System QMP – sposób na dodatkowy zysk?

Download PDF

Czy produkcja wołowiny w Polsce może być bardziej opłacalna? O tym, że to możliwe, stara się przekonać hodowców Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego podczas cyklu szkoleń dla rolników. Jednym z rozwiązań, które pozwoli zwiększyć zyski z hodowli, jest przystąpienie do systemu QMP.

System jakości wołowiny QMP (Quality Meet Program) został utworzony i jest nadzorowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Hodowcy, którzy decydują się na hodowlę w systemie QMP oraz sprzedaż bydła za pośrednictwem PZPBM mogą liczyć na specjalne premie.

– W 2008 r. QMP został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa za oficjalny krajowy system jakości żywności. Polega on na holistycznym podejściu do produkcji i konsumpcji mięsa wołowego, dzięki czemu producenci mogą za wyprodukowane mięso uzyskiwać dobre ceny, a konsumenci zawsze dobrą i spełniającą najwyższe standardy jakości wołowinę – wyjaśnia Monika Przeworska z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. – Hodowcy, którzy pracują w systemie jakości QMP muszą przestrzegać dosyć ściśle określonych reguł, jednak ich celem nie jest utrudnianie życia rolnikom, a dbałość o dobrostan zwierząt, który bezpośrednio przekłada się na jakość pochodzącego od nich mięsa.

Hodowcy, którzy decydują się na hodowlę w systemie QMP oraz sprzedaż bydła za pośrednictwem PZPBM mogą liczyć na specjalne premie, dzięki którym automatycznie wzrastają zyski z ich produkcji.

W porównaniu do innych krajów europejskich i nie tylko, produkcja wołowiny w Polsce dopiero zaczyna się rozwijać, a rynek zbytu na dobrej jakości mięso będzie zawsze.

– Premia do każdego kilograma WBC wynosi od 1 do 2 zł, co w przeliczeniu na wagę sprzedawanych opasów może dać zysk ok. 1 tys. zł od sztuki. Jest to już kwota, która może działać zachęcająco – mówi Monika Przeworska. Z jedną z ubojni mamy też zawarte porozumienie, że przy sprzedaży bydła w ramach systemu certyfikacji QMP ubojnia wypłaca premię w wysokości 40% różnicy między aktualnymi cenami skupu w Polsce i w Europie.

Hodowla w systemie QMP to dla hodowców nie tylko dodatkowe zyski, ale również pewność produkcji. W porównaniu do innych krajów europejskich i nie tylko, produkcja wołowiny w Polsce dopiero zaczyna się rozwijać, a rynek zbytu na dobrej jakości mięso będzie zawsze. Marka QMP z roku na rok jest coraz bardziej widoczna nie tylko na polskim rynku żywności, ale też za granicą.

Jako zrzeszenie podejmujemy szereg działań, które mogą doprowadzić do zwiększenia dochodów hodowców bydła mięsnego – mówi ekspert. – Prowadzimy wiele rozmów z zagranicznymi partnerami, podpisujemy kolejne umowy handlowe, stale poszerzamy rynki zbytu za granicą. Hodowcy, którzy zdecydują się na produkcję wołowiny wysokiej jakości mogą mieć pewność, że ich mięso będzie gdzie sprzedać.

Przeczytaj też:

  1. Bydło mleczne czy bydło mięsne?
  2. Mleczne czy mięsne: które bydło się opłaca?
  3. Bydło mięsne: jak zacząć hodowlę?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o