Słoma: jak należy ją przechowywać?

Słoma: jak należy ją przechowywać?

Słoma – obecna w każdym gospodarstwie i w każdym gospodarstwie przydatna. Musi być jednak właściwie traktowana. I to od samego zbioru, przez cały okres składowania. Wszystko dlatego, że to właśnie sposób przechowywania zdecyduje o jej użyteczności.

Słoma – obecna w każdym gospodarstwie i w każdym gospodarstwie przydatna. Musi być jednak właściwie traktowana. I to od samego zbioru, przez cały okres składowania. Wszystko dlatego, że to właśnie sposób przechowywania zdecyduje o jej użyteczności.

Słoma może być przechowywana na wolnym powietrzu: w stogach, w stertach z bali lub kostek. Ta metoda jest najtańsza, ale niedoskonała. Lepszym, choć kosztowniejszym rozwiązaniem jest składowanie słomy w stodołach lub pod wiatami. Pośrednim sposobem jest przykrycie pozostawionej na otwartej przestrzeni słomy agrowłókniną. Ona również w pewnym stopniu zabezpiecza przed wilgocią, a jest tańsza niż budowa zadaszenia.

Stosowanie agrowłókniny do przechowywania słomy

To rozwiązanie z powodzeniem stosuje Marcin Jurczyk, który w Bartkowicach w woj. śląskim zajmuje się hodowlą bydła. – Tylko słomę jęczmienną, przeznaczoną na dodatek paszowy dla krów, trzymamy w stodole. Resztę, tę na ściółkę, czyli jakieś 5 tys. bali rocznie, układamy w ciasne sterty i okrywamy agrowłókniną, aby zabezpieczyć przed dostępem wilgoci – podaje pan Jurczyk. – Tylko sucha słoma będzie pozbawiona szkodliwych grzybów i pleśni – dodaje.

Bezpieczeństwo najważniejsze

Trzeba jednak pamiętać, że mamy do czynienia z produktem łatwopalnym. Ogień, w przeciwieństwie do wilgoci, która powoli niszczy słomę, trawi ją błyskawicznie. Warto więc magazynować słomę z dala od potencjalnych zagrożeń i przynajmniej w kilku miejscach, by w razie pożaru nie stracić całego zapasu.

***

Więcej na temat słomy możecie znaleźć na największym polskim forum rolniczym AgroFoto.pl.

Ewolucja przemysłu nasiennego – co o niej decyduje?

Jakie są tendencje obecnie panujące na rynku nasiennym? Jakie mogą być ich konsekwencje w niedalekiej przyszłości?

11 października 2018

Gmina Miękinia. Wiejska gmina z zacięciem inwestycyjnym

Czy można systematycznie inwestować w rozwój gminy, będąc gminą wiejską? Skąd czerpać na to środki i jak pogodzić interesy mieszkańców?

15 października 2018

Uprawa dyni. Jakie wyzwania stoją przed plantatorami?

Powierzchnia uprawy dyni z roku na rok rośnie, gdyż warzywo to coraz chętniej jest kupowane przez polskich konsumentów. Ciągle jednak nie przekracza 1 % ogólnej uprawy warzyw.

15 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close