Słodyszek rzepakowy: już pora na oprysk!
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/431254-rzepak-slodyszek/

Słodyszek rzepakowy: już pora na oprysk!

Czarny, metalicznie błyszczący chrząszcz jest doskonale znany wszystkim uprawiającym rzepak. Kto musi spryskać rośliny na słodyszka?

Czarny chrząszcz, metalicznie błyszczący o odcieniu granatowym lub zielonym jest doskonale znany wszystkim uprawiającym rzepak. To słodyszek. Gdzie należy wykonać opryski, żeby się go pozbyć?

słodyszek

Foto: AgroFoto.pl, kwiapa

Pierwsze pojawienie się chrząszczy zaobserwowaliśmy 1,5 tygodnia temu, gdy zrobiło się gorąco mówi Krzysztof Kurus, główny specjalista ds. roślin zbożowych i oleistych Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli. Teraz jest różnie. Wiem, że w żółte naczynia łapią się słodyszki, choć nie wszędzie, bo zależy to od bardzo wielu czynników: stanu uprawy po zimie, stanowiska, wilgoci… Ale niewątpliwie to taka pora, że trzeba rzepak bardzo sprawdzać i reagować.

Chrząszcze zimują w ściółce, na miedzach, rowach i skrajach lasów. W temperaturze gleby ok. 10°C opuszczają one miejsca zimowego spoczynku i przenoszą się na kwiaty koloru żółtego (jaskier, mniszek). Na pola rzepaku przelatują w okresie przed kwitnieniem, gdy temperatura powietrza osiągnie wartość powyżej 15°C.

słodyszek

Zeon zawodowiec.

Wydawałoby się, że po kilku bardzo gorących dniach zrobiło się chłodno, więc słodyszek mógłby się wycofać, ale tak nie jest mówi dr Anna Tratwal z Zakładu Metod Prognozowania Agrofagów i Ekonomiki Roślin Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. Nasze wczorajsze oględziny wykazały, że chrząszczy jest bardzo wiele. Zapadła nawet decyzja, że będziemy robić oprysk na naszych polach doświadczalnych, jak tylko ustabilizuje się bezdeszczowa pogoda.

Na tych plantacjach, gdzie rzepak dobrze przetrwał zimę, rzeczywiście rośliny zaczynają pączkować, więc jest to pora, by sprawdzić, co teraz się łapie w żółte naczynia.

Krzysztof Kurus, główny specjalista ds. roślin zbożowych i oleistych LODR

Chrząszcze przegryzają pąki, aby dostać się do pyłku kwiatowego. Ponadto samice uszkadzają pąki kwiatowe, składając w nie nawet 200 szt. jaj. Larwa rozwija się w pąku ok. 5 tygodni. Dorosłe larwy opuszczają kwiaty i zagrzebują się w ziemi, gdzie się przepoczwarczają.

Na tych plantacjach, gdzie rzepak dobrze przetrwał zimę, rzeczywiście rośliny zaczynają pączkować, więc jest to pora, by sprawdzić, co teraz się łapie w żółte naczynia dodaje Krzysztof Kurus. Jeśli zrobi się cieplej chrząszczy szybko może być więcej.

U nas tez już są zawiązki pączków kwiatowych, więc trzeba je chronić mówi dr Tratwal. Wielkopolskie rzepaki koniecznie trzeba sprawdzić, bo może być konieczność wykonania oprysku!

Jeśli faza pączkowania z powodu chłodów przedłuża się, szkody mogą być bardzo duże. Uszkodzone pąki żółkną, usychają i następnie odpadają, a pozostają jedynie szypułki kwiatowe. Natomiast w okresie kwitnienia chrząszcze nie wyrządzają szkód, a jeśli ich liczebność nie jest zbyt duża, mogą przyczynić się do lepszego zapylania rzepaku. Larwy odżywiają się pyłkiem kwiatowym i nektarem, nie wyrządzając szkód.

słodyszek

W temperaturze gleby ok. 10°C opuszczają one miejsca zimowego spoczynku i przenoszą się na kwiaty koloru żółtego.

O czym warto pamiętać – słodyszek nie oszuka swojej natury, wgryza się w pąki kwiatowe, niszczy roślinę i „zjada plon”. Jeśli rzepak nie jest jeszcze w fazie kwitnienia, możemy zastosować środek oparty na substancji aktywnej pimetrozyna, która zwalcza wszystkie formy słodyszka, nawet te odporne – mówi Krystian Rębisz z firmy Syngenta. – Ciągle nie wolno lekceważyć chowaczy, które nalatują na plantacje rzepaku. Tego szkodnika łodygowego możemy zwalczyć używając preparatu Karate Zeon. Preparat można używać w fazie kwitnienia rzepaku i jest on również skuteczny w przypadku słodyszka. Należy przy tym postępować odpowiedzialnie i zabieg insektycydowy wykonywać po odlocie pszczół, najlepiej późnym wieczorem.

Progiem szkodliwości dla słodyszka rzepakowego w okresie zwartego kwiatostanu jest stwierdzenie 1–2 chrząszczy na 1 roślinie, natomiast w fazie luźnego kwiatostanu 3–5 chrząszczy na 1 roślinie.

Jak sprawdzić próg szkodliwości słodyszka?

słodyszek

Zwala słodyszka z nóg… i po zabawie!

Można wykorzystać w tym celu żółte naczynia – pisaliśmy o nich przy okazji nalotów chowaczy.

Inną metodą oceny nalotu słodyszka rzepakowego na plantacje jest obserwacja brzegowych pasów pola informują pracownicy Instytutu Ochrony Roślin PIB w Poznaniu. W połowie każdego brzegu pola należy w różnych punktach w odstępach 2–3-metrowych wybrać losowo po 5 roślin i policzyć znajdujące się na nich chrząszcze, a następnie obliczyć, ile przypada średnio na 1 roślinę.

Chrząszcze można również liczyć, wybierając losowo po 10 roślin w różnych miejscach pola, ogółem w zależności od jego wielkości od 100 do 150 szt., a następnie obliczyć, ile chrząszczy przypada średnio na 1 roślinę.

Z forum

Powiązany temat:

Opryski rzepaku i innych oleistych
hardkor113
Czy po dosuszeniu rzepaku rumian i chaber w niewielkich ilościach wyleci z tyłu za kombajnem?KIedy jest najlepsza faza na desykację?Nigdy tego nie robiłem i nie chciał bym ...
zobacz więcej »
piozz
ja to pewnie pod koniec przyszlego tygodnia bede jechal z glifosatem i sklejaniem bo rzepaki juz biale sie robia i nasiona na polowe czarne ..a zapomnialem dodac ze LBI
zobacz więcej »
kaim33
W tym momencie już nie da się go jakoś zlikwidować?
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Uprawa tytoniu a innowacje

Innowacje w uprawie tytoniu to warunek powodzenia tej uprawy!

12 czerwca 2018

Uprawa tytoniu w Polsce coraz mniej opłacalna?

Sprawdzamy, co zrobić aby uprawa tytoniu okazała się udanym biznesem!

12 czerwca 2018

Szkodniki kłosów zbóż oraz liści [WIDEO]

Uprawom zbożowym oprócz skrzypionek zagrażają również inne szkodniki! Czy wiesz jakie? Sprawdź to w najnowszym wideo!

6 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close