Słoma: jak należy ją przechowywać?

Słoma – obecna w każdym gospodarstwie i w każdym gospodarstwie przydatna. Musi być jednak właściwie traktowana. I to od samego zbioru, przez cały okres składowania. Wszystko dlatego, że to właśnie sposób przechowywania zdecyduje o jej użyteczności.

Słoma może być przechowywana na wolnym powietrzu: w stogach, w stertach z bali lub kostek. Ta metoda jest najtańsza, ale niedoskonała. Lepszym, choć kosztowniejszym rozwiązaniem jest składowanie słomy w stodołach lub pod wiatami. Pośrednim sposobem jest przykrycie pozostawionej na otwartej przestrzeni słomy agrowłókniną. Ona również w pewnym stopniu zabezpiecza przed wilgocią, a jest tańsza niż budowa zadaszenia.

Reklama

Stosowanie agrowłókniny do przechowywania słomy

To rozwiązanie z powodzeniem stosuje Marcin Jurczyk, który w Bartkowicach w woj. śląskim zajmuje się hodowlą bydła. – Tylko słomę jęczmienną, przeznaczoną na dodatek paszowy dla krów, trzymamy w stodole. Resztę, tę na ściółkę, czyli jakieś 5 tys. bali rocznie, układamy w ciasne sterty i okrywamy agrowłókniną, aby zabezpieczyć przed dostępem wilgoci – podaje pan Jurczyk. – Tylko sucha słoma będzie pozbawiona szkodliwych grzybów i pleśni – dodaje.

Bezpieczeństwo najważniejsze

Trzeba jednak pamiętać, że mamy do czynienia z produktem łatwopalnym. Ogień, w przeciwieństwie do wilgoci, która powoli niszczy słomę, trawi ją błyskawicznie. Warto więc magazynować słomę z dala od potencjalnych zagrożeń i przynajmniej w kilku miejscach, by w razie pożaru nie stracić całego zapasu.

***

Więcej na temat słomy możecie znaleźć na największym polskim forum rolniczym AgroFoto.pl.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *