Susza podnosi ceny warzyw

Ceny większości warzyw są wyższe niż w poprzednim roku. Najbardziej, bo prawie dwukrotnie podrożały marchew, pietruszka i cebula. Te wzrosty to efekt niższych tegorocznych zbiorów, spowodowanych suszą. Warzyw jest mniej i są one gorszej jakości. 

Tegoroczny sezon nie był łatwy dla producentów warzyw. Wszystko przez suszę, która dała się we znaki uprawom już od wiosny.

W trzeciej dekadzie lipca i w sierpniu brak opadów deszczu i wysokie temperatury w wielu rejonach kraju pogłębiły stan suszy. Taka sytuacja spowodowała dalsze ograniczenie plonowania uniemożliwiając osiągnięcie przewidywanych wcześniej zbiorów. Lipcowa i sierpniowa susza wpłynie przede wszystkim na obniżenie plonów warzyw cebulowych oraz korzeniowych i kapustnych, w mniejszym zaś stopniu na plonowanie warzyw ciepłolubnych – ocenia GUS.

Niższe zbiory

ceny warzyw

Ceny warzyw są wyższe niż przed rokiem. Najbardziej – bo dwukrtonie podrożały marchew, pietruszka i cebula.

GUS szacuje, że produkcja warzyw gruntowych wyniesie niespełna 4,2 mln ton. To poziom o około 10 proc. niższy niż w poprzednim roku. GUS zaznacza jednak, że ostateczna wysokość zbiorów może ulec jeszcze niewielkim wahaniom. Niższe zbiory to jedno, problemy są też z jakością zebranych warzyw.

Susza spowodowała też, że efektywność stosowania środków ochrony roślin była mniejsza. W efekcie warzyw na rynku jest mniej i są one gorszej jakości. To wszystko odbija się na cenach warzyw. Najbardziej – bo prawie dwukrotnie podrożały marchew, pietruszka i cebula. Ceny pozostałych warzyw są wyższe niż w poprzednim roku, ale podwyżki cen nie są już tak spektakularne informuje Bożena Nosecka, ekspert rynku warzyw i owoców Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jakie ceny warzyw?

Jak informuje Bożena Nosecka z IERiGŻ, ceny warzyw w porównaniu z poprzednim rokiem poszły w górę. Cena cebuli wzrosła z 69 gr/kg w zeszłym roku do 1,38 gr/kg obecnie. Podobnie marchwi z 70 gr/kg do 1,3 zł/kg, a pietruszki z 2,3 zł/kg do obecnego poziomu 4,7 zł/kg. Podrożały również pozostałe warzywa m.in. buraki, kapusta włoska, brokuł czy por.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *