Susza podnosi ceny warzyw
Ceny większości warzyw są wyższe niż w poprzednim roku. Najbardziej, bo prawie dwukrotnie podrożały marchew, pietruszka i cebula. Te wzrosty to efekt niższych tegorocznych zbiorów, spowodowanych suszą. Warzyw jest mniej i są one gorszej jakości.
Tegoroczny sezon nie był łatwy dla producentów warzyw. Wszystko przez suszę, która dała się we znaki uprawom już od wiosny.
– W trzeciej dekadzie lipca i w sierpniu brak opadów deszczu i wysokie temperatury w wielu rejonach kraju pogłębiły stan suszy. Taka sytuacja spowodowała dalsze ograniczenie plonowania uniemożliwiając osiągnięcie przewidywanych wcześniej zbiorów. Lipcowa i sierpniowa susza wpłynie przede wszystkim na obniżenie plonów warzyw cebulowych oraz korzeniowych i kapustnych, w mniejszym zaś stopniu na plonowanie warzyw ciepłolubnych – ocenia GUS.
Spis treści
Niższe zbiory
GUS szacuje, że produkcja warzyw gruntowych wyniesie niespełna 4,2 mln ton. To poziom o około 10 proc. niższy niż w poprzednim roku. GUS zaznacza jednak, że ostateczna wysokość zbiorów może ulec jeszcze niewielkim wahaniom. Niższe zbiory to jedno, problemy są też z jakością zebranych warzyw.
– Susza spowodowała też, że efektywność stosowania środków ochrony roślin była mniejsza. W efekcie warzyw na rynku jest mniej i są one gorszej jakości. To wszystko odbija się na cenach warzyw. Najbardziej – bo prawie dwukrotnie podrożały marchew, pietruszka i cebula. Ceny pozostałych warzyw są wyższe niż w poprzednim roku, ale podwyżki cen nie są już tak spektakularne – informuje Bożena Nosecka, ekspert rynku warzyw i owoców Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jakie ceny warzyw?
Jak informuje Bożena Nosecka z IERiGŻ, ceny warzyw w porównaniu z poprzednim rokiem poszły w górę. Cena cebuli wzrosła z 69 gr/kg w zeszłym roku do 1,38 gr/kg obecnie. Podobnie marchwi z 70 gr/kg do 1,3 zł/kg, a pietruszki z 2,3 zł/kg do obecnego poziomu 4,7 zł/kg. Podrożały również pozostałe warzywa m.in. buraki, kapusta włoska, brokuł czy por.