Strąkowiec grochowy: uciążliwy szkodnik grochu

Strąkowiec grochowy: uciążliwy szkodnik grochu

Na przełomie maja i czerwca na uprawach grochu zaczyna żerować strąkowiec grochowy. Sprawdź, przed czym się wystrzegać!

Na uprawy grochu zaczyna nalatywać strąkowiec grochowy. To groźny chrząszcz, którego larwy rozwijają się w formujących się strąkach i niszczą je od środka. Szkodnik wyrządza poważne straty nie tylko w samych uprawach, ale też w magazynach, do których przedostaje się wraz ze zbiorami.

Dorosłe strąkowce grochowe pojawiają się na uprawach grochu w momencie jego kwitnienia. W tym czasie samice składają jaja. Są wyjątkowo płodne – jedna samica może złożyć nawet 500 jaj. Ze złożonych jaj wykluwają się larwy, które przegryzają strąki grochu i przedostają się do znajdujących się w ich wnętrzu nasion. Tam też larwy przeobrażają się w dorosłe osobniki. Część z nich opuszcza strąki, ale sporo chrząszczy zostaje w ich wnętrzu i po zbiorach trafiają do magazynów, w których mogą wyrządzać dalsze szkody.

– Zwalczanie strąkowca grochowego należy przeprowadzać za każdym razem, gdy zostanie przekroczony próg ekonomicznej szkodliwości – wyjaśnia Jarosław Górski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu– W przypadku tego szkodnika jest on dosyć niski – już 2 chrząszcze na 1 muprawy mogą poważnie zaszkodzić przyszłym zbiorom. Insektycydy zadziałają najskuteczniej, jeśli zostaną zastosowane w fazie zawiązywania się pierwszych strąków. Dla pewności warto zabieg środkiem chemicznym powtórzyć po ok. 10 dniu.

Należy pamiętać, aby plantacje pryskać dopiero wieczorami, gdy pszczoły zakończą swój oblot i powrócą do ula. Ryzyko pojawienia się strąkowca grochowego na uprawach można też ograniczyć poprzez stosowanie odpowiednio zaprawionych nasion, a także niszczenie resztek pożniwnych – są one bowiem doskonałym siedliskiem do przezimowania chrząszczy i zwiększają ryzyko ich pojawienia się w kolejnym sezonie wegetacyjnym.

Uprawa ryżu na świecie – gdzie produkuje się go najwięcej?

W naszym klimacie zboża, rzepaki i kukurydza stanowią o sile produkcyjnej. Ogromne znaczenie gospodarcze na świecie ma także ryż.

7 października 2017

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie – warzywa na „5”

Jedne z najlepszych sałat i szpinak są uprawiane na polach spółdzielni w Bachorzewie na Wisłą. Ziemia tutaj jest bardzo dobrze zmianowana i nawożona.

13 października 2017

Golden Delicious – smakowita zieleń w polskich sadach

Golden Delicious to obok Gali najczęściej obecnie uprawiana w Polsce odmiana jabłoni. Walory smakowe jabłek powodują wzrost zainteresowania sadowników.

9 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij