Sprzedaż bezpośrednia: kolejne zmiany w zapisach

Od nowego roku dozwolona będzie sprzedaż bezpośrednia żywności przetworzonej, m.in. wędlin, dżemów, soków i serów. Ale czy rzeczywiście obiecana większa swoboda wystawiania się z własnymi plonami pozwoli rolnikom na prawdziwy wolny handel?

Swojski ser z mleka od własnej krówki, a może aromatyczna szynka własnego wyrobu? Już wkrótce rolnicy mają zyskać możliwość maksymalizacji zysku ze swoich produkcji. Ale czy rzeczywiście obiecana od stycznia 2016 r. większa swoboda wystawiania się z własnymi plonami pozwoli rolnikom na prawdziwy wolny handel? Czy jest to może kolejna półotwarta furtka?

Od nowego roku dozwolona będzie sprzedaż bezpośrednia żywności przetworzonej, m.in. wędlin, dżemów, soków i serów. Jadwiga Łopata z Międzynarodowej Koalicji na rzecz Ochrony Polskiej Wsi krytykuje jednak przepisy: – Proponowane zmiany obejmują tylko handel w gospodarstwie lub niezadaszonym targowisku, a co jeśli rolnik będzie musiał np. postawić swoje stoisko na zadaszonym terenie?

Obawy budzą też wyśrubowane przepisy sanitarne oraz konieczność zapłaty zryczałtowanego podatku od sprzedaży.

Inaczej do sprawy podchodzą rolnicy z grupy Bezpośrednio Od Polskiego Rolnika, którzy do 18 października będą promować sprzedaż bezpośrednią płodów rolnych i żywności przetworzonej.

Szansę na zbyt poprzez sprzedaż bezpośrednią daje też gospodarstwom działanie Przetwórstwo i marketing produktów rolnych w ramach PROW 2014–2020. Rolnik, domownik, małżonka lub małżonek podlegający KRUS będą mogli dzięki niemu starać się o wsparcie na rozpoczęcie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa produktów rolnych. Poziom pomocy wynosi 50%, a jej wysokość to maksymalnie 300 tys. zł. W koszty wliczone mogą zostać: budowa, modernizacja lub przebudowa zakładu przetwórczego, zakup maszyn lub sprzętu do przetwarzania, magazynowania i przygotowywania do sprzedaży, a także aparatury pomiarowej i kontrolnej oraz urządzeń służących poprawie ochrony środowiska. Pokrywane są również koszty zakupu oprogramowania, wdrożenia systemów zarządzania jakością, opłaty za patenty oraz licencje.

Więcej o praktycznym gospodarowaniu bez pośredników już wkrótce na AgroFakt.pl.

Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki?

Azotowanie pszenicy ozimej determinuje jej plonowanie. Zobacz, za co odpowiedzialne są poszczególne dawki azotu i sprawdź, czy poprawnie nawozisz azotem

17 lutego 2017

Premia na rozpoczęcie działalności pozarolniczej – czy to się opłaca?

Czy warto zacząć prowadzić działalność pozarolniczą? Jakie są doświadczenia z poprzednich lat?

23 lutego 2017

Podstawowe metody szczepienia gruszy

Szczepienie gruszy jest podstawowym zabiegiem który ma na celu zwiększenie odporności drzewa na mrozy i choroby. Jak poprawnie dokonać szczepienia gruszy?

21 lutego 2017