Sprawdź swój jęczmień
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/640853-j%C4%99czmie%C5%84-jary/

Sprawdź swój jęczmień

Czy warto zwiększać dawkę azotu na plantacji jęczmienia browarnego? Sprawdź, co radzi nasz ekspert!

W 8 odcinku „Poradnika aF”  prof. Marcin Kozak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zabiera nas na plantację jęczmienia jarego uprawianego na cele browarne. Rośliny są w fazie początkowego listnienia. To ostatni moment, by prawidłowo określić obsadę. Nasz ekspert podpowiada, jak i czym nawozić jęczmień, by zwiększyć plon, a jednocześnie nie stracić parametrów wymaganych przez odbiorców.

agroFakt: Witam serdecznie w kolejnym odcinku programu agroFakt, z pól produkcyjno-doświadczalnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Ze mną prof. Marcin Kozak.

prof. dr hab. Marcin Kozak: Witam serdecznie, dziś Państwa witamy na jęczmieniu jarym, uprawianym na cele browarne.

Jak prowadzony jest ten jęczmień?

Przede wszystkim przed założeniem uprawy pobraliśmy próbki glebowe do wykonania analiz i na podstawie ich wyników dobraliśmy odpowiednie nawożenie fosforem i potasem. Natomiast co jest istotne? Standardowo, bardzo często, nawet podręcznikowo, jęczmień na cele browarne jest u nas nawożony dawką do 40 kg azotu na 1 ha. Posługując się wytycznymi kolegów z Republiki Czeskiej, chcemy w naszych warunkach sprawdzić, czy na cele browarne można ten azot podnieść 2-krotnie, do dawki 80 kg, aby uzyskać i większy plon, ale jednocześnie nie stracić dobrych parametrów browarnianych, żeby piwo było smaczne.

Zobaczmy, w jakiej fazie jest nasz jęczmień?

Oczywiście, jest to ważne. Popatrzmy, jak to wygląda. Nasz jęczmień jest w fazie początkowego listnienia, wytworzył już prawidłowo 2, a nawet niektóre rośliny 3 liść, rośliny przygotowują się do kolejnej fazy krzewienia. Jest to ostatni dzwonek, żeby prawidłowo określić obsadę na jednostce powierzchni. Bardzo popularna ramka do tego celu, wystarczy policzyć rośliny znajdujące się w ramce, pomnożyć razy 10 i wiemy, ile tych roślin jest na 1 m2, a to z kolei jest ważne, żeby sprawdzić, czy zgodnie z zaleceniami hodowcy jest tyle roślin, ile powinno być. Jest to również dobra faza, aby wykonać zabieg herbicydowy i to za chwilkę będzie tutaj wykonywane. Tak to wygląda.

Co jest ważne w uprawie jęczmienia browarnego?

Oczywiście oprócz azotu jest, tak jak przy innych gatunkach, bardzo ważne, aby prowadzić te rośliny, dbając o to, żeby ograniczać presję chwastów, presję chorób, presje szkodników, będziemy o tym mówić w kolejnych programach, a jednocześnie chcemy utrzymać bardzo dobrą jakość i sprawdzić, jak wysoki może być plon.

Jakie zabiegi będziemy wykonywać w następnych tygodniach?

Przede wszystkim, kiedy rośliny wejdą w fazę krzewienia, będziemy patrzeć, jak to się u nas kształtuje i chcielibyśmy tutaj również sprawdzić wpływ wybranych biostymulatorów, dlatego że jęczmień jest gatunkiem, który silnie się krzewi, a my chcemy, aby to krzewienie było jak najbardziej produkcyjne, czyli żeby źdźbła były zakończone kłosem, natomiast w mniejszym stopniu, czy w zasadzie wcale nie interesuje nas krzewienie ogólne w sensie dodatkowych źdźbeł płonych, dlatego że one pobierają wodę i składniki pokarmowe. Chcemy rozwój tych roślin ukierunkować na to, aby dawało jak najwięcej źdźbeł kłosonośnych, natomiast żeby nie tworzyło dodatkowych niedogonów, żeby roślina jak najlepiej wykorzystywała wodę, składniki pokarmowe, do budowania plonu dobrej jakości i będziemy to monitorować.

Dziękuję bardzo, na dzisiaj to już wszystko i zapraszam serdecznie na kolejny odcinek poradnika.

Do zobaczenia na naszych polach.

 

Poprzednie odcinki „Poradnika agroFakt” znajdziecie tutaj:

  1. Pszenica ozima: co z nią zrobić?
  2. Sprawdź kondycję jęczmienia ozimego!
  3. Rzepak: sprawdź jego kondycję
  4. Uwaga na słodyszka w rzepaku!
  5. Jęczmień ozimy strzela w źdźbło
  6. Stop chorobom na plantacji rzepaku
  7. Pora zadbać o strączkowe

Komentarze

  1. Jęczmień browarny wymaga więcej uwagi w uprawie zwłaszcza by go za gęsto nie posiać ale warto. U mnie już poszła na niego regulacja wzrostu i oprysk axialem od miotły której troche się jednak pojawilo, ale myslę że w tym roku plon nie będzie zły.

    1. Skuteczny herbicyd, i bezpieczny.

Przechowywanie warzyw w zimie – jak to robić

Jakość warzyw w trakcie i po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji.

12 listopada 2017

Orka przedzimowa: czy warto?

Mimo że coraz częściej rolnicy zastępują tradycyjną orkę zabiegami uproszczonymi, wielu czeka orka przedzimowa. Kto powinien ją wykonać?

16 listopada 2017

Nocne przymrozki na plantacji – jak stosować środki ochrony roślin?

Nocne przymrozki na plantacji mogą dodatkowo osłabiać jeszcze słabe rośliny. Jak wykonywać zabiegi ochronne, by nie pogorszyć stanu roślin?

17 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij