Jest szansa na wyższe ceny wieprzowiny!

Jest szansa na wyższe ceny wieprzowiny!

Jest szansa, że ceny wieprzowiny pójdą w górę! Od czego zależy ewentualny wzrost i kiedy można byłoby się go spodziewać?

Analitycy Banku BGŻ PNB Paribas prognozują, że po złym dla polskiego sektora wieprzowiny 2015 r., w obecny może nastąpić poprawa. Jest szansa, że stanie się to jeszcze w I półroczu!

Wyższym cenom sprzyjać ma przede wszystkim malejąca liczba świń. Ale nie tylko. Jaka jest szansa na podniesienie cen?

– Prognozujemy, że w  2016 r. nastąpi poprawa relacji cen trzody do cen pasz ze względu na wyższe przeciętne ceny trzody i być może, szczególnie w I połowie roku, niższe ceny pasz. Niemniej jednak poprawa ta przyjdzie zbyt późno, żeby powstrzymać dalsze, nawet kilkunastoprocentowe spadki pogłowia – wyjaśnia Michał Koleśnikow, kierownik Zespołu Analiz Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Przypomnijmy również, że pogłowie świń w Polsce w grudniu 2015 r., w porównaniu z analogicznym okresem 2014 r., było niższe o 6% i wynosiło 10,6 mln. To najgorszy wynik od 60 lat! Taka sytuacja może jednak oznaczać wzrost cen tego najchętniej kupowanego w kraju mięsa.

Analitycy podkreślają też, że problemy mają producenci wieprzowiny w całej Unii Europejskiej. Na podstawie wstępnych i niepełnych danych Komisji Europejskiej szacują, że produkcja wieprzowiny w Unii w 2015 r. zanotowała wzrost o ok. 3,2–3,6%. Mimo że w ubiegłym roku kraje te zwiększyły eksport wieprzowiny i podrobów wieprzowych, wzrost nie był jednak wystarczający, aby powstrzymać ceny przed dużymi spadkami. Sprzedaż poza kraje UE była w dodatku utrudniona ze względu na rosyjskie embargo i silną konkurencję międzynarodową. Miejmy nadzieję, że wkrótce sytuacja na tym rynku ulegnie zmianie.

Egzekucja komornicza wciąż jest problemem?

Egzekucja komornicza nadal budzi kontrowersje. Nowe przepisy lepiej zabezpieczają rolników, ale czy równocześnie nie zamykają im drogi do wzięcia kredytu?

8 października 2017

Jazz Scifresh to smakowity jabłkowy raj dla podniebienia

Jazz jest bardzo smaczne i ma przy tym stosunkowo intensywny smak miąższu z niewielkim dodatkiem posmaku gruszki, oraz niską kwasowością.

14 października 2017

Tworzenie grup producentów – rusza nabór wniosków!

Do 500 tys. euro wsparcia może otrzymać nowopowstała grupa producentów rolnych. Jak uzyskać pomoc? Jakie warunki trzeba spełnić?

18 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij