Śląski Tucznik pachnie ziołami

Ostatni świński dołek cenowy utrzymywał się ponad rok. Sytuacja zaczęła się poprawiać dopiero w kwietniu. Aby uniknąć problemów z niską ceną w przyszłości, grupa kilkunastu hodowców z woj. opolskiego postanowiła promować regionalną markę mięsa. Czy Śląski Tucznik podbije serca smakoszy?

Rafal Duś

fot. Mariusz Drożdż

Rafał Duś, prezes spółdzielni Opolskie Fermy Trzody

Śląscy hodowcy uważają, że walory kulinarne produkowanej przez nich wieprzowiny to wynik m.in. odpowiedniej paszy. Podstawą żywienia świń są tu zboża, rośliny strączkowe oraz mieszanina naturalnych ziół.

Jest to nowe spojrzenie na jakość śląskiej wieprzowiny – mówi Rafał Duś, prezes spółdzielni Opolskie Fermy Trzody. – Nasz produkt cechuje się walorami smakowymi (…) jakich nie spotkamy w hipermarketach (…).

Projekt spotkał się ze sporym zainteresowaniem

prof Władysław Migdał

fot. Mariusz Drożdż

profesor Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

Do pomocy przy projekcie pod szyldem „Śląskiego Tucznika”, hodowcy zaprosili przetwórców, innych rolników, doradców rolnych i naukowców.

Jakość miejscowej wieprzowiny podkreśla profesor Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie –  To jest cała technologia, bo to nie tylko sama krzyżówka świń, ale (…) również żywienie. (…) To mięso po pierwsze nie cieknie. (…) Jest delikatne, kruche, marmurkowate, naprawdę się je z przyjemnością je.

Pomysł produkcji wieprzowiny pod własną nazwą podoba się także przetwórcom

Henryk Schink

fot. Mariuz Drożdż

Henryk Schink, właściciel ubojni w Debrzycy

Dzięki naturalnemu żywieniu bez konserwantów, wędliny cechują się naturalnym smakiem i zapachem.

To mięso ma różnorakie walory smakowe, (…) samo w sobie już jest ono inne. Bez dodawania różnych dodatków – mówi Henryk Schink, właściciel ubojni w Debrzycy.

Zdaniem Rafała Dusia, jest to zasługą ziół – W naszej technologii używamy mieszaniny ziół w żywieniu i ten smak i aromat ziół po prostu kumuluje się w mięsie. (…) Jest to powrót do smaków z przeszłości.

Śląski Tucznik zyskał przychylność OODR w Łosiowie

Renata Wojas

fot. Mariusz Drożdż

Renata Wojas, OODR w Łosiowie

Hodowców trzody chlewnej w promocji śląskiego tucznika oprócz Uczelni Rolniczych i  przetwórców mięsa wieprzowego wspiera Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

Przed nami jeszcze bardzo długa droga, (…) to wszystko nie jest takie łatwe i proste. Musi być ten lider. Lider, który pociągnie to wszystko – mówi pani Renata Wojas z OODR w Łosiowie. – (…) Tą ideę będziemy w pewien sposób jako ośrodek doradztwa rolniczego oczywiście promować.

Hodowcy tuczników z entuzjazmem podeszli do pomysłu promocji lokalnej wieprzowiny, a ich entuzjazm dodatkowo wspiera polepszająca się od kilku tygodni cena żywca.

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Nowe ognisko ASF na Mazurach

Dowiedz się więcej!

22 maja 2019

20 lat AGRO-EKO z Kietrza

Zobacz wideoreportaż agroFaktu!

19 czerwca 2019

Czynniki wpływające na użytkowanie rozpłodowe loch

Prawidłowy rozród świń zależny jest od wielu czynników. Dowiedz się, jak zwiększyć efektywność trzody chlewnej!

4 maja 2019