Syndrom tłustej krowy: jakie daje objawy?
Spis treści
Syndrom tłustej krowy, zwany też zespołem stłuszczonej wątroby, to kolejna choroba bydła, której przyczyną jest nieprawidłowe żywienie. Dotyka te zwierzęta, które w końcowej fazie laktacji oraz w okresie zasuszania były żywione pokarmami wysokoenergetycznymi.
Zespół stłuszczonej wątroby (syndrom tłustej krowy) pojawia się u krowy w ciągu ostatnich 2 tygodni przed porodem lub 2 tygodni po porodzie. Skąd się bierze? W organizmie krowy w okresie przedporodowym występują zmiany hormonalne, przez co pobiera ona mniej paszy. Wtedy jej organizm sięga po tłuszcze zgromadzone w tkankach, aby z zawartych w nich kwasów tłuszczowych wytworzyć niezbędną do powstawania energii glukozę. Zbyt nagłe uruchomienie tkanki tłuszczowej skutkuje zwiększeniem ponad normę kwasów tłuszczowych we krwi. Nadmiar tłuszczu zaczyna odkładać się w wątrobie, co prowadzi do jej zwyrodnienia, a następnie uszkodzenia. Stłuszczona wątroba nie pracuje prawidłowo i nie wypełnia swoich podstawowych funkcji.
Jakie objawy ma syndrom tłustej krowy?
Pierwszym objawem zespołu stłuszczonej wątroby jest brak apetytu – krowa początkowo nie chce jeść pasz treściwych, potem także objętościowych. Zwierzę staje się smutne, osowiałe i bez energii, często się pokłada, nie chce się ruszać. Kolejnym objawem jest zmniejszenie częstotliwości oddawania kału, który staje się bardzo gęsty i śluzowaty. Krowa traci na wadze, spada też jej mleczność, a w samym mleku pojawiają się ciała ketonowe. W ostrych stanach zespołu stłuszczonej wątroby pojawia się przyspieszone tętno i oddech, mogą wystąpić drgawki, a nawet śpiączka. Temperatura ciała znacznie wzrasta, śluzówki sinieją i często wtedy pojawia się żółtaczka.
Leczenie zespołu stłuszczonej wątroby jest trudne i często też nieskuteczne, co może prowadzić do obniżenia wydajności gospodarstwa. Dlatego tak ważna jest profilaktyka, która polega przede wszystkim na prawidłowym odżywianiu.
Zobacz też: Nadmiar mocznika w mleku: przyczyny i zapobieganie