Jest szansa na wyższe ceny wieprzowiny!

Jest szansa na wyższe ceny wieprzowiny!

Jest szansa, że ceny wieprzowiny pójdą w górę! Od czego zależy ewentualny wzrost i kiedy można byłoby się go spodziewać?

Analitycy Banku BGŻ PNB Paribas prognozują, że po złym dla polskiego sektora wieprzowiny 2015 r., w obecny może nastąpić poprawa. Jest szansa, że stanie się to jeszcze w I półroczu!

Wyższym cenom sprzyjać ma przede wszystkim malejąca liczba świń. Ale nie tylko. Jaka jest szansa na podniesienie cen?

– Prognozujemy, że w  2016 r. nastąpi poprawa relacji cen trzody do cen pasz ze względu na wyższe przeciętne ceny trzody i być może, szczególnie w I połowie roku, niższe ceny pasz. Niemniej jednak poprawa ta przyjdzie zbyt późno, żeby powstrzymać dalsze, nawet kilkunastoprocentowe spadki pogłowia – wyjaśnia Michał Koleśnikow, kierownik Zespołu Analiz Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Przypomnijmy również, że pogłowie świń w Polsce w grudniu 2015 r., w porównaniu z analogicznym okresem 2014 r., było niższe o 6% i wynosiło 10,6 mln. To najgorszy wynik od 60 lat! Taka sytuacja może jednak oznaczać wzrost cen tego najchętniej kupowanego w kraju mięsa.

Analitycy podkreślają też, że problemy mają producenci wieprzowiny w całej Unii Europejskiej. Na podstawie wstępnych i niepełnych danych Komisji Europejskiej szacują, że produkcja wieprzowiny w Unii w 2015 r. zanotowała wzrost o ok. 3,2–3,6%. Mimo że w ubiegłym roku kraje te zwiększyły eksport wieprzowiny i podrobów wieprzowych, wzrost nie był jednak wystarczający, aby powstrzymać ceny przed dużymi spadkami. Sprzedaż poza kraje UE była w dodatku utrudniona ze względu na rosyjskie embargo i silną konkurencję międzynarodową. Miejmy nadzieję, że wkrótce sytuacja na tym rynku ulegnie zmianie.

Technika uboju mięsa wpływa na jego jakość!

Jakością mięsa wieprzowego można manipulować. Dowiedz się jak!

21 września 2018

Układ pokarmowy świni – jak prawidłowo żywić lochy?

Prowadzenie nowoczesnej hodowli i chowu świń wymaga posiadania szerokiej wiedzy. Zwracamy uwagę na procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie świni.

11 września 2018

Przyczyny i objawy zatruć u świń

Wiele zatruć przebiega bardzo podobnie. Jak zdiagnozować przyczynę?

18 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close