Słodyszek rzepakowy: już pora na oprysk!
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/431254-rzepak-slodyszek/

Słodyszek rzepakowy: już pora na oprysk!

Czarny, metalicznie błyszczący chrząszcz jest doskonale znany wszystkim uprawiającym rzepak. Kto musi spryskać rośliny na słodyszka?

Czarny chrząszcz, metalicznie błyszczący o odcieniu granatowym lub zielonym jest doskonale znany wszystkim uprawiającym rzepak. To słodyszek. Gdzie należy wykonać opryski, żeby się go pozbyć?

słodyszek

Foto: AgroFoto.pl, kwiapa

Pierwsze pojawienie się chrząszczy zaobserwowaliśmy 1,5 tygodnia temu, gdy zrobiło się gorąco mówi Krzysztof Kurus, główny specjalista ds. roślin zbożowych i oleistych Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli. Teraz jest różnie. Wiem, że w żółte naczynia łapią się słodyszki, choć nie wszędzie, bo zależy to od bardzo wielu czynników: stanu uprawy po zimie, stanowiska, wilgoci… Ale niewątpliwie to taka pora, że trzeba rzepak bardzo sprawdzać i reagować.

Chrząszcze zimują w ściółce, na miedzach, rowach i skrajach lasów. W temperaturze gleby ok. 10°C opuszczają one miejsca zimowego spoczynku i przenoszą się na kwiaty koloru żółtego (jaskier, mniszek). Na pola rzepaku przelatują w okresie przed kwitnieniem, gdy temperatura powietrza osiągnie wartość powyżej 15°C.

słodyszek

Zeon zawodowiec.

Wydawałoby się, że po kilku bardzo gorących dniach zrobiło się chłodno, więc słodyszek mógłby się wycofać, ale tak nie jest mówi dr Anna Tratwal z Zakładu Metod Prognozowania Agrofagów i Ekonomiki Roślin Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. Nasze wczorajsze oględziny wykazały, że chrząszczy jest bardzo wiele. Zapadła nawet decyzja, że będziemy robić oprysk na naszych polach doświadczalnych, jak tylko ustabilizuje się bezdeszczowa pogoda.

Na tych plantacjach, gdzie rzepak dobrze przetrwał zimę, rzeczywiście rośliny zaczynają pączkować, więc jest to pora, by sprawdzić, co teraz się łapie w żółte naczynia.

Krzysztof Kurus, główny specjalista ds. roślin zbożowych i oleistych LODR

Chrząszcze przegryzają pąki, aby dostać się do pyłku kwiatowego. Ponadto samice uszkadzają pąki kwiatowe, składając w nie nawet 200 szt. jaj. Larwa rozwija się w pąku ok. 5 tygodni. Dorosłe larwy opuszczają kwiaty i zagrzebują się w ziemi, gdzie się przepoczwarczają.

Na tych plantacjach, gdzie rzepak dobrze przetrwał zimę, rzeczywiście rośliny zaczynają pączkować, więc jest to pora, by sprawdzić, co teraz się łapie w żółte naczynia dodaje Krzysztof Kurus. Jeśli zrobi się cieplej chrząszczy szybko może być więcej.

U nas tez już są zawiązki pączków kwiatowych, więc trzeba je chronić mówi dr Tratwal. Wielkopolskie rzepaki koniecznie trzeba sprawdzić, bo może być konieczność wykonania oprysku!

Jeśli faza pączkowania z powodu chłodów przedłuża się, szkody mogą być bardzo duże. Uszkodzone pąki żółkną, usychają i następnie odpadają, a pozostają jedynie szypułki kwiatowe. Natomiast w okresie kwitnienia chrząszcze nie wyrządzają szkód, a jeśli ich liczebność nie jest zbyt duża, mogą przyczynić się do lepszego zapylania rzepaku. Larwy odżywiają się pyłkiem kwiatowym i nektarem, nie wyrządzając szkód.

słodyszek

W temperaturze gleby ok. 10°C opuszczają one miejsca zimowego spoczynku i przenoszą się na kwiaty koloru żółtego.

O czym warto pamiętać – słodyszek nie oszuka swojej natury, wgryza się w pąki kwiatowe, niszczy roślinę i „zjada plon”. Jeśli rzepak nie jest jeszcze w fazie kwitnienia, możemy zastosować środek oparty na substancji aktywnej pimetrozyna, która zwalcza wszystkie formy słodyszka, nawet te odporne – mówi Krystian Rębisz z firmy Syngenta. – Ciągle nie wolno lekceważyć chowaczy, które nalatują na plantacje rzepaku. Tego szkodnika łodygowego możemy zwalczyć używając preparatu Karate Zeon. Preparat można używać w fazie kwitnienia rzepaku i jest on również skuteczny w przypadku słodyszka. Należy przy tym postępować odpowiedzialnie i zabieg insektycydowy wykonywać po odlocie pszczół, najlepiej późnym wieczorem.

Progiem szkodliwości dla słodyszka rzepakowego w okresie zwartego kwiatostanu jest stwierdzenie 1–2 chrząszczy na 1 roślinie, natomiast w fazie luźnego kwiatostanu 3–5 chrząszczy na 1 roślinie.

Jak sprawdzić próg szkodliwości słodyszka?

słodyszek

Zwala słodyszka z nóg… i po zabawie!

Można wykorzystać w tym celu żółte naczynia – pisaliśmy o nich przy okazji nalotów chowaczy.

Inną metodą oceny nalotu słodyszka rzepakowego na plantacje jest obserwacja brzegowych pasów pola informują pracownicy Instytutu Ochrony Roślin PIB w Poznaniu. W połowie każdego brzegu pola należy w różnych punktach w odstępach 2–3-metrowych wybrać losowo po 5 roślin i policzyć znajdujące się na nich chrząszcze, a następnie obliczyć, ile przypada średnio na 1 roślinę.

Chrząszcze można również liczyć, wybierając losowo po 10 roślin w różnych miejscach pola, ogółem w zależności od jego wielkości od 100 do 150 szt., a następnie obliczyć, ile chrząszczy przypada średnio na 1 roślinę.

Czy i kiedy siać przewódki?

Siew przewódek jest z reguły swego rodzaju alternatywą dla przedplonów schodzących późno. Jakie są więc zalety ich siewu?

15 listopada 2017

Nocne przymrozki na plantacji – jak stosować środki ochrony roślin?

Nocne przymrozki na plantacji mogą dodatkowo osłabiać jeszcze słabe rośliny. Jak wykonywać zabiegi ochronne, by nie pogorszyć stanu roślin?

17 listopada 2017

Orka przedzimowa: czy warto?

Mimo że coraz częściej rolnicy zastępują tradycyjną orkę zabiegami uproszczonymi, wielu czeka orka przedzimowa. Kto powinien ją wykonać?

16 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij