Światowy Dzień Żywności – święto każdego rolnika
Światowy Dzień Żywności, który przypadł na poniedziałek 16 października był i pozostaje szczególnie ważny dla nas – rolników, dbamy przecież o bezpieczeństwo oraz jakość żywności która gości w polskich domach.
Światowy Dzień Żywności jest świętem upamiętniającym powstanie FAO – Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, do których zadań należy między innymi podnoszenie jakości wyżywienia, wspieranie wytwarzania oraz handlu produktami rolnymi a także przeciwdziałanie marnowaniu żywności. Obchody Światowego Dnia Żywności mają na celu uświadamianie społeczeństwa o problemach żywnościowych.
Każdego roku wybierane jest hasło przewodnie, tegoroczne obchody Światowego Dnia Żywności odbywały się pod hasłem „zmienić przyszłość migracji”, tegoroczna edycja upłynęła również pod hasłem rolnictwa rodzinnego. A więc gospodarstwa o stosunkowo niewielkim obszarze, prowadzone przez indywidualnego rolnika.
Spis treści
Współczesny rolnik – jak nas widzą
Jak podaje Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, mieszkańcy miast nie mają świadomości tego, ile poświęceń wymaga praca rolnika. Wieś ciągle kojarzy się mieszkańcom miast z wakacyjnym wypoczynkiem, ciszą i spokojem.
Współczesna wieś jest jednak miejscem nowoczesnym i w pełni zmodernizowanym – korzystającym ze współczesnej technologii oraz wytwarzającym żywność zgodnie z wyznaczanymi standardami. A mowa tutaj o prawie połowie powierzchni kraju, która jest klasyfikowana jako użytki rolne. Jak podaje PSOR – współczesny rolnik żywi średnio 129 osób, przyszłość rolnictwa jest więc bardzo ważna, mając na uwadze przewidywany wzrost populacji ziemi. Według przewidywań, populacja ma bowiem sięgnąć prawie 10 miliardów w 2050 roku, według tego co podaje PSOR oznacza to, że w skali globalnej będzie to wymagało produkcji o połowę większej ilości żywności.
Wyzwania na Światowy Dzień Żywności
Jest to ogromne wyzwanie dla nas – rolników, dziś tą gałęzią gospodarki zajmuje się zaledwie 2% światowej populacji. W Polsce, w sektorze rolno-spożywczym zatrudnionych jest około 3 mln osób – to jest około 8% populacji kraju. Wydajność gospodarstw rolnych rośnie wraz ze świadomością rolników dotyczącą stosowania środków ochrony roślin czy wymiany materiału siewnego. Zmiany te widać na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat, wynikiem wzrostu świadomości rolników jest produkcja żywności wysokiej jakości. Żywności, która jest towarem pożądanym na światowych rynkach, o czym świadczy wzrost eksportu produktów rolnych.
Światowy Dzień Żywności jest więc świętem każdego rolnika – świadomego producenta żywności, który dba o bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego.