Płynne dobro w żywieniu bydła

Wraz z rozwojem globalnego przemysłu pojawiła się „rosnąca” potrzeba utylizacji znacznych ilości produktów ubocznych. Zaczęto więc wykorzystywać je w sektorze produkcji zwierzęcej, jako pasze w formie suchej, wilgotnej, a także płynnej.

Powszechne jest stosowanie w żywieniu zwierząt takich produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu, w tym w znacznej części rolno-spożywczego, jak śruty poekstrakcyjne, suszony wywar z kukurydzy (DDGS), melasa, otręby, młóto browarniane i wiele z innych pasz.

Jak powstaje syrop?

Syrop paszowy

Ten brązowy płyn jest bogaty pod względem składników pokarmowych. To dobre źródło białka.

Wspomniany rozwój światowej gospodarki stał się bodźcem do poszukiwania alternatyw dla surowców kopalnianych, które są dobrem nieodnawialnym. Spowodowało to wykorzystywanie roślin uprawnych do produkcji paliw, należących do kategorii tzw. biopaliwa pierwszej generacji. Jednym z nich jest syrop paszowy, który jest produktem równoległym pochodzącym z produkcji bioetanolu.

Powstaje na drodze fermentacji mikrobiologicznej płynnej skrobi pszennej do alkoholu. Cukry tworzące skrobię pod wpływem działania drożdży ulegają fermentacji do etanolu, natomiast syrop to pozostałość po oddzieleniu alkoholu.

Syrop paszowy w żywieniu bydła

Syrop stanowi dobre źródło białka, zarówno rozkładalnego w żwaczu, jak i białka chronionego, które ulega rozkładowi dopiero w jelicie cienkim.

Ten brązowy płyn jest bogaty pod względem składników pokarmowych, dlatego znalazł zastosowanie w żywieniu zwierząt hodowlanych, w tym bydła, jako pasza płynna. Syrop stanowi dobre źródło białka, zarówno rozkładalnego w żwaczu, jak i białka chronionego, które ulega rozkładowi dopiero w jelicie cienkim. Część białka w syropie pochodzi z drożdży biorących udział w fermentacji węglowodanów, co sprawia że białko syropu ma bardzo dobry profil aminokwasowy.

Zawartość białka niepodlegającego rozkładowi w żwaczu wpływa pozytywnie na zawartość białka mleka oraz na mniejszą koncentrację mocznika w mleku. Można go stosować jako substytut droższych pasz białkowych, tj. śruty sojowej czy rzepakowej oraz w gospodarstwach, w których stosuje się mało pasz z większą koncentracją białka, jak kiszonkę z kukurydzy. Syrop w swoim składzie zawiera glicerynę, która jest związkiem energetycznym. Zatem ze względu na łatwą przyswajalność i poziom energii może częściowo zastępować np. kukurydzę.

Jak sprawdza się stosowanie syropu?

Syrop jako pasza płynna chroni przed wysychaniem TMR na stole paszowym, a co za tym idzie zwiększa pobieranie suchej masy. Konsystencja syropu pozwala „wiązać” pozostałe komponenty dawki pokarmowej.

żywienie krów

Dzięki temu można uniknąć wyjadania przez krowy składników bardziej smakowitych, z większą koncentracją energii, które zazwyczaj szybciej ulegają rozkładowi w żwaczu. Tym samym chroni się żwacz przed nagłym wzrostem kwasowości i zagrożeniem powstawania kwasicy.

Sposób na zdrowy żwacz

Poprzez „równomierne” pobieranie dawki pokarmowej żwacz jest pobudzany do sprawnego funkcjonowania, a jak wiadomo jest on „centrum dowodzenia” układu pokarmowego przeżuwaczy (a nawet całego organizmu). Krowy poświęcają więcej czasu na przeżuwanie, które to stymuluje produkcję śliny. Ona z kolei ma działanie buforujące na środowisko pierwszego przedżołądka – neutralizuje wysoką kwasowość.

Poprzez „równomierne” pobieranie dawki pokarmowej żwacz jest pobudzany do sprawnego funkcjonowania, a jak wiadomo jest on „centrum dowodzenia” układu pokarmowego przeżuwaczy.

To również sprawia, że utrzymywany jest optymalny odczyn płynu żwaczowego, sprzyjający aktywności symbiotycznych mikroorganizmów bytujących w żwaczu. Ma to szczególne znaczenie dla wysokowydajnych krów mlecznych z powodu zagrożenia rozwoju chorób na tle metabolicznym. Okres okołoporodowy jest czasem, w który sprzyja pojawieniu się tych schorzeń.

Źródło energii w okresie okołoporodowym

Szybki rozwój płodu, zmiany hormonalne, początek produkcji siary i mleka, to bardzo duże obciążenie dla organizmu. Krowy mają w tym czasie wyjątkowe zapotrzebowanie na energię, a w połączeniu z niewystarczającym pobraniem suchej masy, typowym dla początku laktacji, niejednokrotnie prowadzi to do ujemnego bilansu energetycznego. Wspomniany wcześniej udział gliceryny w syropie, która jest źródłem energii, chroni krowy przed deficytem energetycznym już od początku laktacji. Wiąże się to z profilaktyką ketozy.

Syrop paszowy korzystny także dla krów mięsnych

żywienie opasów

Syrop paszowy poprawia smakowitość i pobranie suchej masy, co sprzyja dobowym przyrostom masy ciała opasów.

fot. Adobe Stock

Syrop jest również praktyczną paszą w hodowli bydła mięsnego. Z racji tego, że do uzyskania produktu finalnego jakim jest mięso potrzeba więcej czasu. Dlatego obniżenie kosztów poprzez wybór alternatywnych i przy tym wartościowych pasz ma kluczowe znaczenie. Syrop poprawia smakowitość i pobranie suchej masy, co sprzyja dobowym przyrostom masy ciała opasów.

Płynna forma paszy poprawia jednorodność dawki. Dlatego krowy, które są niższe „rangą” w hierarchii stada i później podchodzą do stołu paszowego, mają wyrównane szanse w pobraniu takiej samej dawki pokarmowej, względem krów dominujących. Niskie pH syropu powoduje, że nie dochodzi do wtórnej fermentacji na stole paszowym i taka dawka jest chętniej pobierana przez zwierzęta.

Zalecane dawki

Zalecana ilość syropu dla poszczególnych grup zwierząt to: dla krów zasuszonych 4 kg syropu na sztukę, krowom niskowydajnym można podawać 6 kg, natomiast wysokowydajnym do 10 kg. Dzienna dawka, którą można podawać opasom to od 6 do 8 kg syropu na sztukę. Przed podaniem syropu dobrze jest wymieszać go z pozostałymi komponentami paszowymi, by uzyskać jednolitą konsystencję.

Krowy, które są niższe „rangą” w hierarchii stada i później podchodzą do stołu paszowego, mają wyrównane szanse w pobraniu takiej samej dawki pokarmowej.

Troska o jakość popłaca

Syrop paszowy jest przydatny do wykorzystania przez okres 3 miesięcy od daty produkcji. W celu utrzymania jego jakości należy ściśle przestrzegać wytycznych odnośnie przechowywania. Syrop składuje się w pionowych, kwasoodpornych silosach. By mieć dostęp do świeżego produktu, o stałym składzie chemicznym i gwarantowanej jakości warto wybrać syrop od Duynie. Stosowanie produktów ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego jest pozytywnym zjawiskiem w hodowli bydła mlecznego oraz mięsnego. Jest to korzystne ze względu na aspekt ekologiczny oraz na uzyskanie zakładanych wyników produkcyjnych.

Chcesz się dowiedzieć więcej o stosowaniu młóta? Zadzwoń do eksperta: +48 718 811 208

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *