Sprzedaż bezpośrednia: kolejne zmiany w zapisach

Od nowego roku dozwolona będzie sprzedaż bezpośrednia żywności przetworzonej, m.in. wędlin, dżemów, soków i serów. Ale czy rzeczywiście obiecana większa swoboda wystawiania się z własnymi plonami pozwoli rolnikom na prawdziwy wolny handel?

Swojski ser z mleka od własnej krówki, a może aromatyczna szynka własnego wyrobu? Już wkrótce rolnicy mają zyskać możliwość maksymalizacji zysku ze swoich produkcji. Ale czy rzeczywiście obiecana od stycznia 2016 r. większa swoboda wystawiania się z własnymi plonami pozwoli rolnikom na prawdziwy wolny handel? Czy jest to może kolejna półotwarta furtka?

Od nowego roku dozwolona będzie sprzedaż bezpośrednia żywności przetworzonej, m.in. wędlin, dżemów, soków i serów. Jadwiga Łopata z Międzynarodowej Koalicji na rzecz Ochrony Polskiej Wsi krytykuje jednak przepisy: – Proponowane zmiany obejmują tylko handel w gospodarstwie lub niezadaszonym targowisku, a co jeśli rolnik będzie musiał np. postawić swoje stoisko na zadaszonym terenie?

Obawy budzą też wyśrubowane przepisy sanitarne oraz konieczność zapłaty zryczałtowanego podatku od sprzedaży.

Inaczej do sprawy podchodzą rolnicy z grupy Bezpośrednio Od Polskiego Rolnika, którzy do 18 października będą promować sprzedaż bezpośrednią płodów rolnych i żywności przetworzonej.

Szansę na zbyt poprzez sprzedaż bezpośrednią daje też gospodarstwom działanie Przetwórstwo i marketing produktów rolnych w ramach PROW 2014–2020. Rolnik, domownik, małżonka lub małżonek podlegający KRUS będą mogli dzięki niemu starać się o wsparcie na rozpoczęcie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa produktów rolnych. Poziom pomocy wynosi 50%, a jej wysokość to maksymalnie 300 tys. zł. W koszty wliczone mogą zostać: budowa, modernizacja lub przebudowa zakładu przetwórczego, zakup maszyn lub sprzętu do przetwarzania, magazynowania i przygotowywania do sprzedaży, a także aparatury pomiarowej i kontrolnej oraz urządzeń służących poprawie ochrony środowiska. Pokrywane są również koszty zakupu oprogramowania, wdrożenia systemów zarządzania jakością, opłaty za patenty oraz licencje.

Więcej o praktycznym gospodarowaniu bez pośredników już wkrótce na AgroFakt.pl.

Synbiotyki w żywieniu drobiu i trzody chlewnej sposobem na zwiększenie odporności zwierząt!

Wycofanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu wpłynęło na zmianę sposobu postępowania hodowców. Pojawiły się synbiotyki!

14 stycznia 2017

Dodatkowy zarobek bez utraty KRUS!

Od niedawna obowiązują nowe przepisy. Rolnicy mogą sobie dzięki nim dorobić nie tylko więcej, ale i nie tracąc ubezpieczenia w KRUS!

12 stycznia 2017

Działy specjalne produkcji rolnej a składki KRUS: złóż oświadczenie!

Do 31 stycznia rolnicy prowadzący działy specjalne produkcji rolnej muszą złożyć w KRUS oświadczenie w celu wyliczenia wysokości składki!

17 stycznia 2017