Sprzedaż bezpośrednia żywności: łatwy sposób na dodatkowy zysk!

Od 1 stycznia 2017 r. zacznie obowiązywać tzw. sprzedaż bezpośrednia żywności z domowej produkcji rolników. Nie tylko ułatwi ona sprzedaż żywności wytwarzanej bezpośrednio w gospodarstwach rolnych, ale też pozwoli na zwiększenie zysków rolników. Da także szerszy wybór konsumentom!

Rolnicy będą mogli sprzedawać nie tylko surowce, ale także przetworzone produkty. Warunkiem koniecznym, żeby taka sprzedaż bezpośrednia miała miejsce, jest wytwarzanie jej w domach i niezatrudnianie przy niej dodatkowych osób, czyli musi to być produkcja z wykorzystaniem własnych środków. W przypadku sprzedaży produktów przetworzonych, warunkiem koniecznym jest także, aby minimum 50% surowców pochodziło z własnego gospodarstwa.

Żywność będzie sprzedawana przez rolników w każdym miejscu do tego przeznaczonym, tj. do: sklepów i sklepików, placówek zbiorowego żywienia, stołówek szkolnych, a także w ramach agroturystyki i przez Internet.

sprzedaż bezpośrednia żywności

Wiceminister Ewa Lech, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Rozwoju Wsi.

 Rolnik będzie mógł sprzedać to, co wyprodukuje w gospodarstwie, tj. wszystko, co pochodzi z jego hodowli i uprawy, czyli surowce, a także będzie mógł sprzedawać produkty przetworzone – mówi wiceminister Ewa Lech, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Rozwoju Wsi. Do tej pory mieliśmy sprzedaż bezpośrednią, ale zgodnie z definicją mogła ona dotyczyć tylko surowców. Nie mogła być sprzedawana żywność przetworzona. W tej chwili, od nowego roku, otwiera się taka możliwość – dodaje.

Proste zasady sprzedaży bezpośredniej

Rolnicy, którzy będą chcieli sprzedawać produkty pochodzenia zwierzęcego lub roślinno zwierzęcego, muszą zgłosić się do Powiatowego Lekarza Weterynarii. Rolnicy, którzy będą sprzedawać produkty tylko pochodzenia roślinnego – powinni zgłosić sprzedaż do Sanepidu.

– Na razie nie ma potrzeby określać warunków higienicznych w specjalnych rozporządzeniach, ale jeśli ta produkcja będzie się cieszyła dużym zainteresowaniem i będzie się rozwijać w gospodarstwach, będziemy iść w kierunku stworzenia uproszczonych warunków higienicznych – mówi wiceminister Ewa Lech.

sprzedaż bezpośrednia

Jeśli rolnik chce sprzedawać tylko produkty pochodzenia roślinnego, musi zgłosić to do Sanepidu.

Sprzedaż bezpośrednia = dodatkowy zysk

Działalność rolników w ramach sprzedaży bezpośredniej będzie zwolniona od podatków, jeśli uzyskany z niej przychód nie przekroczy 20 tys. zł w ciągu roku.

– Idziemy w kierunku spełnienia postulatów rolniczych i jednocześnie likwidujemy szarą strefę w rolnictwie – dodaje wiceminister.

Nowe przepisy są także korzystne dla konsumentów, gdyż dają możliwość większego wyboru zdrowej żywności i bezpośredniego nabywania jej w gospodarstwach domowych, np. podczas majówek czy agroturystycznych wakacji.

 

Powiązane: Rolniczy handel detaliczny od 1 stycznia!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 10

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum
Snorka
hurtownie? takie jak Vegfruit na przyklad w Malopolskim?  zobacz więcej »
jaroWM
za 30 lat może się sprawdzi - dziś by rozkradli i warzywa i pieniądze...  zobacz więcej »
lambogrand
Witam bedac na zachodzie widzialem u rolnikow przed domami male stragany z ziemniakami itp warzywami wszystko popakowane powarzone cena wypisana i kubek do ktorego uiszczamy nalerz... zobacz więcej »

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *