Słoma: jak należy ją przechowywać?

Download PDF

Słoma – obecna w każdym gospodarstwie i w każdym gospodarstwie przydatna. Musi być jednak właściwie traktowana. I to od samego zbioru, przez cały okres składowania. Wszystko dlatego, że to właśnie sposób przechowywania zdecyduje o jej użyteczności.

Słoma może być przechowywana na wolnym powietrzu: w stogach, w stertach z bali lub kostek. Ta metoda jest najtańsza, ale niedoskonała. Lepszym, choć kosztowniejszym rozwiązaniem jest składowanie słomy w stodołach lub pod wiatami. Pośrednim sposobem jest przykrycie pozostawionej na otwartej przestrzeni słomy agrowłókniną. Ona również w pewnym stopniu zabezpiecza przed wilgocią, a jest tańsza niż budowa zadaszenia.

Stosowanie agrowłókniny do przechowywania słomy

To rozwiązanie z powodzeniem stosuje Marcin Jurczyk, który w Bartkowicach w woj. śląskim zajmuje się hodowlą bydła. – Tylko słomę jęczmienną, przeznaczoną na dodatek paszowy dla krów, trzymamy w stodole. Resztę, tę na ściółkę, czyli jakieś 5 tys. bali rocznie, układamy w ciasne sterty i okrywamy agrowłókniną, aby zabezpieczyć przed dostępem wilgoci – podaje pan Jurczyk. – Tylko sucha słoma będzie pozbawiona szkodliwych grzybów i pleśni – dodaje.

Bezpieczeństwo najważniejsze

Trzeba jednak pamiętać, że mamy do czynienia z produktem łatwopalnym. Ogień, w przeciwieństwie do wilgoci, która powoli niszczy słomę, trawi ją błyskawicznie. Warto więc magazynować słomę z dala od potencjalnych zagrożeń i przynajmniej w kilku miejscach, by w razie pożaru nie stracić całego zapasu.

***

Więcej na temat słomy możecie znaleźć na największym polskim forum rolniczym AgroFoto.pl.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o