Stawy zagrożone, ceny ryb idą w górę

Susza dała się we znaki nie tylko rolnikom, ale również hodowcom ryb. Wody ubywa, rośnie obawa o stawy hodowlane. Rybacy szacują, że straty mogą wynieść nawet 30–50%.

Susza dała się we znaki nie tylko rolnikom, ale również hodowcom ryb. Wody ubywa, rośnie obawa o stawy hodowlane. Rybacy szacują, że straty mogą wynieść nawet 30–50%.

Afrykańskie upały to dla polskich hodowców ryb zdecydowanie zła wiadomość. Temperatura rośnie, woda w stawach jest przegrzana, a jej poziom stale się obniża. Hodowcy twierdzą, że w tej sytuacji są skazani na straty.

– W niektórych hodowlach martwe ryby stanowiły 1/3 lub połowę obsady. Wszystko przez brak wody w stawach i tym samym brak odpowiedniej ilości tlenu – opowiada Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp”.

W wyniku działania suszy ucierpią także Stawy Milickie w Rudzie Sułowskiej, w obrębie których hodowla karpi może się zmniejszyć nawet o połowę. Wysokie temperatury i brak opadów doprowadziły tam do całkowitego wyschnięcia wielu zbiorników. Wpłynie to na ograniczenie produkcji i tym samym odbije się na cenie ryb, która pójdzie w górę o kilka złotych. Na krajowym rynku będzie mniej karpia hodowanego w Polsce.  Różnice te będzie pewnie uzupełniał import. Cena karpia prawdopodobnie wzrośnie o ok. 1020%  prognozuje Sławomir Mazurek, prezes Stawów Milickich S.A.

W wielu gospodarstwach rybackich odnotowuje się nawet 50–80% spadek poziomu wody. Stawy to jednak nie koniec. W rzekach też nie jest lepiej. Poziom wody często nie przekracza w nich kilkudziesięciu centymetrów (np. w Narwi, Biebrzy w pow. augustowskim, na Bugu, czy też na Pisie).

Sprzedaż wieprzowiny – ceny i możliwości eksportu

Dlaczego rosną ceny wieprzowiny? Jak długo będą rosnąć ceny? Jak wygląda eksport wieprzowiny w UE i Polsce?

19 maja 2017

Ceny cytryn i przetworów cytrusowych mają być niższe

W tym sezonie ceny cytryn i pozostałych cytrusów powinny być niższe w Polsce. Głównym powodem jest dobra pogoda i większa podaż tych owoców na rynkach UE.

18 maja 2017

Prawidłowa fotosynteza – być albo nie być owoców

Fotosynteza to kluczowy proces w rozwoju każdej rośliny. Co potrzeba o niej wiedzieć, aby zapewnić obfite owocowanie w sadach?

21 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij