Jak wykonać szczepienie winorośli?

Szczepienie winorośli to bardzo ważna metoda, mająca na celu ich rozmnożenie. Nowe krzewy, pozyskane dzięki szczepieniu, są z reguły wytrzymalsze od pierwotnych winorośli.

Dobór podkładki to indywidualna sprawa zależna od rodzaju plantacji i uprawianych w niej odmian. Warto zasięgnąć porady bardziej doświadczonych sadowników, aby dobór podkładki i zrazów był dobry. Jeśli wybraliśmy już odmianę, na której będziemy szczepić, możemy zastanowić się nad terminem.

Przygotowania do szczepienia

Letnie szczepienie winorośli wykonywane pod koniec wiosny to optymalny moment na dokonywanie działań związanych z rozmnożeniem naszych winorośli.

Przed przystąpieniem do szczepienia winorośli, pędy należy podzielić na zraz – tak, aby każdy z nich miał chociaż jeden pąk.

Pobrane jesienną porą łozy wybranych przez nas szlachetnych odmian muszą przeczekać zimę w odpowiednich warunkach (np. skrzynka z wilgotnym piaskiem, w miejscu chłodnym, ale z temperaturą dodatnią!). Następnie przed przystąpieniem do szczepienia winorośli, pędy należy podzielić na zraz – tak, aby każdy z nich miał chociaż jeden pąk (na tym etapie, zrazy warto opryskać środkiem fungicydowym).

Szczepienie winorośli latem

Jeśli zrobiliśmy wszystko to co wyżej opisano, możemy przystąpić do do właściwego zabiegu, jakim jest szczepienie winorośli. Zrazy powinny zostać zamoczone w letniej wodzie na 12 godzin przed rozpoczęciem szczepienia. Po właściwym wymoczeniu, bierzemy zrazy i przycinamy je od razu pod pąkiem i nad pąkiem, zostawiając niewielki element pędu o długości około dwóch centymetrów.

szczepienie winorośli

Przycinamy na tym etapie również podkładkę – skracamy ją do długości mniej więcej drugiego węzła liściowego. Po wykonaniu tych cięć, podkładkę tniemy wzdłuż i wkładamy w nią zraz.

Ranę po cięciach owijamy odpowiednim materiałem agrotechnicznym w bardzo ścisły sposób tak aby miazgi mocno do siebie przylegały. Przy wykonywaniu szczepienia dobrze jest śledzić prognozy pogody. Do odpowiedniego rozwoju miazgi potrzebna jest w miarę ciepła temperatura, najlepiej aby nie spadała poniżej 12 stopni Celsjusza.

 

Przeczytaj również: Wymagania winorośli – poznaj podstawy!

Zainteresować Cię może także: Uprawa winorośli w Polsce – czy to dobry biznes?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów 27

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *