Czy Simental będzie rozwiązaniem na kryzys?

Czy Simental będzie rozwiązaniem na kryzys?

Czy hodowla krów krasy Simental może być rozwiązaniem problemów polskich hodowców bydła mlecznego? Jakie są zalety tej rasy?

Simental jest rasą użytkowaną dwukierunkowo. Wydaje się być świetną alternatywą dla gospodarstw pragnących znaleźć rozwiązanie na przetrwanie słabej koniunktury mleka. Ostatnio polscy ekonomiści, analizując rynek mleczarstwa w Polsce, stwierdzili, że raczej nie ma szans na stabilizację cen. Należy szukać konkretnych rozwiązań. Czy w takim razie Simental będzie rozwiązaniem na kryzys? Co dokładnie charakteryzuje tę rasę?

Simental obecnie stanowi 1,5–2% krajowego pogłowia bydła (ok. 50 tys. szt.). Ogromną zaletą tej rasy jest możliwość dwukierunkowego użytkowania: mlecznego i mięsnego. W dodatku osiąga ona znakomite wyniki, jak na rasę ogólnoużytkową. Poza bardzo dobrymi parametrami, dotyczącymi jakości, ilości oraz przydatności produkowanych surowców, rasa ma szereg innych zalet, które warto poznać.

To jest rasa ogólnoużytkowa. Jest drugą najliczniejszą rasą na świecie. Europa prowadzi ją jako ogólnoużytkową, z przewagą produkcji mleka, głównie Austria, Niemcy, Czechy i Słowacja. Pozostałe kraje na świecie – kontynent amerykański północny i południowy – hodują Simentale głównie w kierunku mięsnym. To jest dokładnie ten sam Simental, który w Europie ma bardzo dobre cechy mięsne. Ocena prowadzona na tej rasie, jeśli chodzi o materiał hodowlany, obejmuje użytkowanie mleczne i mięsne. Rasa Simentalska jest najbardziej dynamicznie rozwijającą się rasą. Jest to jeszcze niewielki procent w ogólnej liczbie – mówi inż. Edgar Beneš, prezes Polskiego Związku Hodowców Bydła Simentalskiego (PZHBS).

simental

Simental to rasa ogólnoużytkowa; Europejczycy hodują ją głównie na mleko, a Amerykanie – na mięso. (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: 0711piotrek)

Zalety rasy Simental

1. Dobra wydajność

Wiele gospodarstw w Polsce utrzymuje Simentale jako stado o użytkowaniu wyłącznie mlecznym, np. Stadnina Koni Pępowo (ok. 600 szt. bydła simentalskiego). Krowy uzyskują tu średnią wydajność 6,5 tys. l, a wybitne sztuki nawet 8 tys. Jednak cenniejsza od ilości jest jakość pozyskiwanego surowca.

Z forum

Powiązany temat:

Simental
Karol2121
Witam, poszukuje hodowców Simentala w Podkarpackim, potrzebuję kupić jałówkę/cieliczkę prosiłbym o jakieś namiary
zobacz więcej »
wojtas199880
mój rekord to 850 na sianie słomie i okopowych i od czasu do czasu śruta 2,5roku miałem go
zobacz więcej »
SimentalXD1994
Tak byczki są moje w wieku 19-20 miesięcy i zastanawiam się czy opłaca się trzymać je do wieku 24 miesięcy czy sprzedać już teraz
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Mastitis – cichy wróg stada

Stany zapalne gruczołu mlekowego krów stanowią istotny element, ograniczający efektywność produkcji mleka. Jak im zapobiec?

12 czerwca 2018

LKS – system alarmowy gruczołu mlekowego

Zdrowy gruczoł mlekowy w dużej mierze zależy od czynnika ludzkiego. Dowiedz się więcej o profilaktyce stada!

14 czerwca 2018

Start laktacji bez ketozy

Krowy dotknięte ketozą mają obniżone łaknienie, czego następstwem jest spadek wydajności mlecznej. Sprawdź, jak zapobiec schorzeniu!

21 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close