Spoczynek zimowy – jak przygotowane są do niego zboża

Spoczynek zimowy – jak przygotowane są do niego zboża

Zboża powoli będą przechodziły w spoczynek zimowy. Dowiedz się, czy są do niego przygotowane oraz jakie problemy wystąpiły na plantacjach!

Niskie temperatury oraz opady śniegu, które pojawiły się w południowych rejonach kraju sygnalizują zbliżający się koniec wegetacji jesiennej. Zboża powoli będą przechodziły w spoczynek zimowy. Dowiedz się, czy są do niego przygotowane oraz jakie problemy wystąpiły na plantacjach jesienią!

Po zeszłorocznej bardzo mokrej jesieni tegoroczna okazała się być wyjątkowo sucha. W październiku wystąpiły niewielkie opady deszczu, które miały znaczący wpływ na prawidłowy rozwój zbóż ozimych. Niestety nie obyło się bez problemów – na plantacjach pojawiły się szkodniki, można było również zaobserwować pierwsze oznaki porażenia roślin patogenami.

Spoczynek zimowy – w jakiej fazie powinny być zboża

zboża zima spoczynek zimowy

Do dobrego przezimowania zbóż przydaje się pokrywa śnieżna, której często niestety brakuje.

Zboża przed spoczynkiem zimowym powinny osiągnąć odpowiednią fazę rozwojową. To właśnie ona ma znaczący wpływ na ich prawidłowe przezimowanie. Jęczmień oraz żyto ozime przed spoczynkiem zimowym powinny osiągnąć fazę pełni krzewienia. Natomiast pszenicy do odpowiedniego przezimowania wystarczą wytworzone 3-4 silne rozkrzewienia. Pomimo wyjątkowo suchej jesieni niewielkie opady deszczu, które wystąpiły w październiku, pozwoliły na osiągnięcie przez zboża siane we wczesnych oraz optymalnych terminach odpowiedniej fazy rozwojowej.

Choroby z jesieni groźne wiosną

mączniak prawdziwy a spoczynek zimowy

fot. Sumi Agro Poland

Mączniak prawdziwy potrafi całkiem nieźle przezimować razem z rośliną i odezwać się wraz z nastaniem wiosny.

Sucha jesień nie ustrzegła zbóż przed patogenami. Na wielu plantacjach można było zaobserwować pierwsze oznaki porażenia. Zarówno w przypadku jęczmienia, jak i pszenicy ozimej, wystąpiły pierwsze infekcje mączniakiem prawdziwym zbóż i traw. Na jęczmieniu w zależności od rejonu kraju pojawiła się rdza jęczmienia oraz plamistość siatkowa, a w pszenicy – septorioza paskowana liści. Choroby, które wystąpiły jesienią, będą stanowić zagrożenie na wiosnę. Może to oznaczać potrzebę wykonania zabiegu tzw. T0 – w przypadku którego sprawdzą się preparaty z grupy morfolin.

Szkodniki nie odpuściły

mszyce

Tegoroczna jesień przyniosła zmasowane naloty mszycy.

Spory problem na plantacjach zbóż ozimych stanowiły mszyce. Wiele plantacji wymagało wykonania zabiegu insektycydowego, w celu ich zwalczania.

Przypomnijmy, że mszyce są odpowiedzialne za przenoszenie groźnego wirusa, który jest przyczyną porażenia jęczmienia oraz innych zbóż żółtą karłowatością jęczmienia.

Walka z mszycami w okresie jesiennym jest istotna, aby uchronić zboża przed tą niebezpieczną chorobą wirusową. Warto w tym celu przeprowadzić zabieg nawet najtańszym środkiem kontaktowym, aby uniknąć zbędnego ryzyka.

Dopłaty do materiału siewnego 2019 – złóż wniosek!

Kto może ubiegać się o dotacje, na jakich warunkach?

18 stycznia 2019

Plonowanie kukurydzy na ziarno – wyniki 2018

Wstępne wyniki plonowania odmian kukurydzy na ziarno zostały opublikowane przez COBOR-u. Sprawdź które plonowały najlepiej w 2018 roku!

7 stycznia 2019

Konferencja prasowa Bayer – innowacyjne i zrównoważone rolnictwo!

Nowy sezon to nowości produktowe oraz akcja "Jest Rolnik, Jest Żywność". Sprawdź co szykuje Bayer w nadchodzącym sezonie!

17 stycznia 2019

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close