Sytuacja na rynku drobiu w Polsce – hodowcy ostrzegają!

Sytuacja na rynku drobiu w Polsce, podobnie jak w przypadku innych branż nie przedstawia się najlepiej. Czarne chmury nad rynkiem drobiu zawisły, czego powodem są zapowiadane podwyżki cen energii a także unijne zmiany w przepisach. Problemy nawarstwiają się i coraz bardziej zagrażają dalszej produkcji drobiu w krajach unijnych. Z jakimi problemami muszą zmierzyć się hodowcy drobiu? Sprawdźmy!

Sytuacja na rynku drobiu w Polsce, a także w krajach UE była tematem dyskusji podjętej podczas posiedzenia grupy roboczej ,,Drób i jaja” Copa-Cogeca w dniu 5 września 2022 r. Podczas tego spotkania wszystkie delegacje zwracali uwagę na rosnące koszty energii, które np. w Holandii mają wzrosnąć trzykrotnie. Przez te i inne problemy pojawiają się wątpliwości nad sensownością dalszej produkcji w krajach UE, a także w Polsce.

Sytuacja na rynku drobiu w Polsce – problemy z wysokimi cenami energii i dostępnością surowców

Aktualne problemy hodowców drobiu wiążą się po pierwsze z wysokimi cenami energii, a po drugie z utrudnionym dostępem do surowców energetycznych. Jak podaje Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych polscy hodowcy drobiu potrzebują do ogrzania ferm gazu. Część z nich, a dokładnie 40% korzysta z węgla. W przypadku braku tych surowców produkcja w okresie zimowym może być zagrożona. Na co zwróciła uwagę Anna Zubków z Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu:

Nasi hodowcy już sygnalizują, że zimą może dojść do wstrzymania produkcji. Dotyczy to zarówno wylęgarni jak i ferm produkujących jaja i brojlery.

Sytuacja na rynku drobiu w Polsce w okresie zimowym będzie bardzo trudna z powodu rosnących cen energii, co przełoży się na końcowe koszty za jaja i produkty drobiarskie. Efektem tego może być również zmniejszenie popytu wśród konsumentów.


Sprawdź również: Branża mięsna w Polsce 2022 coraz bliżej kryzysu niespotykanego od lat


Co dalej z polskim drobiem i z pomocą dla Ukrainy?

Hodowcy drobiu w UE obawiają się także jak dalej potoczy się sytuacja związana z unijnymi preferencjami dla Ukrainy. Przypomnijmy, że Kijów uzyskał wolny dostęp do unijnego rynku rolnego w ramach pomocy udzielonej w związku z rosyjskim atakiem.

Jak poinformowała Anna Zubków z PZZHiPD napływ ukraińskich jaj i mięsa do tej pory nie był odczuwalny, ale wkrótce może to zmienić się:

Trzeba także pamiętać, że tak naprawdę z wolnego dostępu do unijnego rynku korzysta jedna duża firma. Mamy wątpliwości czy pomoc dla ukraińskiego oligarchy kosztem unijnych farmerów jest najlepszym pomysłem.

Sytuacja na rynku drobiu w Polsce i w UE – obawy przed unijnymi przepisami

Niepokój wśród drobiarzy budzą także unijne legislacje. Pierwsza z nich dotyczy inicjatywy obywatelskiej ,,Koniec epoki klatkowej”. Organizacje hodowców przygotowani są na podniesienie standardów zgodnie z potrzebami rynku. Jednak uważają, że należy to przeprowadzić rozsądnie wprowadzając jednocześnie maksymalny długi okres przejściowy na wycofanie klatek. Ponadto, potrzebne jest zapewnienie finansowania powyższej transformacji przez Brukselę. Również konsumenci muszą być świadomi tego, że poniosą wyższe koszty tych zmian.

Kolejna zmiana przepisów, przez którą sytuacja na rynku drobiu w Polsce, jak i w UE może pogorszyć się jest dyrektywa o emisjach przemysłowych (IED). Według tego dokumentu gospodarstwa rodzinne powyżej 150 DJP będą traktowane jako ,,instalacje rolno-przemysłowe”. Według analiz Copa-Cogeca proponowane zmiany dotkną 184 tys. ferm hodowlanych, które będą zmuszone ponieść wyższe koszty i większe obciążenia administracyjne.

Rynek drobiu 2022 – zmiany w zakresie zwalczania ptasiej grypy

Jedną z dobrych informacji dla hodowców drobiu są zmiany w przepisach w zakresie zwalczania grypy ptaków. Dzięki nim producenci drobiu wolno wybiegowego będą mogli sprzedawać drób jako wolno wybiegowy. Przypomnijmy, że wcześniej pomimo poniesionych kosztów hodowcy sprzedawali taki drób jako konwencjonalny. Obecnie natomiast wprowadzono zasadę pozwalającą na trzymanie drobiu w zamknięciu przez 16 tygodniu bez konsekwencji, co ma związek z HPAI.

Czytaj również: Przetwórstwo mleka w Polsce zagrożone? Sprawdź!

Źródło: Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *