Sprzedaż wieprzowiny – ceny i możliwości eksportu
W kwietniu opłacalność produkcji trzody chlewnej znacząco się poprawiła. Rośnie sprzedaż wieprzowiny w formie eksportu na rynki państw spoza UE i rosną ceny.
Spis treści
Ceny trzody chlewnej
– Ceny żywca idą w górę. Taka sytuacja utrzymuje się od Świat Wielkanocnych, bo żywca brakuje- tak opisuje obecną sytuację na rynku żywca przedstawiciel fermy trzody chlewnej z okolic Tuszyna.
Wg KZP-PTCH w pierwszym tygodniu maja ceny kształtują się na poziomie 5,81 zł/kg(wż) i stale rosną z tygodnia na tydzień. W poprzednim tygodniu, czyli w ostatnim tygodniu kwietnia cena wynosiła 5,72 zł/kg(wż). W Niemczech jako czołowego producenta cena wyniosła 1,76 euro (wbc) za kg i delikatnie wzrasta z tygodnia na tydzień. Chociaż w porównaniu do ostatniego tygodnia kwietnia cena się nie zmieniła.
– Ze względu na dobry okres dla unijnych eksporterów wieprzowiny cena żywca w Niemczech jest windowana w górę. Dodatkowo zaznaczy się wpływ sezonu letniego, który charakteryzuje się niższymi przyrostami zwierząt oraz większą konsumpcją. Nie można zatem wykluczyć dalszego wzrostu cen – prognozuje Aleksander Dargiewicz, Dyrektor Zarządzający KZP-PTC.
Polska w dobrym położeniu
W kwietniu, jak twierdzi Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynku rolno-spożywczego, PKO Bank Polski, cena trzody chlewnej była szczególnie wysoka.
– Przeciętna cena zakupu żywca wieprzowego w kraju w kwietniu br. ukształtowała się na poziomie o blisko 33% wyższym w porównaniu do ubiegłego roku i historycznie wysokim biorąc pod uwagę tylko kwiecień (5,46 zł/kg za MRiRW). W stosunku do marca 2017 r. średnia cena żywca wzrosła o 9,5%. Przy niskiej dynamice wzrostu cen pasz opłacalność produkcji poprawiła się znacząco.
Wg cen referencyjnych (16.04) cena wieprzowiny kl.E (wp) nadal w Polsce (169,79 euro/100 kg) jest niższa niż średnio w UE (170,53 euro/100 kg). W przeciągu miesiąca nastąpił wzrost tych cen tak w UE (o 8,1%) jak i w Polsce (o 9%). Nadal najwyższa cena referencyjna jest na Malcie (218 euro/100 kg) a najniższe ceny: w Estonii (154,72 euro/100 kg), Belgii(155,60 euro/100 kg) i Holandii (158,69 euro/100 kg). W Niemczech odpowiednio – (177,58 euro/100 kg). Najbardziej zbliżone ceny do polskich cen występują w: Irlandii (164,43 euro/100 kg), Czechach (165,48 euro/100 kg), Słowacji (172,02 euro/100 kg). Ceny w poszczególnych krajach wpływają na sprzedaż wieprzowiny – jej dynamikę i wielkość. Fammu/Fappa 28.04
Eksport wieprzowiny z UE
Wg najnowszych danych KE na temat sprzedaży wieprzowiny w styczniu i lutym 2017 r w porównaniu do roku 2016 w UE wzrósł eksport do krajów spoza Unii o 12% i łącznie wyniósł 628,8 tys. ton(w wadze produktu). Złożyła się na to: sprzedaż mięsa mrożonego, która wzrosła o 20%, podrobów i słoniny – wzrosła o 3%. Wzrósł też wywóz świeżego mięsa o 39% oraz kiełbas i przetworów o 8%. Spadła natomiast sprzedaż żywca i to aż o -50%.
Przy niskiej dynamice wzrostu cen pasz opłacalność produkcji poprawiła się znacząco.
Wyższe ceny jednostkowe eksportu, w lutym br. Były przyczyną wzrostu wartości eksportu mięsa wieprzowego o 20% w porównaniu do 2016 r. Sprzedawano przeważnie mięso mrożone (ok. 322 tys. ton), a 41% stanowiły podroby i słonina (259 tys. ton) kiełbas i przetworów sprzedano 25 tys. ton a świeżego mięsa 17 tys. ton. Spadek wywozu dotyczył natomiast żywca, którego sprzedano 873 ton.
Eksporterzy mniejsi i więksi
Jak zwykle największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki spoza UE były Niemcy, Hiszpania i Dania. Polska znalazła się w tej grupie na 6 miejscu (35 832 tys. ton czyli wzrost o 15,5%). Największą dynamikę wzrostu eksportu miały: Holandia, Hiszpania, Węgry, Polska i Wielka Brytania. Niewiele spadła natomiast sprzedaż wieprzowiny z Danii, Francji, i Niemiec. UE najwięcej wyeksportowała mięsa do Chin (265 380 ty. ton, wzrost o 12,1%). Natomiast szczególnie ożywił się eksport do Korei Płd., który wzrósł w 2017 roku aż o 50%. Korea Płd. była 4 krajem pod względem wielkości wyeksportowanego mięsa (45 397 tys. ton) z UE. Fammu/Fappa 28.04
Podsumowując: Utrzymuje się wysoki popyt na wieprzowinę na rynkach trzecich – głównie azjatyckim – co jest jedną z ważnych przyczyn wzrostu cen. Jednocześnie Polska w pierwszych dwóch miesiącach 2017 r. odnotowała 6,5% wzrost sprzedaży zagranicznej. Czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen wieprzowiny jest jednoczesne osłabienie podaży u głównych producentów mięsa wieprzowego w UE tzn. Niemiec i Danii.
Sprzedaż wieprzowiny – ASF to wciąż problem
Możliwe odbudowywanie produkcji w Chinach może spowodować spowolnienie w handlu i nie sprzyjać dalszym wzrostom cen.
Mariusz Dziwulski podkreśla problem wpływu występowania ASF na ograniczenie eksportu Polski do państw spoza UE.
– Konsekwencją występowania ASF w kraju jest brak możliwości eksportu wieprzowiny na ważne rynki azjatyckie, które obecnie zgłaszają wysoki popyt. Warto jednak pamiętać, że Polska jest importerem netto mięsa wieprzowego, a istotną kwestią dla sektora jest długoterminowe zatrzymanie spadkowego trendu pogłowia świń w kraju.
Co do krótkookresowej prognozy cen na rynku trzody chlewnej Mariusz Dziwulski podkreśla, że „czynnikiem niepewności w krótkim okresie dla rynku wieprzowiny jest trwałość popytu na rynku chińskim. Możliwe odbudowywanie produkcji w tym kraju może spowodować spowolnienie w handlu i nie sprzyjać dalszym wzrostom cen”.