleba musi być właściwie oczyszczona z resztek upraw poprzednich i dobrze odżywiona. Warto w tym celu zastosować nawozy fosforowe i potasowe. Nawóz azotowy można sobie odpuścić, gdyż w sezonie zimowym i tak jest on z gleby dość szybko wymywany, a przez to mało efektywny.